Kereső toggle

Mentegetik Zagyvát

Büntethető-e a szélsőjobb prominense?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint fél év kellett ahhoz a rendőrségnek, hogy összehozzon egy szembesítést a Magyar Szigeten tavaly nyáron újságíróinkat ért atrocitás ügyében. Közben az öt elkövetőből egyre szűkült a gyanúsítottak száma – Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő eltűnt az eljárásból –, bűncselekmények helyett pedig már csak egy vétség miatt nyomoz a hatóság.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2010 augusztusában barakkba zárt újságíróinkat Zagyva György Gyula és társai ostorral, anális erőszakkal és súlyos testi sértéssel fenyegették meg a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón. A Jobbik vezetése kocsmai vitának minősítette a bűncselekményt, de az MSZP és az LMP is vizsgálatot követelt; Németh Sándor, a Hetek alapító-főszerkesztője pedig levélben fordult a miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Orbán Viktor nevében Szijjártó Péter szóvivő válaszolt: „A kormány eddig is mindent megtett, és ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy akiket jogsérelem ér, bizalommal fordulhassanak a bűnüldöző szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz."

Bizalommal fordultunk, így az ügy két szálon indult el. Hivatalból vizsgálódott az ügyészség ismeretlen tettes után kutatva, munkatársaink képviseletében pedig dr. Dániel Péter ügyvéd is büntetőfeljelentést tett kényszerítés; csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak; valamint aljas indokból vagy célból elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt, egyszersmind az érintettség okán kérte a hatóságoktól Zagyva György Gyula képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.

Azóta fél év telt el, és gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Dániel Péter elmondta lapunknak, hogy egy ügyészségi válaszlevélből értesült Zagyva képviselő gyanúsítotti körből történt „kiszervezéséről", a vádhatóság ugyanis átadta az iratokat a Váci Rendőrkapitányságnak, és többé nem bajlódik a mentelmi jog kérdésével. Ez azért is érdekes, mert a jobbikos honatya - egy a rendőrségnek is átnyújtott felvétel tanúsága szerint - még az ominózus Magyar Szigeten elismerte, hogy nyomásgyakorlás céljából volt nála a karikás ostor. Amint azt a Heteknek rendőrségi források is megerősítették, a tények ilyen látványos figyelmen kívül hagyásakor merül fel a vádalku lehetősége, amely Zagyvát kimenti egy sokadik bajból, ám cserébe „énekelnie" kell más ügyekről.

Társai közül is már csak Incze Bélát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fővárosi tagozatvezetőjét gyanúsítják, és őt is csak zaklatás vétségével. A kihallgatás során a gyanúsított amnéziába esett a Magyar Szigeten elhangzott, fenyegető, obszcén és antiszemita állításokat illetően, ezért a sértettek tanúvallomásai és az övé között feszülő ellentmondások tisztázása érdekében a múlt héten szembesítésre került sor. A Hetek újságírói újra elmondták, milyen - kép- és hangfelvételekkel is igazolható - sokkoló élményben volt részük, és Incze Béla az elhangzottakat egy kivételével nem is cáfolta. A vármegyés tagozatvezető továbbra is fenntartotta a zsidómentes Magyarországról vallott „aszemita" nézeteit, mely kijelentése a jelenlévő jogi képviselő külön kérése ellenére sem került jegyzőkönyvbe. Ahogyan az a cinikus megjegyzése is csak módosítva, hogy fölöslegesen aggódtak tudósítóink, vajon „ostorral kötik-e fel őket" Zagyváék, hiszen végül is épségben távozhattak Verőcéről.

„A szembesítés eredményre nem vezetett" - olvasható a jegyzőkönyv utolsó oldalán, melyre reagálva Dániel Péter kilátásba helyezte, hogy a határozatok kézhezvétele után nyomban panasszal fognak élni, és ha kell, pótmagánvádas eljárást kezdeményeznek igazuk bizonyítására. Az ügyvéd számára is nagy kérdés, hogy minek kell még történnie Magyarországon, hogy a hatalom megvédje az újságírókat a szélsőjobboldali terrorcselekményektől.

Olvasson tovább: