Kereső toggle

Kampánystart - Készül az újabb fülkeforradalom?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Könnyen lehet, hogy Szeged és Miskolc, vagyis az utolsó jelentős szocialista bástyák is elesnek az őszi önkormányzati választásokon. Még ha az ellenzéki pártok támogatottsága nem is csökkenne áprilishoz képest, akkor is az új választási szabályok miatt biztosan kisebb lesz az ellenzék súlya az önkormányzatokban. Több korábbi választáshoz képest ellensúlyról pedig badarság még csak említést is tenni.

„Attól tartunk, tarolni fog a Fidesz. A megyei önkormányzatban a 24-ből akár 21 helyet is megszerezhetnek, és a helyzetünket mutatja, hogy összesen három városban tudunk szocialista polgármester-jelöltet indítani. Majd meglátjuk, milyen eredménnyel" - panaszkodott munkatársunknak egy Bács-Kiskun megyei szocialista vezető, aki szerint náluk már csak foltokban található MSZP-s szavazó-, és ami még érzékenyebb, aktivistabázis. A Fidesz agresszív nyomulása mellett - a legtöbb helyen valósággal „leszüretelték" a kopogtatócédulákat - az emberhiány is közrejátszik abban, hogy nehezen gyűlnek az ajánlószelvények. Információink szerint Kecskeméten - ahol a jelölteknek néhány tucat, Király József polgármesterjelöltnek pedig 2 ezer cédulára van szüksége az induláshoz - körlevélben értesítették az aktivistákat, hogy a „nagyon nehéz helyzetre" való tekintettel húzzanak már bele. A levél arra is kitért, hogy szavazóköri delegáltakból is kevés van.

A szocialistákat legalább az vigasztalhatja, hogy - más forrásokkal egybecsengő tapasztalataik szerint - a Jobbik is meggyengült. Ez már abból is látszott, hogy belső harcok következtében a megyei szervezetet júliusban feloszlatták (Tóth Sándor menesztett elnök szerint az országos vezetés „hatalmi mámorban szenved"), korábban pedig a megyei elnök is lemondott, és kilépett a pártból. A kopogtatógyűjtésnél szintén akadnak gondjaik a radikálisoknak - többnyire arra panaszkodnak, hogy a Fidesz „lenyúlta" az ajánlószelvényeket. „A Jobbik problémája abból fakad, hogy a »komenista« Gyurcsányt meg Bajnait már nem lehet elzavarni. Most már valami konkrétumot is kellene mondani az embereknek, de ezek helyett csak a demagóg lózungokat ismételgetik" - fogalmazott a szocialista vezető.

Azt, hogy a Fidesznél sincs feltétlenül minden rendben, mutatja, hogy a jobboldali HírTV „hátulról, páros lábbal szállt bele" a Fidesz két kiskunhalasi jelöltjébe. Ván Barnát mint Zuschlag János egyesületeinek könyvvizsgálóját mutatták be; ifj. Fülöp Róberttel kapcsolatban pedig azt emelték ki, hogy édesapja tavaly novemberig résztulajdonosa volt annak a Perfekting Mérnök Iroda Kft.-nek, amely a sukorói ingatlanügyben az értékbecslést végezte, amelynek kapcsán mintegy 1,3 milliárd forint kár érhette az államot. A riportból a Fidesz helyi polgármesterjelöltje sem jött ki jól: úgy állították be, hogy Lukács László volt az, aki a két „megbízhatatlan" jelöltet mindenképpen soraikban akarta látni. A Fideszen belüli magyarázatok szerint vagy a helyi szervezetből kiszakadt (és a Jobbikkal közösen induló) sértett fideszesek bosszújáról van szó, vagy Lukácsnak vannak a párton belül magasabb szinten ellenségei.

Harcok Békésben

Nem szent a béke a Fidesz és a KDNP között sem Békésben. Automatikusan kizárják a kormányzópártból Izsó Gábort, a város jelenlegi polgármesterét, mert a Fidesz nem őt indítja polgármester-jelöltként, ennek ellenére versenybe száll a KDNP és egy civil szervezet támogatásával. Izsó a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör, valamint a Fidesz közös jelöltjeként nyerte el posztját 2006-ban, sok év szocialista irányítás után. Az idén a Fidesz helyi csoportja azonban nem őt, hanem Erdős Norbert országgyűlési képviselőt, Békés alpolgármesterét választotta polgármesterjelöltjének. A regnáló polgármester előbb visszalépett, majd pár nappal később bejelentette, hogy mégis indul. Döntését a jelentős lakossági támogatással indokolta. Az ügy érdekessége, hogy a volt szocialista polgármester is visszalépett a hír hallatán, illetve a legutóbbi információk szerint a Jobbik sem indít jelöltet Izsó Gábor indulására való tekintettel.

A helyi jobboldali tömböt sokáig képviselő informátorunk szerint a belharc már régen folyik, amiben jelentős fordulatot hozott a megyei Fidesz erős emberének távozása. Domokos László - akit az Állami Számvevőszék elnökének nevezett ki Orbán Viktor - maga helyett bizalmasát, Farkas Zoltánt hozta pozícióba a Békés Megyei Közgyűlés elnöki székéért folytatott küzdelemben Erdős képviselővel szemben, akit a békési polgármesteri címmel kompenzálna.

A másik magyarázata Erdős indulásának, hogy a Fidesz tervei szerint az Országgyűlés létszámának csökkentésekor több választókörzetet is összeolvasztanának. Márpedig a békési választókerületet vélhetően a szeghalmival vonnák össze, ahol pedig a hatalmi harcban legutóbb győztes Farkas Zoltán a nyerő ember. Erdős Norbert talán az egyetlen esélyt ragadta meg a polgármesterségért való indulással - vélekedett informátorunk.

Hol a szoci gödör alja?

Annak ellenére, hogy több közvélemény-kutató júliusi adataiból úgy tűnt, hogy a szocialisták elkezdtek kijönni a népszerűtlenségi gödörből, az önkormányzati választásokkal kapcsolatos esélyeik a vidék más térségeiben sem rózsásak. Egy fideszes belső forrásból származó - de független közvélemény-kutató cég által készített - felmérés szerint Szegeden B. Nagy Lászlót, a Fidesz jelöltjét a megkérdezettek 38 százaléka, míg a jelenleg hivatalban lévő szocialista Botka Lászlót 31 százaléka választaná meg most vasárnap polgármesternek. Elutasítottságuk is érdekes: az MSZP egyik legsikeresebbnek tartott városvezetőjét, Botkát ugyanis a mérés szerint a szegediek 60 százaléka biztosan nem választaná meg, miközben ellenfelét 39 százalék utasítaná el.

A szocialisták Botka ismertségében - egészen pontosan a nevében mint brandben - bíznak, illetve azt remélik, hogy a választók értékelni fogják a valóban nagy volumenű fejlesztéseket, amelyek révén szépül a város. Azt mondják, a polgármesternek 20 százalékkal több kopogtatót tudnak gyűjteni egyes körzetekben, mint az adott MSZP-s jelöltnek. A kormánypártiak viszont arról beszélnek, hogy a bankszektorból érkező, ambiciózus B. Nagy - elődjeihez képest - kifejezetten erős fideszes jelöltnek számít a napfény városában, és a felmérés szerint ismertsége is 42 százalékon áll. Ráadásul a helyenként még mindig az építkezések miatt „feltúrt" közterek akár ronthatják is a szocialisták esélyeit.

Egy másik szocialista bástya, Miskolc esetében még a szegedinél is szorosabb verseny várható. A borsodi megyeszékhelyen az a Káli Sándor áll a „piros sarokban", aki az utóbbi két alkalommal hozta a várost. A „narancsos sarokban" a helyben közismert, mérsékelt hangvételű orvos, Kriza Ákos, aki négy éve már alulmaradt mint kihívó. A szintén fideszes belső forrásból származó felmérés szerint Kálira a megkérdezettek 46, Krizára pedig 48 százaléka szavazna. Elutasítottságuk egyformán 37-37 százalék.

Az MSZP képviselőjelöltjei között egyébként jól ismert nevek találhatóak, Káli mellett mindhárom alpolgármester is indul az önkormányzati választáson, és dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő neve is megtalálható a listán. Több ismert név azonban kimaradt, helyüket - láthatóan - a fiatalabb korosztály képviselői vették át. A Fidesz-KDNP jelöltjei - miután 2010 júniusában a Fidesz országos választmányának elnöksége feloszlatta miskolci szervezetét - jóformán ismeretlenek. Egy kisebb párt aktivistája a kopogtatógyűjtés tapasztalatáról azt mondta, hogy a Fidesz aktivistái mindenhol megelőzték őket - mivel kevés emberük van erre a célra -, így nagy arányban gyűjtik be előlük az ajánlószelvényeket.

A városban egyébként minden körzetben tudott jelöltet állítani az LMP, a Civil Összefogás és a Jobbik is. A radikálisok - polgármesterjelöltjük, Szegedi Márton szavai szerint - kitelepítenék a városból, és táborba zárnák a cigány származású, többszörösen visszaeső bűnözőket, akiknek akár állampolgárságukat is megvonnák, ami - vélekedett - 21. századi megoldás lenne.

Pécs nem lesz újra vörös Moszkva

Az egykori szocialista erősség, Pécs 19 egyéni választókerületében a Fidesz elsöprő győzelme várható. Az MSZP hivatalosan abban reménykedik, hogy a 8 listás helyből 4-5 jut majd nekik, de szocialista forrásaink szerint inkább a 3 a reális. A 28 fős testületben ezenkívül egy LMP-s és egy jobbikos képviselőre számítanak, a többi helyet mind a Fidesz fogja vinni.

Páva Zsolt jelenlegi polgármester a várakozások szerint nagy fölény-nyel veri majd az MSZP jelöltjét, Meixner Andrást. Meixner jelölése sokakat meglepett, mivel „színtelen" politikusnak tartják. Vele szemben mindenki Tóth Bertalant várta jelöltnek, aki nemcsak az MSZP városi elnöke, hanem Tasnádi Péter alatt a város alpolgármestere is volt. Tóth azonban ehelyett még a városi elnökségről is lemondott. MSZP-s berkekben ezt taktikai húzásként értelmezik, amelynek hosszabb távú céljai vannak. Tasnádi Péter polgármestersége alatt ugyanis Tóth Bertalan holdudvara, egy igen fiatal csapat kapott vezető szerepet a pártban, akikre - forrásaink szerint - leginkább az volt a jellemző, hogy a választókkal való kapcsolattartás, valódi teljesítmény nélkül csupán hatalomtechnikai eszközökkel igyekeztek előrejutni. Ennek a csoportnak sok konfliktusa volt a „nagy öregekkel", és a feltételezések szerint több olyan „ügy" is fűződik hozzájuk, amelyek tovább rontják a párt hitelét a városban, ha a fideszes vezetés kipattintja őket. Így az erős emberek most háttérbe vonulnak az esetleges botrányok elől, és azt várják, hogy négy év múlva talán jobb eséllyel indulhatnak.

A pécsi MSZP Toller László balesete óta nem talál magára. Sokan abban reménykedtek, hogy Szili Katalin majd új életet lehel a pártba, de a fiatal technokrata vezetéssel ő sem tudott zöld ágra vergődni. A régi párttagok közül sokan távoznak, és a legtöbben már csak azért csinálják végig a kampányt, mert megígérték. 1500 párttagból talán még 100-an sem vesznek részt aktívan a kopogtatócédula-gyűjtésben. Egyik forrásunk úgy véli, egy nagy vereség tovább gyorsíthatja azt a folyamatot, ami már most az MDF és az SZDSZ végnapjait idézi.

Sportolók a ringben

Komárom-Esztergom megye székhelye valószínűleg „eldőlt". Tatabányán a kezdeti időben SZDSZ-es, majd független, végül fideszes Bencsik János az elmúlt 20 évben olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy a vélemények alapján nyugodtan hagyhatja hátra a várost tanítványára, Schmidt Csabára. Vele szemben esélytelennek tartják Lukács Zoltánt, az MSZP jelöltjét. A Fidesz láthatóan profiltisztítást végzett, jelöltjei közül kivette a „balhés figurákat". Az MSZP káderpolitikája ugyanakkor komoly kívánnivalót hagy maga után. Az egykor baloldalinak számító megyében máshol sem biztató a szocialisták helyzete.

Az ország nyugati sarkában, Szombathelyen is eldőlt, kik is szállnak ringbe a polgármesteri címért. A jelenlegi szocialista polgármester, Ipkovich György ezúttal szintén pártja színeiben indul, eltűnt azonban mögüle a nyolc éven át bástyaként támogató SZDSZ. A liberálisok helyét egy másik, hasonló elveket valló szervezet, a Szabadelvű Társaskör Egyesület vette át, melynek egyébként több egykori szabad demokrata politikus a tagja. Ipkovich György első számú kihívója Puskás Tivadar, a Fidesz-KDNP jelöltje. Puskás az áprilisi választásokon 57,2 százalékkal verte, az akkor országgyűlési képviselőnek induló Ipkovichot.

Az idei választásokon felértékelődött a civilek szerepe is. A szocialisták Szombathelyen három körzetet ajánlottak fel a párton kívülieknek, az MDF-ben pedig pár kivétellel szintén civilek küzdenek a képviselői székért. A Demokrata Fórum egyik legismertebb arca egyébként Mészáros Tibor világbajnok erőemelő, miközben a Jobbik a Haladás labdarúgócsapat egykori csapatkapitányát, Balassa Pétert indítja polgármester-jelöltként.

Hol a független világ?

Nem várható nagy meglepetés Győr-Moson-Sopron megyében sem, ahol az önkormányzati választásokon szinte kivétel nélkül a Fidesz-KDNP jelöltjei tűnnek a leg-esélyesebbnek. Egyedül a korábbi sikeres soproni polgármester, Walter Dezső független jelölt indulása okozhat némi fejfájást a fideszes városvezetésnek, igaz, győzelme esetén is többségben lennének a kormánypártiak a városi közgyűlésen. Győrben és a többi jelentősebb városban várhatóan senki sem veheti el a teljes sikert a Fidesztől.

A Jobbik a nagyobb települések többségében minden körzetben állít jelöltet, támogatottsága azonban a parlamenti választásokhoz hasonlóan az MSZP-énél alacsonyabb lehet. A hűség városában igen, Győrben viszont nem indul az LMP, a párt tagjai kiemelték, itt minden más párttól függetlenek szeretnének maradni. A fontosabb civil szervezetek és szövetségek közül az utóbbi tizenhat évben mindig induló és kétszer polgármestert adó Szövetség Sopronért Egyesület beállt a Fidesz háta mögé, a győri Pro Urbe Egyesület azonban minden választókörzetben indít jelöltet, de polgármesterjelöltet ezúttal nem. A választások a falvakban várhatóan a független jelöltek sikerét hozzák.

Olvasson tovább: