hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kispártok válságkezelési tervei
Rendeznék közös dolgainkat

2010. 03. 05.
„Megdöbbentő brutalitással számoljuk fel a bűnözést. A társadalmi együttélésre képteleneket elkülönítő táborokba zárjuk. A gyilkosokat megöljük.” „Nyugdíjak azonnali 30 százalékos emelése!” „Rendet teremtünk!” „Kiirtjuk a parlagfüvet!” „Visszavesszük, ami a miénk!” „Felszámoljuk az egészségre veszélyes telefontornyokat és elektromos vezetékeket.” „Szent Korona-értékrend szerinti szabadságeszme érvényesítése Magyarországon!” „Új, forradalmi embertípusra van szüksége nemzetünknek!” „Eladjuk vagy felszámoljuk a Magyar Televíziót, mert felesleges, nézhetetlen.”

Bármily meglepő, nem egy kívánságműsorba érkezett üzenetek közül mazsoláztunk, csupán átböngésztük néhány kisebb hazai párt hivatalos programját, ahol a figyelmes olvasó ilyen és ezekhez hasonló gyöngyszemekre bukkanhat. Cikkünkben néhány kevésbé ismert, de az áprilisi választásokon indulni vágyó pártot mutatunk be.
A hetekben dől el, mely pártok szállhatnak versenybe parlamenti mandátumért. A biztos befutók, mint a Fidesz, az MSZP vagy a Jobbik mellett azonban számos kisebb párt küzd még a kopogtatócédulák összegyűjtéséért. Szűkös büdzséjükből azonban nem futja országos kampányra, így aktivistáikkal járnak házról házra, remélve hogy a „nagy pártok” nem söpörtek még be minden cédulát, valamint kihasználják az internet nyújtotta hirdetési felületeket. Sőt mi több, néhány párt egyenesen az internetről toborozza képviselőjelöltjeit!

Legyen Ön is képviselő!

A legkirívóbb eset talán az SMS Demokrata Párt, amely hirdetést adott föl üres jelölti helyeinek betöltésére. A 12 ezer eurós képviselői fizetéssel kecsegtető állás feltételei ráadásul meglehetősen könnyen teljesíthetők: a jelölt „képes magát röviden és érthetően kifejezni, képes egyszerű szövegeket megérteni, alkalmas a képviselői feladatok ellátására”, valamint választójoggal rendelkezik, és büntetlen előéletű. Mégis miért nehéz a jelöltállítás? Talán kevesen tudnak azonosulni a 42 pontos program olyan homályos célkitűzéseivel, mint ezek: „csökkentjük a bürokráciát úgy, hogy az ne növekedjen”, „vérszívás helyett végre tényleg támogatni fogjuk a kisvállalkozásokat, az értelmes maffiához hasonlóan csak annyit fogunk elvonni, hogy megélhessenek”, vagy a meglehetősen nyersen megfogalmazottakkal, mint hogy „az alkalmatlan, elfogult, korrupt, hülye bírókat kirúgjuk”. Ha netán valaki azt hinné, hogy politikai karikatúráról van szó, Jáhni Csaba pártelnök lapunk kérdésére elmondta, programjuk valódi elképzeléseiket tükrözi.
Egyedi jelenség még az Internetes Demokrácia Pártja (IDE), akik honlapjukon így nyilatkoznak magukról: „az oldalsemlegességünket a saját programunk hiánya bizonyítja, az IDE képviselőin keresztül (részben is) támogatható bármely párt programjának tetszőleges eleme, továbbá a kormány és az ellenzék parlamenti indítványai is”. Az említett javaslatokat a párt honlapján teheti közzé bárki, aki erre affinitást érez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!