hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Év végi leértékelés
Hitelminősítőkkel hadakozik a kormány

2010. 12. 10.
A Moody’s leminősítését követően az egykori éltanuló Magyarország két nagy  hitelminősítő intézetnél is a befektetési besorolás szélén, a bóvli kategória határán található. Bár a kormánypárti politikusok bagatellizálják a hitelminősítők besorolását, de mivel a magyar állam éppen a napokban kért ötmilliárd dolláros kötvénykibocsátásra engedélyt az amerikai értékpapír-felügyelettől, ezért kérdéses, hogy mi lesz az a sztori, amivel jövőre eladhatóak lesznek a magyar papírok.

Az Európai Uniótól és az IMF-től kapott 20 milliárd eurós hitelkeretből lehívott 14 milliárd euró első törlesztőrészlete 2011-ben válik esedékessé. Akkor még csak az EU felé kell visszafizetnünk 2 milliárd eurót a fennálló tartozásunkból, majd 2012 és 2016 között az IMF felé meglévő maradék, mintegy 12 milliárd eurós hitel kiváltását is meg kell szervezni. Emellett az államháztartási hiányt is folyamatosan finanszírozni kell. Éppen ezért a befektetők számára, akiknek a papírjainkat el kívánjuk adni, az a legfontosabb kérdés, hogy mennyire fenntartható Magyarország fizetőképessége.

Full negatív mindenki

A Moody's-leminősítés üzenete éppen a bizonytalanságról szól, miszerint hiányoznak a hosszú távú egyensúlyt biztosító lépések, a hét hónapja regnáló Orbán-kormány csak átmeneti megoldásokat produkált. Ha lejárnak a válságadók, illetve feléli a költségvetés a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarításokat, akkor a jelenlegi rendszerű költségvetés esetén elképesztő hiány jönne létre. Ráadásul - derül ki a nemzetközi lapok és az elemzőintézetek anyagaiból (lásd keretes írásunkat) - a fenntarthatóságot biztosítani hivatott, kormánytól független intézmények „bedarálása" is csak erősíti az aggályokat. Ugyanis a Költségvetési Tanács szakértői stábjának (még akkor is, ha a szakértők a fideszes logika szerint balliberálisnak számítottak) megszüntetése, illetve a MNB vezetésének a kormány érdekei szerinti átalakítása (jövő év elején) ugyanis kételyeket ébreszt, hogy a kormány gazdaságpolitikája mennyire lesz prudens, azaz okos és körültekintő, a veszélyeket jelző kritikákat is figyelembe vevő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!