hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A reggeli gumicsónakon érkezett
Összefogott az ország az árvízkárosultakért

2010. 06. 11.
Borsod megyében, Miskolc közelében az utóbbi napokban is hatalmas károkat okoztak a Bódva, a Sajó, a Hernád folyó, illetve a megduzzadt kisebb patakok. A legfőbb probléma abból adódott, hogy az esőzések miatt megáradt folyók „visszaduzzasztották” egymást. Az ár pedig a legváratlanabb irányból, a szántóföldek felől érte el a falvakat.

Felsőzsolca, ez a Miskolccal immár egybeépült település egyike azoknak, ahová a legváratlanabb módon tört be az ár. „Éppen kinn voltam a gátakon, és akkor vettem észre, hiába erősítjük a védművet, mert a kertek alól folyik be a Sajó és a Hernád korábban már kiöntött vize. Ezek után inkább a házakat védtük, körbezsákoltunk garázst, ajtókat s mindent, amit lehetett” – mondta lapunknak Berta László felsőzsolcai lakos, hozzátéve: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy bennünket is elérhet az áradás.”
Amikor látták a víz szintjének folyamatos emelkedését, sokan elhagyták a házukat, és ismerősökhöz vagy pedig az iskolákban kialakított szükségszállásokra költöztek. Akik megtehették, a kritikus időpontban is a házukban maradtak – ez a fel-felbukkanó fosztogatókkal szemben biztosított védelmet a háztulajdonosok számára. Nagy probléma volt a fejetlenség, még a hivatalos katasztrófaelhárítók se nagyon tudták, mit tegyenek – számolt be egy szemtanú. A víz mindent vitt, amit elért: állatokat, terményt, élelmiszert. Sokaknak egy élet munkája veszett oda, s akkora volt az elkeseredés, hogy a szóbeszéd szerint volt olyan házaspár, amely az öngyilkosságba menekült.
Berta László a bajok közepette is szerencsésnek mondható: amíg az utcájában tíz épület dőlt össze vagy vált romos állapotúvá, addig az ő háza „megúszta”: két centire a kritikus ponttól megállt a víz emelkedése. „Az egyetlen ház vagyunk az utcában, amelynek semmilyen kára nem keletkezett. Könnyűszerkezetes épületben lakunk, és szerencse, hogy nem ástunk hozzá pincét vagy garázst. Jelenleg már csak annyit kell tennünk, hogy a víz levonulása után fertőtlenítsük a kertünket” – mondta lapunknak a tulajdonos.
Felsőzsolca vize déli irányban folyt tovább, hasonlóképpen a Gesztely irányából érkező áradat. A kettő vize több települést is elért, így Bőcsöt is. Itt azonban egyrészt terelőgát építésével, másrészt a fő gát átvágásával sikerült megmenteni a falut. „A mi családunk mintegy száz méterre fekszik a gáttól. Ez ugyan eléggé átázott, a baj azonban nem innen támadt, hanem onnan, ahonnan egyáltalán nem vártuk. A szántóföld felől kezdett el hömpölyögni a víz, olyan mennyiségben, hogy a szememmel nem tudtam befogni” – számolt be lapunknak a történtekről Nagy Veronika.
A környék lakosai nem adták fel, és derekasan helytálltak. „Jobb oldalról a markológép építette nyúlgátra helyezték a homokzsákokat, de az nevetségesnek bizonyult a víztömeghez képest, és voltak sokan, akik elmenekültek a helyszínről.
A mieink azonban nem adták fel, hanem csak rakták és rakták a homokzsákot, öt méter magasan. S amikor ezt látták a katasztrófavédelmisek, akkor átszakították a gátat a vasút másik oldalán, így elkezdett visszafolyni a víz az eredeti medrébe” – mondta Nagy Veronika, aki nagyon hálás azért, hogy nemcsak az ő háza, hanem az egész falu megmenekült.
Szendrő, Edelény, Boldva, Onga, Ócsanálos, Újcsanálos, Felsőzsolca, Alsózsolca, Bőcs gátjain többek között a Hites Adakozók Hálózatának miskolci, debreceni, budapesti, tatabányai, gödöllői aktivistái is jelen voltak, hogy fölvegyék a harcot a természeti katasztrófa ellen. Felsőzsolcán például, ahol egész utcákat öntött el a víz, gumicsónakkal vitték az élelmiszert azoknak, akik nem akartak kiköltözni, hanem a házukban maradtak.

Csökkenő vízállás

Eközben 15 ezerre csökkent az árvízi védekezők száma, miután a hangsúly a védekezésről egyre inkább az „utómunkálatokra” helyeződik át. Csökkentek a vízszintek az észak-magyarországi folyókon, a Sajó csaknem teljes hosszán apad, a Bódva vízállása lassan csökken, a Hernád vízmércéje Gesztelynél félméteres apadást mutat. A Tisza lapzártánkkor Tokaj térségében tetőzik, míg Szolnoknál, a középső szakaszán még árad, ez az árhullám várhatóan az eddigi harmadik legnagyobb lesz.
Borsod-Abaúj-Zemplénben továbbra is 138 településen védekeznek az áradások ellen, a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek. Az árvíz miatt 26 településen 96 épület omlott össze, de ez a szám vélhetően messze nem a végleges, nagyon sok ingatlan ugyanis az összedőlés határán áll. Az elmúlt napok során az árvíz fokozatos levonulásának köszönhetően az elöntött területekről 3,5 millió köbméter vizet emeltek át, szivattyúztak vissza a folyókba.
Jelenleg Borsodban több mint 4500, országosan pedig több mint 5000 embert kellett kitelepíteni. Az ár lassú levonulásával spontán visszaköltözés kezdődött Sajóecsegen és Felsőzsolcán, bár még a visszaköltözők sem tudják, milyen állapotban találják majd a házukat. Edelényben a közbiztonság fokozása érdekében visszakapcsolták a közvilágítást azokban az utcákban, ahol már nem áll víz.
A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzött. A római-parti lakók szerdán kezdhették meg a visszatérést a hullámtérben lévő otthonaikba. A Margit-szigeten csütörtökön kezdték meg a csaknem 50 ezer homokzsákból épült, másfél kilométeres nyúlgát bontását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!