Kereső toggle

Zavar az erőben

A kirúgottak „Lobbiknak” titulálják a pártot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több helyi Jobbik-vezetőt és párttagot zártak ki a pártból. Csak a piszkos munkára kellettek, mondja egyikük, másikuk pedig egyenesen a választók bocsánatáért esedezik.

„Minket kívülről már nem lehet szétverni, csak akkor, ha egymástól el tudnak idegeníteni, ha meg tudnak minket osztani" - ezekkel a szavakkal zárta esztergomi üzenetét Vona Gábor január végén. A kampánykörúton fáradozó Jobbik-elnök azóta több olyan települést is meglátogatott, ahol intő mondatának második része valósággá vált.

„Tartozunk egy vallomással. Szebb jövőt ígértünk nektek, amibe utolsó szalmaszálként kapaszkodtatok. Ti is, mi is hittünk pár embernek, akik a haza felemelkedéséről szónokoltak nekünk. Az öröm, az eufória azonban hamar elszállt. A pártot létrehozó egykori MIÉP-es, fideszes, MDF-es káderek, miután jó helyre bepozícionálták magukat, saját sleppjüket kezdték pozícióba hozni" - a csalódott szavak Seres Tamás Richárdtól, a fehérgyarmati Jobbik-szervezet alapítójától és egykori kampányfőnökétől származnak. Ő volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyar Gárda kapitánya is, ám rájött: „az az ellenség, aki ellen eddig vállvetve küzdöttünk, régen sorainkban van, és döntő befolyása van a párt belügyeire." Az alapítót kizárták a pártból, miután szembehelyezkedett a megyei elnökség által meghatározott jelölttel. Mint a Heteknek elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy az új jelöltet az EP-választás után léptették be a pártba, míg ők végigküzdötték az azt megelőző időszakot. A pártvezetés szerint viszont Seres túl mohó volt, túl hamar akart magának hatalmat.

Balhé volt az elmúlt hónapokban a Békés megyei Kevermesen is Kukla Katalin egykori elnök kizárása kapcsán. Az asszony pártolói szerint még családi ügyeit is háttérbe szorította azért, hogy újabb támogatókat szerezzen a Jobbiknak. „A helyi jelöltet egyszer csak előszedték a semmiből és bemutatták nekünk, hogy ezután őt kell támogatni" - méltatlankodott lapunknak Kukla. A szervezeten belül riválisától, Szabóné Koczihat Tündétől az a vád érte, hogy szavazás nélkül dönt bizonyos kérdésekben, de azt is megfogalmazták vele szemben, hogy „lepaktált" a cigá-nyokkal. Elmondása szerint az egyik gyűlésen a szintén megvádolt pártolója, Blága Margit és Szabóné Koczihat Tünde között „fizikai erőszak alkalmazására" került sor.

Még ennél is megalázóbb történet okozta a vesztét Demeter Józsefnek, aki 2009 novemberében alapította meg a nagytarcsai Jobbik-szervezetet. Egy e-mailt küldtek ismeretlenek a pártvezetésnek róla, amiben azt állították, hogy „lehúzott sliccel, részegen kampányolt a nagytarcsai helyőrségi klubban". Emiatt Bertha Szilvia, a 4. számú választókerület képviselőjelölt asszonya etikai vizsgálatot indított ellene, úgy, hogy Demetert nem is értesítette a vádakról - állította a Heteknek a volt elnök. Két helyi jobbikos egy kocsmázás után viszont beszámolt a részletekről Demeternek, aki azonnal lemondott. „Soha ilyen nem történt, ezt tagadom. Küldtem üzenetet Vona Gábornak, és Bertha Szilviát is megkerestem telefonon, de semmi nem történt" - mondta. Sérelmezi, hogy jegyzőkönyv sem készült lemondásáról, holott a pártszabályzat ezt előírja. „2003-ban, amikor párttá alakult, a Jobbik demokratikus berendezkedésű volt, de mára ez is kezd elfajulni" - jegyezte meg Demeter.

A kirúgottak egyenesen „Lobbiknak" titulálják a pártot, utalva a „zsidó nagytőke" állítólagos befolyására. Érdekes, hogy a jelenlegi jelöltek között van olyan, aki viszont a múltban zsidózta a pártot. A nagykőrösi alapszervezet elnöke, Dénes Dénes azt írta pár éve a helyi újságban mostani pártjáról, hogy azt egyenesen Izraelből irányítják: „Orbán Viktorék és Ron Werberék közös teremtménye a Jobbik, amely nemzeti radikális, de politikailag korrekt. Vagyis Moszadilag ellenőrzött, lepecsételt. Összetételénél fogva sem lehet antiszemita." A Hetek kérdésére Dénes elmondta, mindez csak a helyi szervezetre vonatkozott és Csurka István befolyására írta a cikket, „mivel akkor a két párt között nagy rivalizálás volt, egymás ellenfelei voltunk". Ma már úgy érzi: akkor be volt csapva.

Mint a Magyar Narancs megírta, a gyöngyösi alapszervezet elnökét is egy fegyelmi eljárás keretében zárták ki a pártból. Laczik Attila két dolgot sérelmezett: egyrészt a hatvani választókerületben Dr. Nyujtó Zsolt indítását, akinek állítólag közös vállalkozása van a gyöngyösi kórház privatizátorával. Egy olyan vállalkozó is szúrta a szemét, akinek a cége szerencsejátékkal foglalkozik, mégis Vona Gábor kampányfőnökének jelölték. „Előkaptak egy jelöltet, akit nekünk támogatni kellett" - mondta a Heteknek egy neve elhallgatását kérő gyöngyösi tag.

Seres Tamás Richárd új mozgalma, a Kuruc Szövetség Népmozgalom frissen alapult lapjában a Borsod megyei Jobbik-vezetőt, Egyed Zsoltot is pellengérre állítják, mivel a Jobbik multiellenes retorikája és a kirúgott miskolciak kritikája ellenére a Coca-Colánál dolgozik. (Pedig Serest bizonyára nem zavarja az ügy, mivel információink szerint maga is Coca-Cola-termékekkel kereskedik, mi több, szerencsejáték-automatákat is üzemeltet.)

Seres úgy véli, belülről indult bomlásnak a párt, az eddigi „zöldfülűek", akik mindent megtettek a sikerért, óriási pofont kaptak a jelöltállítással. „Mindenhol balhé van, nem csak egy-két kerületben. Békésben, Csongrádban, Győrben, Tolnában és itt Szatmárban, mindenhol. De nem vagyunk csalódottak. Örülünk, hogy végre lelepleződött a Lobbik" - mondta. Seres azt is sérelmezi, hogy a Jobbik-listán csak négy gárdista van. „MIÉP-esből viszont nagyságrendekkel több, pedig mi, gárdisták vittünk el minden balhét. A listán a MIÉP köszön vissza, 40-50 éves emberek, általában Bocskai-mintás felsőben. Pedig ha mi nem lettünk volna, a Jobbik még mindig valahol egy-két százalékon lenne az LMP mellett."

Olvasson tovább: