Kereső toggle

Bárándy: „Politikai nyomás nehezedett a BKV-vezetőkre”

Igazították őt is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója azért nem lett vádlott, mert olyan információkkal szolgált a rendőrség számára, melyek a sajátjánál súlyosabb bűncselekmények leleplezését segítik elő. Az egykori vezetőre politikai nyomást gyakoroltak, és ezt bizonyítani is tudja – mondta a Heteknek adott interjúban Balogh jogi képviselője, Bárándy György.

Önnek teljes rálátása van a BKV- ügyre?

- Nincs teljes rálátásom. Tanúkat egyelőre nem hallgattak ki, ugyanakkor az eljárásjog szerint a vádlottak vallomását nem ismerhetem meg. Elvileg.

Ügyfele, Balogh Zsolt jelenleg tanú vagy gyanúsított?

- Pillanatnyilag se nem gyanúsított, se nem tanú. Egy meghallgatott személy, amit azért hangsúlyozok, mert nem kihallgatták, hanem meghallgatták.

Ezek szerint nincs is előzetes letartóztatásban.

- Szabadlábon van. Egy vádalku folyamatában vagyunk: Balogh urat már figyelmeztették a hamis tanúzás következményeire, és ő ennek tudatában is fenntartja eddig tett vallomásait. Van egy hosszabb és egy rövidebb vallomása, ügyfelemet ugyanis összesen 7-8 órán keresztül hallgatta meg a rendőrség: a rövidebb vallomás körülbelül 8-10 oldalas, a másik - amit tegnap csatoltam be - 26 oldalas: ebben részletesen elmondja, amit tudott. Ügyfelem két hónapon keresztül volt a BKV megbízott vezérigazgatója, és arról beszélt, ami abban az időszakban a tudomására jutott, illetve látott.

Miért nem akkor jelezte a törvénytelenségeket, amikor felelős beosztásban volt? Miért várta meg, míg kirobban a botrány?

- Nem kötelező jeleznie.

Akkor sem, ha bűncselekményről szerez tudomást?

- Nem kötelező feljelentést tennie. Ha akar, tehet.

Visszatérve a vádalkura: vádalkut olyan személlyel kötnek, akit egyébként elítélnének, de olyan tanúvallomást tud tenni, ami a sajátjánál súlyosabb bűncselekményt leplez le.

- A mi esetünkben ez nem pontosan így van: Balogh úr nem volt gyanúsított, ám azzá vált volna, ha nem kötünk vádalkut. A rendőrség szerint a potenciális bűnössége megvolt.

És ön szerint?

- Balogh úr nem vett részt a pénzszerzésekben, ő csak papírokat írt alá, melyeknek voltak pénzügyi következményei, ám ő konkrétan nem kapott ezekért anyagi juttatást. A vezérigazgató fölött álltak olyan politikusok, akik igazították őt is.

Sajtóhírek szerint ügyfele Hagyó Miklósra, a BKV-t felügyelő, azóta lemondott szocialista főpolgármester-helyettesre és Tótfalusi Györgyre, az igazgatóság korábbi tagjára is terhelő vallomást tett. Ez így van?

- Ez csak találgatás, mert se Balogh úr, sem az őt kihallgató őrnagy, sem én nem mondtam el senkinek, miről beszélt ügyfelem. Egyébként azt, hogy mit csinált Hagyó Miklós, nemcsak Balogh úr tudta, hanem Antal Attila is és mások is.

Mit jelent az, hogy egyes politikusok igazították a vezérigazgatót? Korábbi nyilatkozataiban is célzott rá, hogy magas politikai körökből gyakoroltak nyomást a BKV vezetőire.

- Én ezt nem mondtam. Azt mondtam, remélem, hogy ezt az ügyet végig csinálják, mert politikai nyomás is nehezedett a BKV vezetőire. Ezt kár is lenne tagadni Hagyó és a többiek vonatkozásában: nyomást gyakoroltak.

Mit ért ez alatt? Törvénytelenségre kényszerítettek bizonyos BKV vezetőket?

- A sajtóval ez a baj, hogy nem tud árnyaltan fogalmazni. Én azt mondanám, egyes politikusok egyes vezetőket rábírtak arra, hogy ezt vagy azt írják alá.

Itt az a kérdés, hogy az „ez vagy az", amit aláírtak, az törvényes volt, vagy nem volt törvényes ügylet.

- Volt törvényes és volt nem törvényes is. Kérem, a mai világban, amikor nincs állás, és ott vagyok egy családdal, gyerekekkel, akkor nem mindegy, hogy azt mondják nekem, írd alá, mert ha nem, úgy kirúglak, hogy a lábad a földet nem éri.

Ezt már zsarolásnak hívják.

- Zsarolást is el lehet követni, akármilyen magas rangban van valaki. Én ezt példának hoztam föl, de meg vagyok győződve róla, hogy a mai közélet nem mentes az ilyesmitől.

A tanúvallomásoknál sokkal többet érnek a tárgyi bizonyítékok, például a dokumentumok. Ügyfele birtokában vannak olyan dokumentumok, melyek bizonyítják a vallomását?

- Mindazt, amit Balogh Zsolt elmondott, bizonyítani tudja: vallomása valós tényeket tartalmaz. Mások tanúvallomásai is megerősítik ügyfelem állításait, és úgy gondolom, lesznek még tanúk, hiszen nem Balogh úr volt az egyetlen BKV-vezető, akire nyomást gyakoroltak. A második tanút pedig mindig sokkal könnyebb megtalálni, mint az elsőt. De a vallomás tartalmával kapcsolatban konkrétumokról jelenleg nem beszélhetek.

Miért nyilvánították államtitokká Balogh úr vallomását?

- Nem szórakozásból kezel titokként bizonyos dokumentumokat, vallomásokat a rendőrség, hanem azért, hogy megnehezítse a bűnös védekezését.

Ön szerint meddig fognak érni a BKV-ügy szálai?

- Meggyőződésem, hogy elég magas szintre el fognak érni. És most politikusokra gondolok.

Mit gondol, hogyan és miért robbant ki ez az egész botrány, ami mint egy dominósorozat csak dől, dől, naponta szolgáltatva újabb meglepetéseket.  Politikai háború eredménye, vagy véletlenszerűen indult el?

- Az az érzésem, hogy ez véletlenül robbant ki. A Szalayné féle százmilliós végkielégítési ügyön, amely osztatlan fölháborodást váltott ki az ország lakosságából, nem lehetett következmény nélkül túllépni. Az nem működött, hogy Szalayné rohadjon bent a börtönben, az emberek meg majd szépen elfelejtik. Ezt nem felejtik el. Pláne egy olyan országban, ahol emberek milliói élnek 40-50 ezer forintos nyugdíjakból. Ez volt az első eset, amit, lehet, hogy pusztán valakinek az igazságérzete miatt dobtak fel, de ami egy lavinát indított el: először csak Szalaynéról derültek ki újabb disznóságok, de aztán jött a többi, a 40-50-60 milliós végkielégítések egy évi vagy másfél évi munka után.  De láttam 2,5 milliárdos szakértői szerződést is: korábban azt hittem, ilyen nem fordulhat elő. Tévedtem.
Azt viszont nem tudom, hogy a BKV kifizető hely volt-e, vagy ezek a pénzek tényleg annak a zsebében maradtak, akik felvették.

Az ön ügyfelének, Balogh úrnak mikor zárulhat le az ügye?

- Szerintem két-három héten belül. A vádalku értelmében fenntartja a vallomását, és akkor részéről le van zárva a történet.

Olvasson tovább: