hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével
Úszólecke vészhelyzetben

2009. 12. 24.
A Fidesz kommunikációjában az dominál, hogy száguld az ország a gazdasági vészhelyzet felé, míg a szocialisták azzal replikáznak, hogy kedvezőre fordultak a gazdasági folyamatok, sőt, egyes külföldi elemzők a magyar válságkezelést ajánlják mintául Görögországnak. Az igazság a két álláspont között található?

- Ma már nem úgy működik az ország, mint a hetvenes és nyolcvanas években, mikor a Szabad Európa és a Kossuth Rádió üzeneteiből összegyúrva próbáltunk egy valósághoz közeli álláspontot találni. A tények egyértelműek, abban ma mindenki egyetért, hogy az ország rosszabb gazdasági helyzetben van, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt. Ezt nekem olyan jelek mutatják, amelyeket lehet ugyan vitatni, de ettől még lényegesek. Mint például az, hogy mennyit fizetünk az adósságunkért, mennyibe kerül az ország működőképessége, a pénzpiacok mindezért mennyivel több kockázati felárat kérnek. A kelet-európiai összehasonlítások egyértelműen mutatják, hogy Magyarország pozíciói romlottak, az életminőség szempontjából például már Szlovákia is elhagyott minket. Magyarországot kedvezőtlen adósságmutatók, rossz helyzetű költségvetés, magas adóterhek és növekvő munkanélküliség jellemzi.

A vészhelyzet kifejezés inkább a politikai kommunikáció része?

- Ezt nemcsak mi, hanem az MSZP is használta, a vészhelyzettel indokolták a válságkezelést. A különbség az, hogy szerintünk nem hárult el a veszély, sajnos Magyarország továbbra is a hitelezők fogságában, adósságcsapdában van. Ez a helyzet átmenetileg lehet, hogy egy kicsit javult, de ettől függetlenül a sebezhetőség továbbra is fennáll. Az IMF-segély által nyújtott átmeneti kegyelmi állapot elmúlik, 2010-ben az ország szembesül azzal, hogy ezt a hitelt is vissza kell fizetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!