hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csomag Moszkvának - Orosz medve vs. magyar huszár

2010. 10. 29.
Az új magyar kormány egyik legnehezebb feladata előtt áll. Orbán Viktornak úgy kell tárgyalnia az orosz vezetőkkel, hogy pár évvel ezelőtt éppen attól óvott, hogy Magyarország Gazprom-barakk legyen. Putyin vídiakemény tárgyalópartner.

Orosz csomagot állít össze a kormány: a tárgyalási pakettbe hivatalosan a Malév 5 százalékát (a Vnyesekonombank tulajdona), a Mol 21 százalékát (a Szurgutnyeftyegas a gazdája), az orosz–ukrán tulajdonú EMFESZ (vitatott tulajdonosváltás), a Paksi Atomerőmű bővítését, illetve a nemzetközi gázvezetékrendszerek ügyét szuszakolják bele. Ez a hivatalos kommunikáció, bár az vélhetően nem működik, hogy a fent említett csomag visszavásárlandó részeire a magyar állam tesz egy ajánlatot, az oroszok pedig némi árfelsrófolás után rábólintanak.
Ugyanis az orosz energetikai cégek (közülük is a legnagyobb a Gazprom, amely egyben az orosz államot is jelenti) hívószava nem a rövid távú profit, hanem a megkerülhetetlenség. A megkerülhetetlenség ez esetben pedig stratégiai cégek és csőrendszerek megszerzését jelenti.
A cél ugyanis az orosz és az észak-afrikai földgázmezők összekötése (ez mintegy 70-80 százalékos orosz gázfüggést jelentene Európának), illetve az itt kitermelt gáz szállítása – saját csőrendszeren.
Így az oroszok számára Magyarországon szintén az a kérdés, miképp erősíthetik pozícióikat. Így a csomagot összeállító és az alkuhatárokat kijelölő Orbán Viktor kormányfő és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nincs könnyű helyzetben, egy nagyon képlékeny szituációban kell lavírozniuk. Igaz, az alapállás – azaz a tárgyalások megkezdése – mindkét fél számára pozitív. Orbánnak egyrészt diplomáciai siker, másrészt jelentős szerep, hogy ő fordíthatja át a jobboldal alapvetően oroszellenes politikáját (igaz, ez részben kényszer is, hisz a késő jelcini kor óta, amikor Moszkva keménykedő operetthatalomnak hatott, mára Oroszország valóban nagyhatalommá izmosodott).  És siker Putyinnak is, aki mindenki számára egyértelművé teheti: Közép-Kelet-Európában is erős a befolyása, függetlenül a kormányok „pártszínétől”.

Cserebere

Ezt erősíti, hogy például a Mol 21 százalékos orosz tulajdonszerzését Magyarországon a mai napig nem ismerték el, és a Bajnai-kormány is úgy csinált, mintha nem létezne. Éppen ezért  logikusan az oroszoknak – akiknek valóban fontos ez a részvénypakett – kellett volna kezdeményezniük, ám a magyar kormány előbb lépett, és menedzselte magát szívességkérő helyzetbe. Pedig a magyar állam nincs könnyű helyzetben a tárgyalóasztalnál,  ugyanis csak kér. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem néznek ki könnyen menedzselhető részsikerek. Az 5 százalékos Malév-tulajdon ugyanis nem sokat nyom az orosz latba. Eladni is megéri, és cserealapként sem rossz. Például az EMFESZ-ért. A cégért, amitől a magyar fogyasztók negyede vásárolja a gázt. Emlékeztetőül: még tavaly tavasszal a cég magyarországi képviselője 1 dollárért adta el a 220 milliárdos forgalmat produkáló vállalkozást a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nek, a Magyar Energiahivatal pedig egy nap alatt rá­ütötte a pecsétet az ügyletre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!