hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az LMP-t hizlalja, az MSZP-t és a Jobbikot, sorvasztja a Fidesz
A jövő mérnöke

2010. 07. 16.
A Fidesz az utóbbi húsz évben alaposan átrajzolta a magyar jobboldal térképét, hisz több körben, részben vagy egészben magába olvasztotta az MDF-et, a Kisgazdapártot és a KDNP-t is. Két hónapja tartó kormányzása alatt láthatóan az ellenzéki oldallal kapcsolatban is világos koncepcióval rendelkezik: az LMP pályázhat „őfelsége ellenzékének” szerepére; az MSZP politikusait az elszámoltatással igyekeznek kriminalizálni; a Jobbikot pedig a nyílt konfrontáció helyett adminisztratív eszközökkel gyengítik. Ha megvalósul a Fidesz-vezérkar koncepciója, akkor népszerűségvesztés esetén is marad tartalék a hatalom megőrzésére.

Az MSZP több cikluson keresztül azért volt képes megőrizni a hatalmát, mert az SZDSZ nevű formáció mindig a mérleg nyelve tudott lenni. Abban az esetben is, ha az MSZP népszerűsége épp csökkent - ez az utóbbi húsz év politikai életének egyik fő tanulsága. Miként az a velük való beszélgetésekből kiderült, a Fidesz politikusai számára egyértelmű, hogy noha az elmúlt hetekben szárnyal a népszerűségük, eljöhet majd az az idő, amikor visszaesik a támogatottságuk. Jelenleg egyetlen ellenzéki párt, az LMP lehet ez esetben a partnerük, hisz az elmúlt nyolc év Fidesz-politikáját MSZP-ellenességre építették fel, a szocialistákkal való bárminemű kokettálás drámai identitászavarokat okozna, a Jobbik pedig nemzetközi szempontból szalonképtelen.

Leszámolás az MSZP-vel

A szocialistákkal való bánásmód kulcsszava az elszámoltatás. Az Országgyűlés szakbizottságai közül többnél alakítottak számon kérő albizottságokat. Az emberi jogi bizottság esetében például a beszédes elnevezésű „A 2002 és 2010 között, és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottságot. De a grémiumok többsége (például a nemzetbiztonsági, a rendészeti, a költségvetési, a fenntartható fejlődési vagy a szociális, sőt még a sport) is létrehozott úgynevezett „az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságot". Eme testületek már a nevükkel is prejudikálnak, hisz nem esetlegesen, hanem tényként kezelik a kormányzati visszaéléseket és jogsértéseket. Ha egy párt visszaélt a kormányhatalommal, akkor nem demokrata, ha nem demokrata, akkor nem méltó az emberek bizalmára - fordítható le köznyelvre a Fidesz parlamenti politikája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!