Kereső toggle

Január a válóperes szezon

A karácsony felszínre hozza a családi zavarokat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Januárban mindig megugrik a benyújtott válókeresetek száma, amit sokan az ünnepek felfokozott hangulatával, a nagy családi összeveszésekkel, az agresszió növekedésével magyaráznak.

Kriszta szerint náluk teljesen tönkrement a karácsony azért, mert lefagyott az internetük, s emiatt a férje, aki már délután visszavonult a szobájába, hogy laptopjáról ünnepi jókívánságokat küldjön szerteszét a nagyvilágba, egész este szitkozódott, mert az ausztráliai nagynénijét sem tudta felköszönteni. Kérdés persze, hogy mitől lett volna jó éppen ez a karácsonyuk, amikor Kriszta és férje évek óta külön szobában alszanak, egyikőjük az egyik gyerekkel, másikuk a másik gyerekkel egy ágyban, s csak az anyagiak meg a gyerekek miatt nem váltak még el. Bár Kriszta most albérlet után nézelődik, mert mint mondja, betelt a pohár, nem akar több ilyen karácsonyt.

A pszichológusok körében alapvetésnek számít - mi több, tananyagként szerepel -, hogy a családok életében az ünnep és általában a szabadságolások időszaka komoly veszélyforrásnak számít. Kizökkenve a hétköznapi hajtásból, összezárva egy lakásban sokan nem örülnek annak, hogy végre egymás szemébe nézhetnek. A szakemberek egyöntetű tapasztalatai szerint a karácsonyi vagy a nyári együttlétek idején az átlagosnál gyakoribb a családon belüli erőszak, a házastársi veszekedés. Gyakori forgatókönyv, hogy a gyerekkel van valami baj, vagy lyukas a zokni, és ez apropó arra, hogy kirobbanjon az addig lefojtott feszültség. Hiszen a hétköznapok alatt számos konfliktus adódik, ami akár idő hiányában nem lett tisztázva, és ebből mindkét fél a saját igaza szerint rakja tele sérelmeivel a „méregzsákját". Mondhatni, ünnepkor telik be a pohár, s feltehetően erre utalnak a KSH többéves adatai is, melyek szerint a válóperes keresetek benyújtásának szembetűnő megugrása kimutathatóan az év elején, valamint az ősz beköszöntekor jellemző. Úgy tűnik, hogy decemberben és augusztusban, a kiengedős időszakokban az emberek elnapolják válási szándékukat, bár az is igaz, hogy ilyenkor válóperes ügyvédeket sem könnyű leakasztani, mivel ők is szabadságon vannak.

„Ünnepek idején össze vannak zárva az emberek, így a feszültségeket nem tudják kifelé elvezetni, viszont maguk között sem tudják kezelni" - mondja Kiss B. Gyöngyi pszichológus. A helyzetet csak súlyosbítja az emberekben élő elvárás az ünnepi családi idillről, arról, hogyan kellene lezajlania az eseménynek, miközben a valóság erre kiábrándítóan rácáfol. „Ez ugyanolyan, mint amikor a várva várt nyaralás idején a vámtiszttől kezdve a szállodaportásig mindenkit és mindent folyamatosan lehet szidalmazni és becsmérelni, miközben a rossz közérzet igazi oka az, hogy egymással képtelenek kijönni a felek, s ettől feszültek. Elképesztő mértékű lett az egoizmus, saját pácienseimnél azért küzdök, hogy vegyék észre: a másik fejében nem az ő gondolatai vannak" - hangsúlyozza a pszichológus. Hogy egy családban mennyire simán zajlik le az ünnep, az a szakember szerint megbízható pontossággal jelzi, hogy milyen állapotban vannak a kapcsolatok. A házastársi konfliktusok egyik legszembetűnőbb jelzőkészüléke a gyerek: míg nevelési tanácsadóban dolgozott, Kiss B. Gyöngyi tinédzserek esetében tapasztalta azt, hogy az ünnepek közeledtével általában egyre feszültebbekké váltak, mert rendkívül tartottak a szülők menetrendszerű veszekedéseitől, miközben nagyon vágytak egy meghitt együttlétre velük. Aztán az ünnepek múltával a gyerekek lenyugodtak, mert minden visszazökkent a megszokott kerékvágásba, visszatértek a nyugodt, dolgos hétköznapok.

A születésnapok vagy halálozási évfordulók és egyéb jeles napok mind rizikótényezők a családok életében, már csak azért is, mert igazából kevesen vannak tisztában azzal, hogy mire is való egy ünnep, s mennyire elválaszthatatlan a jó emberi közösségtől. Persze azt sem lehet elfelejteni, hogy a meghitt légkör, a figyelmesség különösen a feleségek számára fontos. Nem mellesleg ők fáradoznak a legtöbbet a családi együttlétek sikeréért, így aztán az sem véletlen, hogy a 75 százalékban nők által kezdeményezett válások vezető oka mindmáig az érzelmi elhidegülésben keresendő - teszi hozzá a pszichológus.

Szimultán flört 15 partnerrel

Felmérések szerint a karácsony és a szilveszter legalább annyira a párkeresés időszaka, mint a családi perpatvaroké: világszerte ilyenkor nő meg legjobban a társkereső cégek forgalma. Decemberben minden eddigi rekordot felülmúlt a magyar Randivonalon párt keresők száma: csak ebben a hónapban 34 ezren regisztráltak az oldalra. A társkereső portál statisztikája szerint a korábbi években is jellemző volt, hogy év végén a szokásosnál 6-8 százalékkal többen regisztráltak az oldalon, de most ez a többlet 19 százalékos volt: 34 ezer férfi és nő érezte úgy 2009 decemberében, hogy érdemes az interneten párt keresnie és újonnan bejelentkeznie a társkereső oldalon. Ennek legkézenfekvőbb oka, hogy a téli családi és társas ünnepek idején és az azt követő időszakban érzik legmagányosabbnak magukat az egyedülállók. Idén valószínűleg a jövő évvel kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági kilátások is erősítették az igényt a stabil párkapcsolat iránt – derül ki a Randivonal tájékoztatójából.
2009-ben egyéb érdekes rekordok is születtek a legnagyobb online társkereső portálon. A Randivonalon eltöltött idő alatt egy nő átlagosan 15 férfival, egy férfi pedig 31 nővel áll levelezésben. Egy Tibor nevű, idén regisztrált társkereső azonban minden eddiginél több női levélírónak adott ihletet: összesen 6553 levelet kapott. A férfi három hónap után jelentkezett ki azzal, hogy megtalálta párját. A statisztikák szerint tízből négy társkeresőnek három hónapon belül sikerül megtalálnia a párját. A tipikus netes párkereső 4 emberrel randevúzik, mielőtt megtalálja az igazit. Egy Gábor nevű 44 éves felhasználónak ehhez mindössze 22 órára volt szüksége. A legidősebb férfi és női felhasználó is 2009-ben regisztrált: József 85, Ágnes pedig 79 évesen kezdett társat keresni az interneten. A Randivonal látogatóinak átlagéletkora egyébként 36 év.

Olvasson tovább: