hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bourbonozni tud az MSZP
Szanyi kapitány intelmei

2010. 08. 27.
Gyenge a kontroll, de erős az irodalom, az érintetteknek nem szólnak az esetleges visszaléptetésekről, az LMP pedig nem hajlandó színt vallani – összességében augusztus végén még nincs jó állapotban a szocialista kampány.

Kultúrasokkal próbál szavazatot maximálni az MSZP, és egy magyar forradalmi költővel, illetve egy francia sztárdiplomatával igyekszik maga felé hajlítani a választói szíveket. Úgyhogy az óriásplakátokon Petőfi Sándor felemelt versujja figyelmeztet mindenkit, hogy „az idő igaz, s eldönti, ami nem az”. Csakhogy ehhez idő kell, és erősen kérdéses, hogy az önkormányzati választásokig hátralevő mintegy negyven nap alatt ki tudja-e érlelni a magyar polgár, hogy a kormány intézkedései akkor igazak-e, vagy sem. Ráadásul nemcsak ezen kellene rágódnia a polgárnak, hanem egy másik MSZP-s plakáton is, miszerint, „a Fidesz semmit nem tanult és semmit nem felejtett”.
(A veretes mondatot egyébként Talleyrandtól koppintották a szocialisták, a francia külügyér a napóleoni császárságot követő Bourbon-restaurációt kommentálta ezekkel a szavakkal.) Csakhogy az MSZP plakátja alapvető kommunikációs hibát vét, ugyanis arról nem igazítja el az embert, hogy miből nem tanult a Fidesz, illetve mit nem felejtett el. „Ember nem érti meg, hogy mire gondolunk”, háborog egy szocialista vezető, és véleményével nincs egyedül. A Hetek tudomása szerint a helyzet odáig fajult, hogy a kampány operatív-technikai menedzsere, Szigetvári Viktor egy ideig igyekezett elszabotálni a plakátokat, amelyek szellemi atyja Szanyi Tibor kampányfőnök volt. Hogy mégis kikerültek, azt többen annak tulajdonítják, hogy az utóbbi három hétben a pártvezetés jól megérdemelt szabadságát töltötte, így senki és semmi nem fékezte a kampányfőnököt.

Nem szóltak, hogy visszalépne

Aki után a hírek szerint egyes kerületekben is takarítani kellett, ugyanis meglehetősen nagy vitát kavart az a mondata, hogy például Zuglóban, Óbudán, a XV., illetve más kerületekben majd szeptember elején eldöntik, ki legyen a polgármesterjelölt. Az alapvető szándék egyébként támadhatatlan, hiszen Szanyi minél szélesebb szövetséget próbált összekovácsolni, Zuglóban például az LMP lehetett volna a partner, a XV. kerületben a most függetlenként induló volt szocialista polgármestert, Hajdu Lászlót akarták visszacsalogatni az MSZP-s akolba, Óbudán pedig az MSZDP-vel nyomulhatott volna a szocialista párt. Csakhogy hiába a szép szándék, az MSZP alapszabálya egyértelmű: az a polgármesterjelölt, akit a helyi szervezet a legjobbnak tart, következésképpen az új emberek felmutatásán munkálkodó Szanyi épp alapszabálysértésben van. Ráadásul egyes információk szerint a kampányfőnök (aki jelenleg szinte egymaga az MSZP, mivel a párttársai nyaraltak) nem is egyeztet mindig a helyi erőkkel, így például az óbudai jelölt utólag értesült arról, hogy állítólag visszalépne MSZDP-s riválisa javára. Persze az is igaz, hogy nem dúskál a szövetségesekben, például az LMP mostanában többet „hagyózik” (a volt főpolgármester-helyettes neve a korrupció szinonimája lett Budapesten), mint a Jobbik, más számottevő erő pedig nincsen.

Végig néma maradhat az LMP

Csakhogy ez csupán áttételes üzenet, a szocialisták nagy bánatára az LMP nem áll elő a farbával, hogy akkor végső soron Tarlós Istvánt, a Fidesz főpolgármester-helyettesét segíti a hatalomba, vagy éppen a baloldal emberét, Horváth Csabát erősíti. És joggal tehetik ezt a zöldek, hiszen Jávor Benedek személyében rendelkeznek saját városvezető-aspiránssal, aki mellett végig kitarthatnak, hiszen második forduló az önkormányzati választásokon nincs – tehát az LMP-hez pártolt szocialista szavazók nem állnak ki a zöldek mögül, hiszen nem derül ki, hogy a párt esetleg a Fidesszel kokettál.Az más kérdés, hogy mennyire lenne hasznos az LMP-nek, ha a Fidesz nem szerezne többséget a fővárosi közgyűlésben, ugyanis ebben az esetben vélhetően az kívánna frigyre lépni, egy ilyen kézfogó pedig azt jelentené, hogy az LMP a fővárosban nem képes kialakítani önálló politikai arculatát. (Már csak azért sem, mert a Hetek tudomása szerint kerületi szinten nem startolt rá különböző pozíciókra, egyéni képviselőjelölti helyekre, így zömmel csak a kompenzációs listán lecsorgó helyekkel kalkulálhat. Ez pedig kerületenként egy-két mandátumot jelent, azaz az LMP szinte egyetlen kerületben sem szerezhet érdemi befolyást. Igaz, a szocikat sem fenyegeti az a veszély, hogy túlnyerik magukat, a balosok úgy kalkulálnak, hogy talán a XX. a XIX., illetve a XIII. kerületben adhatják ők a polgármestert, ám a Tóth József irányította Angyalföldet kivéve a városvezetőnek mindenhol ellenzéki testülettel kell majd kormányoznia a kerületet. Ezenkívül még esetleg a Molnár Gyula vezette XI. kerületben csillanhat fel a balos remény, illetve talán Újpesten. Persze a hangsúly a talán kifejezésen van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!