hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért éppen Schmitt?
Lejárt Sólyom ideje

2010. 06. 26.
Nem indokolta a Fidesz vezérkara, hogy az általuk öt éve az államfői székbe emelt, a Gyurcsány-kormánnyal sokszor élesen konfrontáló, mérsékelt jobboldali körökben népszerű Sólyom László helyett miért épp Schmitt Pált jelölik köztársasági elnöknek. Noha fideszes körökben, illetve a párt értelmiségi udvarában (szigorúan fű alatt) okozott némi megütközést a döntés, nyílt kritikára eddig nem került sor.

Ráadásul közel sem egy kaliber a két politikus. Sólyom Lászlónak soha nem voltak kommunista vegyértékei, míg Schmitt Pál magasabb állami tisztséget töltött be a pártállam idején (az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban), mint az - amúgy a jobboldalon rendre utódpárti jelzővel illetett - MSZP-frakcióból ma bárki. Míg Sólyom tudományos körökben szaktekintélynek számít, addig Schmitt inkább a könnyedebb sportvilágban jeleskedett. Bár a távozó államfő jobboldali elkötelezettsége nyilvánvaló volt, mégis nehezen hihető, hogy Schmitt nála jobban lesz képes megvalósítani az államfőtől elméletileg megkövetelt „pártok felettiséget", mint ahogy az is kétséges, hogy valamiféle ellensúlya lesz a kormánynak. Jóllehet, az egykori olimpikon biztosan közvetlenebb és „emberibb" lesz, illetve jobb diplomata, mint Sólyom László, akit számtalanszor ért az a vád, hogy túlzottan ridegre szabta államfői stílusát.

Könnyebben mehet?

A döntés mögött a legtöbben (értsd: középszintű fideszesek) mégis azt látják, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek könnyebb lehet két év múlva Schmitt Pált felállítani az államfői székből, mint mondjuk egy tekintélyes akadémikust, Pálinkás Józsefet vagy Vizi E. Szilvesztert. Már, ha a miniszterelnök-pártelnök úgy dönt, hogy francia mintára átszabja a magyar közjogi berendezkedést. 1958-ban de Gaulle megreformálta az addig kormányválságról kormányválságra vergődő francia parlamentáris rendszert: megerősítették a köztársasági elnök pozícióját, a hatalmat személye köré építették. De Gaulle akkor úgy érvelt: „Arra törekedtünk, hogy (megőrizve a Parlament törvényhozói szerepét) a hatalmat ne politikai pártok osszák el egymás között, hanem a közvetlenül a néptől származó hatalomnak a nemzet által választott államfő legyen a forrása és birtokosa."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!