Kereső toggle

A reggeli gumicsónakon érkezett

Összefogott az ország az árvízkárosultakért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Borsod megyében, Miskolc közelében az utóbbi napokban is hatalmas károkat okoztak a Bódva, a Sajó, a Hernád folyó, illetve a megduzzadt kisebb patakok. A legfőbb probléma abból adódott, hogy az esőzések miatt megáradt folyók „visszaduzzasztották” egymást. Az ár pedig a legváratlanabb irányból, a szántóföldek felől érte el a falvakat.

Felsőzsolca, ez a Miskolccal immár egybeépült település egyike azoknak, ahová a legváratlanabb módon tört be az ár. „Éppen kinn voltam a gátakon, és akkor vettem észre, hiába erősítjük a védművet, mert a kertek alól folyik be a Sajó és a Hernád korábban már kiöntött vize. Ezek után inkább a házakat védtük, körbezsákoltunk garázst, ajtókat s mindent, amit lehetett” – mondta lapunknak Berta László felsőzsolcai lakos, hozzátéve: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy bennünket is elérhet az áradás.”
Amikor látták a víz szintjének folyamatos emelkedését, sokan elhagyták a házukat, és ismerősökhöz vagy pedig az iskolákban kialakított szükségszállásokra költöztek. Akik megtehették, a kritikus időpontban is a házukban maradtak – ez a fel-felbukkanó fosztogatókkal szemben biztosított védelmet a háztulajdonosok számára. Nagy probléma volt a fejetlenség, még a hivatalos katasztrófaelhárítók se nagyon tudták, mit tegyenek – számolt be egy szemtanú. A víz mindent vitt, amit elért: állatokat, terményt, élelmiszert. Sokaknak egy élet munkája veszett oda, s akkora volt az elkeseredés, hogy a szóbeszéd szerint volt olyan házaspár, amely az öngyilkosságba menekült.
Berta László a bajok közepette is szerencsésnek mondható: amíg az utcájában tíz épület dőlt össze vagy vált romos állapotúvá, addig az ő háza „megúszta”: két centire a kritikus ponttól megállt a víz emelkedése. „Az egyetlen ház vagyunk az utcában, amelynek semmilyen kára nem keletkezett. Könnyűszerkezetes épületben lakunk, és szerencse, hogy nem ástunk hozzá pincét vagy garázst. Jelenleg már csak annyit kell tennünk, hogy a víz levonulása után fertőtlenítsük a kertünket” – mondta lapunknak a tulajdonos.
Felsőzsolca vize déli irányban folyt tovább, hasonlóképpen a Gesztely irányából érkező áradat. A kettő vize több települést is elért, így Bőcsöt is. Itt azonban egyrészt terelőgát építésével, másrészt a fő gát átvágásával sikerült megmenteni a falut. „A mi családunk mintegy száz méterre fekszik a gáttól. Ez ugyan eléggé átázott, a baj azonban nem innen támadt, hanem onnan, ahonnan egyáltalán nem vártuk. A szántóföld felől kezdett el hömpölyögni a víz, olyan mennyiségben, hogy a szememmel nem tudtam befogni” – számolt be lapunknak a történtekről Nagy Veronika.
A környék lakosai nem adták fel, és derekasan helytálltak. „Jobb oldalról a markológép építette nyúlgátra helyezték a homokzsákokat, de az nevetségesnek bizonyult a víztömeghez képest, és voltak sokan, akik elmenekültek a helyszínről.
A mieink azonban nem adták fel, hanem csak rakták és rakták a homokzsákot, öt méter magasan. S amikor ezt látták a katasztrófavédelmisek, akkor átszakították a gátat a vasút másik oldalán, így elkezdett visszafolyni a víz az eredeti medrébe” – mondta Nagy Veronika, aki nagyon hálás azért, hogy nemcsak az ő háza, hanem az egész falu megmenekült.
Szendrő, Edelény, Boldva, Onga, Ócsanálos, Újcsanálos, Felsőzsolca, Alsózsolca, Bőcs gátjain többek között a Hites Adakozók Hálózatának miskolci, debreceni, budapesti, tatabányai, gödöllői aktivistái is jelen voltak, hogy fölvegyék a harcot a természeti katasztrófa ellen. Felsőzsolcán például, ahol egész utcákat öntött el a víz, gumicsónakkal vitték az élelmiszert azoknak, akik nem akartak kiköltözni, hanem a házukban maradtak.

Csökkenő vízállás

Eközben 15 ezerre csökkent az árvízi védekezők száma, miután a hangsúly a védekezésről egyre inkább az „utómunkálatokra” helyeződik át. Csökkentek a vízszintek az észak-magyarországi folyókon, a Sajó csaknem teljes hosszán apad, a Bódva vízállása lassan csökken, a Hernád vízmércéje Gesztelynél félméteres apadást mutat. A Tisza lapzártánkkor Tokaj térségében tetőzik, míg Szolnoknál, a középső szakaszán még árad, ez az árhullám várhatóan az eddigi harmadik legnagyobb lesz.
Borsod-Abaúj-Zemplénben továbbra is 138 településen védekeznek az áradások ellen, a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek. Az árvíz miatt 26 településen 96 épület omlott össze, de ez a szám vélhetően messze nem a végleges, nagyon sok ingatlan ugyanis az összedőlés határán áll. Az elmúlt napok során az árvíz fokozatos levonulásának köszönhetően az elöntött területekről 3,5 millió köbméter vizet emeltek át, szivattyúztak vissza a folyókba.
Jelenleg Borsodban több mint 4500, országosan pedig több mint 5000 embert kellett kitelepíteni. Az ár lassú levonulásával spontán visszaköltözés kezdődött Sajóecsegen és Felsőzsolcán, bár még a visszaköltözők sem tudják, milyen állapotban találják majd a házukat. Edelényben a közbiztonság fokozása érdekében visszakapcsolták a közvilágítást azokban az utcákban, ahol már nem áll víz.
A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzött. A római-parti lakók szerdán kezdhették meg a visszatérést a hullámtérben lévő otthonaikba. A Margit-szigeten csütörtökön kezdték meg a csaknem 50 ezer homokzsákból épült, másfél kilométeres nyúlgát bontását.

Két óra alatt 30 millió

Számos magánszemély és segélyszervezet, egyház, mobilszolgáltató ajánlja fel segítségét az árvízkárosultaknak. Lapzártánkig csaknem 700 ezren hívták az 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A 250 forint összegű emelt díjas hívásokkal összegyűlő adományokat a Nemzeti Segélyvonal mögött álló öt legnagyobb magyarországi karitatív szervezet továbbítja az ár- és belvízkárosultakhoz. Az 1752-es telefonszámra összegyűlt több mint 158 millió forint gyors átadását előre kötött szerződések teszik lehetővé.
Több mint 132 millió forintnyi adományt ajánlottak fel a Duna Televízió nézői az árvízkárosultak számára az Összefogás Napok címmel meghirdetett akció során péntektől kedd délutánig. A Magyar Vöröskereszt közlése szerint pedig az 1749-es segélyvonalra hétfő éjfélig több mint 105 millió forint értékű adomány érkezett SMS-ek és telefonhívások formájában. Az 1749-es szám a Vodafone, a T-Mobile, a Telenor, a T-Home, az Invitel és a UPC hálózatáról is elérhető, minden hívás és SMS 200 forintos felajánlást jelent.
A Magyar Fejlesztési Bank 10 millió forintot ajánlott fel az árvízkárosultak megsegítésére. A Nemzeti Összefogás Alapítványnak átutalt összeget a családoknak azonnali segítséget jelentő segélycsomagokra szánják.
Az ATV Vidám Vasárnap című élő, interaktív műsorában a nézők és a résztvevők 30 millió forint összegű adományt ajánlottak fel az árvízkárosultak számára. A kétórás televíziós istentisztelet keretében Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze felhívására a jelenlévő több mint tízezer hívő mellett a műsor nézői telefonon és SMS-ben adakozhattak. A műsor ideje alatt több mint ezer felajánlás érkezett. Az összegyűlt adományokat a Hites Adakozók Hálózata (HAH) árvízi segélycsoportja folyamatosan juttatja el a leginkább rászoruló térségekbe. A HAH aktivistái 1200 fővel személyesen is részt vesznek az árvízi mentésben.
A Magyar Szerencsejáték Szövetség pénzfelajánlást tett, amellyel árvízkárosult iskolás gyermekek nyári balatoni üdültetését teszi lehetővé. Javaslatuk szerint a Szerencsejáték Zrt. találja meg a módot arra, hogy a felhalmozódott több mint 2,5 milliárdos nyereményalap 50 százaléka – a játékosok hozzájárulásával – az árvízkárosultakhoz kerüljön. Azt is szorgalmazza, hogy az üzemeltetők az országban található játéktermekben pénzgyűjtő ládákat helyezzenek el, és a szerencsés játékosokat nyereményük egy részének felajánlására biztassák.

Halálos tragédia

7 ember meghalt, 10 megsérült, amikor összeütközött egy rendőröket szállító busz és egy mikrobusz szerda délután a 45-ös főúton Szentes és Kunszentmárton között. Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapi-tányság sajtószóvivője elmondta: a rendőrök a borsodi árvízi védekezést követően hazafelé tartottak a busszal, amikor frontálisan beléjük rohant egy mikrobusz. A mikrobuszban utazók közül hatan a helyszínen meghaltak, egy embert mentőhelikopter szállított volna kórházba, de a sérült útközben életét vesztette. A buszon utazó 37 rendőr közül tízen sérültek meg, de egyiküknek sem életveszélyes az állapota.

Roma remények

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Szabó Máté úgy véli, a bürokratikus eljárások minimalizálásával kell megoldani, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből támogatást igényelhessenek az előre nem látható veszély miatti szükséges és indokolt védekezés többletkiadásainak részbeni vagy teljes támogatására.
A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pedig Boldván jelentette be, hogy előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak. Balog Zoltán arra a romatelepre látogatott, amelyet általában elsőként önt el a medréből kilépő víz. Szerinte olyan munkaprogramra van szükség az újjáépítés kapcsán, hogy ha lehetséges, mindenki tudjon a saját házán dolgozni, hiszen amit maga épít, sokkal jobban becsüli.

Olvasson tovább: