Kereső toggle

Bebukott a pénzgyármese

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gazdagodjon meg költekezéseiből! – a szlogen eleve nonszensz, mégis sokan elhiszik, ugyanis ezzel a szöveggel reklámozta magát a ScienNet cég Magyarországon, és 400 ezer tagot sikerült beléptetnie rendszerébe, fejenként minimum 10 ezer forintos hozzájárulással. A cég honlapja jelenleg nem működik, tulajdonosa előzetes letartóztatásban ül. Sajnos a hazai fogyasztó eleve gyenge célpont, aki mindent szívesen elhisz, a könnyű és gyors meggazdagodást munka nélkül éppúgy, mint a gyors fogyást mozgás és koplalás nélkül.

A „törzsvásárlói közösségek” alatt olyan vállalkozásokat kell érteni, melyek törzsvásárlói csoportokat toboroznak velük partneri szerződésben álló szolgáltatók, üzletláncok részére. A hűséges vevőkör törzsvásárlói kártyán gyűjthet össze különböző kedvezményeket, melyeket aztán újból levásárolhat, amennyiben a közvetítő céggel kapcsolatban álló termékpartnereknél vásárol, és juttatásokat kap, ha más személyeket is sikerül beszerveznie. A cégstruktúrán belül a tagok különböző pozíciókat érhetnek el vagy vásárolhatnak meg maguknak, akár milliós nagyságrendű összegekért is. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelenleg két hasonló cég, a pár éves ScienNet és a Lyoness ellen folytat vizsgálatot a fogyasztók megtévesztése, a juttatások hálózatépítéshez kötése, azaz tiltott kereskedelmi tevékenység gyanúja miatt. A két cég összesen 660 ezer taggal rendelkezik Magyarországon.
November vége óta a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága (VPOP) is több megyére kiterjedő vizsgálatot indított a ScienNet ellen adócsalás miatt, mivel a megalapozott gyanú szerint tavaly közel egymilliárd forintnyi adót felejtettek el befizetni az APEH-nek. A VPOP a cég bankszámláin levő 1,6 milliárd forintot, valamint a tulajdonos-ügyvezető több tízmillió forint értékű autóját is lefoglalta, aki előzetes letartóztatásban várja a hosszú vizsgálat végét. Mint kiderült, a bonyolult cégkomplexumot egy amerikai magyar alapította, a céget Washingtonban jegyezték be, ott sem fizet adót, s tájékoztatójával ellentétben csak Magyarországon építette ki hálózatát.
A ScienNettel kapcsolatban először a PSZÁF kezdett vizsgálódni, majd arra figyelmeztetett, hogy a céggel szerződő ügyfelek bárminemű jogsérelmének orvoslása nehézségekbe ütközik a szövevényes nemzetközi felépítés miatt. A törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben különösen hangsúlyos az új törzsvásárlók beléptetése.
A ScienNetet ezután vizsgáló VPOP kiderítette: a cég bevételeit tavaly döntően nem a törzsvevők után járó jutalékok adták, hanem a belépő törzsvásárlók – tényleges áruforgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthető – befizetései. A jutalékokból befolyt összeg több tízszerese került kiutalásra a rendszer élén álló magánszemélyeknek, valamint a különböző offshore cégek tisztázatlan jogcímeken nagy összegeket vontak ki a rendszerből. A bankszámlaforgalom és az SZJA-bevallások összehasonlítása alapján pedig tömeges adóelkerülés gyanítható. A nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy volt-e más bűncselekmény, így csalás, sikkasztás, illetve piramisjáték szervezése.
A VPOP szóvivői irodájának munkatársa Leopold István lapunkat úgy tájékoztatta: jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy adócsalás miatt a Lyoness ellen is eljárás indulna. A Lyonesst csak a GVH vizsgálja a fogyasztók megtévesztése, hiányos tájékoztatása és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – beszervezéshez kötött juttatások – gyanúja miatt. Mihálovits András, a versenyhivatal sajtófelelőse a Heteknek elmondta: ezek ma teljesen általános problémák, hiszen a bankszférától a táplálékkiegészítő-forgalmazókon át az internetszolgáltatókig minden szegmensre igaz, hogy szándékosan vagy akaratlanul, de mindenki a fogyasztók megtévesztésével operál. Példának okáért visszatérő sérelem, hogy egyetlen internetszolgáltató sem képes az általa beígért sávszélességet biztosítani.
Másrészt a hazai fogyasztók tájékozatlansága, hiszékenysége, figyelmetlensége alapvető problémaforrás, még akkor is, ha egy cég tisztességesen működik. A ScienNet tipikus jelenség a mai Magyarországon: tagjait többnyire a munkanélküliség viszi rá a hálózatba való jóhiszemű belépésre. Sok MLM-hálózat tisztességesen működik, és nem árul zsákbamacskát – figyelmeztet Mihálovits, megjegyezve: a ScienNet-tel és a Lyoness-szel szemben megindult GVH-vizsgálat szokásos módon elképesztő indulatokat generált, pro és kontra. A versenyhivatal közérdekű, tömeges panaszbejelentések esetén köteles vizsgálatot indítani, a szankció többnyire pénzbírságot jelent. A Lyoness-ügyben előreláthatóan 2010. január közepén, a ScienNet-ügyben pedig február elején születik meg a hivatal döntése.

 

Sciennet tagok mondták

Vidéki CBA üzlet, harmincas eladó hölgy:
A ScienNetet ismerôs ajánlotta nekem. Elmondta, hogy semmiféle kockázat nincs a dologban. Sôt, nagyon jól járok, a vásárlásaimmal gyűjthetem a pénzt, és sokat takarékoskodhatok, ha azokban az üzletekben vásárolok, amelyek ennek a rendszernek a partnerei. Odaadta az ô kódját és telefonszámát, mellyel regisztrálnom kellett a rendszer honlapján, ettôl kezdve életbe lépett egy folyószámlám, melyre ment a vásárlásom összegének nagyságától függôen bizonyos százalék. Hallottam olyat is, hogy minden „behozott” ember után tízezer forintot jóváírtak. A mi üzletünk is belement egy idô után, és így aki nálunk vásárolt és volt kódja, annak jóváírtunk bizonyos összeget. Azt hittük, hogy ezzel a vásárlóinkkal is jót teszünk. Azért is tűnt jogtisztának, mivel nevesebb márkaboltok is benne voltak kiemelt partnerként, sôt még bankok és gyógyszertárak is. Hírleveleket is küldtek folyamatosan, ellenôrizhettem az egyenlegemet, bár ebbôl az összegyűjtött pénzbôl egy forintot sem láttam.

Egy dél-dunántúli értelmiségi hölgy:
Engem egy pedagógus ismerôsöm szervezett be. A csali az, hogy ha belépsz, kártyakedvezményt kapsz (öt-húsz százalék) a legkülönbözôbb üzletekben, plusz a folyamatosan beléptetettek után is gyűlik a pénzed. Nem kell eladnod semmit, „csak” építened a csoportodat. De ezután jön a kemény része a dolgoknak: vehetsz egy jogot tíz-ezerért, ám ha nem veszel,
viszont a csoportodban valaki igen, akkor az ô nevére gyűlnek a csoport eddig megszerzett kedvezményei. Ezzel „ösztönöznek”, hogy mindenki minél több jogot vegyen. Minél aktívabb egy csoport, annál jobban visszaforgatja a pénzt. Egymillió fölött adómentes lesz a jövedelmed, ezért sokan itt bújtatták el a pénzüket az APEH elôl. Most viszont nagyon sok ismerôsöm fogja a fejét, mivel többen a keserves fáradsággal megszerzett pénzüket bukták el értelmetlenül.
(Szubotics Mariann)

Olvasson tovább: