hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Írói lét Magyarországon
Diplomatává és politikussá képeznék át Kertészt

2009. 11. 13.
Magyarország példáján is látszik, hogy az antiszemitizmus a nácikkal nem tűnt el – jelentette ki a Nobel-díjas Kertész Imre egy születésnapi interjúban. A jobboldali sajtó nemzetgyalázást emleget, pedig ha visszaemlékeznének nagy íróinkra, akkor hasonlót kellene állítaniuk Petőfiről, Adyról és József Attiláról is, akik szintén erősen kritikusak voltak saját nemzetükkel kapcsolatban. Kertész kritikusai gyakorlatilag egy politikus vagy diplomata nyelvzsonglőrködését várták el a világhírű művésztől.

A Die Welt című német konzervatív napilap abból az alkalomból kérdezte az irodalmi Nobel-díjas magyar írót, hogy Kertész Imre november 9-én - a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján - töltötte be 80. életévét. Az újság a többi között arról faggatta a német fővárosban élő írót, hogy berlininek vagy budapestinek érzi-e magát. Kertész kijelentette: „Nagyvárosi ember vagyok, és mindig az is voltam. Egy nagyvárosi ember nem budapestinek vallja magát. Az a város ugyanis teljes mértékben balkanizálódott." Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi nyűgözi le őt annyira Berlinben, Kertész két dolgot emelt ki. Berlin a világ zenei központja, és ez az egyik döntő oka annak, hogy immár nyolc éve ott él. „Amikor még Budapesten laktam, kis tranzisztoros rádiómmal mindig a fürdőszobába kellett mennem, amikor zenét akartam hallgatni, ugyanis csak ott volt jó a vétel" - emlékezett vissza itteni élményeire Kertész, majd Berlin szeretetével kapcsolatban hozzátette: a német főváros békés: „Berlin az a város, ahol az ember jól érezheti magát. Mindenki azt tesz, amit akar, és ezt a világ legtermészetesebb módján teszi. Itt nincs stressz, és nincs agresszió.

Az emberek barátságosak egymással és velem is. Én ezt az első pillanattól fogva így éltem meg, és így van ez mindmáig" - fogalmazott az író.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Budapest vetekedhet-e Berlinnel, Kertész Imre elmondta: nemrégiben töltött tíz napot Budapesten, ahol „a helyzet az elmúlt tíz évben folyamatosan romlott. Szava a jobboldali szélsőségeseknek, illetve az antiszemitáknak van. A magyarság régi terhei - a hazugság és az elfojtásra való hajlam - jobban érvényesülnek, mint eddig bármikor. Magyarország háborús szerepe, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: mindez nincs feldolgozva, mindezt csak kozmetikázzák és szépítgetik" - jelentette ki Kertész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!