Kereső toggle

Karácsonykor támad a H1N1

Interjú Jakab Zsuzsannával, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ vezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az oltási szkeptikusok előretörésével újra felbukkanhatnak olyan járványok, mint a pestis, a himlő vagy a kolera – nyilatkozta lapunknak Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ vezetője. A legmagasabb hivatalt betöltő magyar járványügyi szakember hangsúlyozta: a H1N1, meglepő módon, az életerős fiatalokat és a várandós kismamákat támadja erőteljesen.

A járványügyi szakemberek ugyan egyetértenek az oltás szükségességében, de ha bemegy az ember a háziorvosához vagy a patikába, akkor még mindig van rá esélye, hogy azt hallja: az új influenza veszélytelen, az oltás viszont veszélyes. Mit gondol, mi lehet ennek  az oka?

- Magyarországon a közvélemény influenzáról és védőoltásról kialakuló álláspontját a szakma mellett erősen befolyásolja egyrészt a politika, másrészt éppen a gyártó Omninvest és a vakcina ára körüli pénzügyi kérdések. Szerintem a közegészségügyi-járványügyi szakemberek véleményére, tanácsaira érdemes hallgatnia a lakosságnak. Magam is tapasztaltam ellenállást a háziorvosok körében, de úgy tűnik, közülük is egyre többen az oltás mellé állnak. Tényszerű információkkal segíteni kell őket és a közvéleményt, hogy válasszák külön a  szakmát és a politikát.

Magyarország rendkívül szerencsés, hogy ennyi vakcinája van. Az EU-ban, és azon kívül is, nagyon kevés országban van a miénkhez hasonló ellátottsági szint - ezt az előnyünket ki kellene használni, mielőtt a járvány csúcsa elérné az országot. Ehhez az oltópontok jelentősen hozzájárulnak.

Úgy tudni, hogy Svédországban viszonylag gyorsan sikerült lezárni a témával kapcsolatos vitát, és az emberek jelentős része már beoltatta magát. Mi a különbség a svéd és a magyar viszonyok között?

- A svédek valóban fantasztikusak: elképesztő szervezettséggel néhány hét leforgása alatt három-négy millió embert oltottak be. Kezdetben sokan abból indultak ki, hogy ez egy gyenge fertőzés, ám amikor meglátták az első súlyos eseteket, a lélegeztető gépen lévő fiatalokat és a haláleseteket, akkor rájöttek - a norvégokhoz hasonlóan -, hogy nem feltétlenül gondolkoztak helyesen. A H1N1 ugyanis valóban enyhe lefolyású a fertőzöttek kilencven százalékánál. Másoknál azonban komoly betegséghez vezet a fertőzés. Ráadásul világszerte az a tapasztalat, hogy amíg a szezonális influenza esetén az idősek és a krónikus betegek a veszélyeztetettek, addig az új influenza esetében zömében erejük teljében lévő fiatalok, illetve várandós kismamák szenvednek a szövőd-ményektől. Egyikünk sem tudhatja, hogy esetünkben milyen lefolyású lesz a fertőzés, ezért feltétlenül fontos, hogy beoltassuk magunkat.

Van bármi alapja a védőoltásokkal kapcsolatos ellenérzéseknek, szakmai vagy álszakmai felvetéseknek?

- A 20-21. században azért sikerült a fertőző betegségeket visszaszorítani, mert a védőoltások révén beindult a lakosság széleskörű immunizációja, a bakteriális fertőzésekkel szemben pedig az antibiotikumokat alkalmazták sikerrel tömegméretekben. Az emberek nem látják az olyan szörnyű fertőző betegségeket, mint a pestis, a himlő vagy a kolera. És azt sem gondolják végig, hogy ha az oltási szkeptikusok előretörnek, és nem lesz biztosított, hogy a lakosság kilencvenkilenc százaléka be legyen oltva, akkor ezek a járványok újra felbukkanhatnak. Intő példa volt, hogy tavaly Ausztriában, Svájcban, Németországban az oltás-ellenző csoportok néhány iskolában elérték, hogy a szülők ne engedjék beoltatni a gyereküket - ennek nyomában egyből megjelent a kanyaró. A vakcina hipotetikus veszélyei helyett arról kellene beszélni, hogy a fertőző betegségek milyen súlyos problémákat okozhatnak.

A vakcinákkal kapcsolatban a higanytól kezdve a tesztelés hiányosságáig számos felvetés rontja a bizalmat. Léteznek ezekre vonatkozóan vitán felül álló kutatások?

- Ha egy oltás után néhány napon belül egészségkárosodás lép fel, azt minden országban kivizsgálják. Ismert, hogy az autizmus kialakulását esetenként a védőoltásokra fogják a szülők - ám ezt egyetlen utólagos vizsgálat sem igazolta.

A H1N1-védőoltás esetében sokkal kevesebb a mellékhatás, mint amire a szakemberek számítottak, és ezek között sincsenek súlyos esetek. Svédországban öt esetben fordult elő haláleset vagy súlyos mellékhatás az oltást követően. Ezeket a svédek kivizsgálták, és minden egyes esetben bebizonyították, hogy nem a vakcina következménye volt, ami történt. Az esetekről szóló híradások és a vizsgálatok eredményei egyaránt elérhetők az ottani egészségügyi minisztérium honlapján. Fontos, hogy a gyanús esetekről a legszélesebb nyilvánosság előtt beszéljünk.

Meglehet, Magyarországon ez nem a kívánt hatást érné el, hanem újabb alapot adna az összeesküvés-elméletek gyártására. Nem lehet, hogy az egészségügybe vetett bizalom megrendülése is szerepet játszik ebben?

- Úgy látom, hogy Magyarországon a közegészségügyi-járványügyi szolgálat, az ÁNTSZ és a lakosság között megvan a kellő bizalom. Ezt a szolgálatot külön kell választani az egészségügy egészétől, és az egészségügyi reformmal kapcsolatos vitáktól.

Mi a helyzet Ukrajnában? Másfél millió ember megbetegedett, és mintegy háromszázan meghaltak, de ellentmondásosak az információk arról, hogy ezt pontosan mi okozta.

- Az Egészségügyi Világszervezettel közös vizsgálócsoportunk segített az ukránoknak, hogy ellenőrzésük alá vonják ezt a gyorsan terjedő járványt. Ott többféle influenza jellegű vírus  is  támad, az egyik a H1N1, ami a fertőzések egyharmadát-felét okozza. A halálesetek aránya nem nagyobb, mint máshol, ám a nagy esetszám miatt sokkolóan magas.

Arra van magyarázat, hogy miért támad erőteljesebben a vírus Ukrajnában, mint  mondjuk nálunk?

- A járvány hullámokban érkezik, így különböző időpontokban éri el a különböző országokat. Nyáron Angliában, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban elég erőteljesen belendült az első hullám, most ez eljutott Ukrajnába is, ahol feltételezéseink szerint a járványügyi rendszer hiányosságai miatt nem tudták időben felfedezni és lokalizálni a vírust. Arra számítunk, hogy Magyarországot karácsony körül éri el egy erőteljesebb hullám, utána lesz a csúcs. Erre kell fölkészülnünk.

A vírus mutálódása jelentős veszély?

- Az influenzavírusok nagyon könnyen átalakítják a genetikai szerkezetüket. Sokszor előfordult már, hogy az első hullám enyhe, a következő sokkal erősebb. A H1N1 eddig meglepően stabil, és a beazonosított mutációkkal szemben szerencsére hatásosak a mostani oltóanyagok.

A rettegés foka

Magyarországon két személyt – egy szegedi orvost és egy nagykanizsai pedagógust – ápolnak intenzív osztályon az új influenza kapcsán fellépett szövődmények miatt – egyikük sem oltatta be magát. A járvány miatt újabb iskolákat és óvodákat zártak be, valamint több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Eközben továbbra is hallani olyan esetekről, amikor háziorvosok vagy gyógyszerészek beszélik le az embereket az oltásról. Egy vidéki patikában például a gyógyszertár vezetője kért „három percet” a vakcinát vásároló házaspártól, hogy tájékoztassa a „veszélyekről”. Más esetben a gyermekorvos íratott alá egy nyilatkozatot a gyermekeit beoltató anyukával, amely szerint az esetleges mellékhatásokért a felelősséget nem háríthatja senkire. A szakminisztérium állásfoglalása értelmében ugyanakkor az oltásért minden esetben a gyártónak kell vállalnia a felelősséget. Eddig mintegy 1,3 millióan oltatták be magukat Magyarországon – közülük súlyos szövődmény senkinél nem jelentkezett. A tervek szerint még a héten megnyílik mind a kétszáz oltópont, ami gyorsítani fogja az akciót. A tervezett kétszázból már huszonkilenc oltópont megnyílt – ezekben egyszerűsített módon, háromezer forintért vehető fel az oltás.

Politikai összeesküvés az oltóanyag mögött?

Az elmúlt évek sajátos jelensége, hogy kialakult Magyarországon az internetes blogokra épülve egy olyan „második nyilvánosság”, amelyben a legkülönbözőbb politikai és gazdasági összeesküvés-elméleteket, ügynöklistákat és valós vagy vélt titkosszolgálati anyagokat lehet olvasni. Az egyik ilyen „főinformátor” a zoltanzoltan néven jelentkező blogger, aki az amerikai eastcasablanca felületen terjesztette az elméleteit. Legutóbb Gyurcsány Ferencet és Hagyó Miklóst hozta összefüggésbe a Gazprommal, a Stasival, Putyinnal, méghozzá az OTP és a MOL „elfoglalásával” megfejelve. A titokzatos zoltanzoltan újabb műve kormányzati dokumentumokra, bennfentesnek tűnő információkra és pletykákra épülve állítja, hogy a magyar vakcinákat előállító offshore hátterű Omninvest „általában orvosfélékből, kalandorokból és titkosszolgákból áll”, aminek a szocialista kormány és holdudvara – Gyurcsányostul és Szilvássystul – hozta össze a „gigaüzletet”.
E blog is az oltóanyag árán és a benne található állítólagos higanyon ütközik meg, gyakorlatilag a közéletben keringô oltásellenes híreknek igyekszik tudományos és belső információkra hivatkozó hátteret nyújtani. Érdekes, hogy a hétköznapok orvosi és gyógyszerészi kommunikációjában a kritikusok is ugyanezen érveket használják.

Olvasson tovább: