hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem lesz Bajnai miniszter-elnökjelölt?
Kosárkirály

2009. 10. 02.
Mire eljutottak volna odáig, hogy felkérjék miniszterelnök-jelöltnek Bajnait a szocialisták, addigra már nemet is mondott a kormányfő. Emiatt bajba is került az MSZP, mert ha a májusi miniszterelnök-kereséshez hasonlóan burleszkbe illő castingolásba kezdenek, akkor tovább zuhanhat a párt népszerűsége. Több szocialista forrásunk szerint Szekeres Imre, Mesterházy Attila vagy Molnár Csaba neve forog a pártban lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

Legalább két álláspont ütközik a baloldali pártban a közelgő választási kampány kapcsán. Az egyik szerint, aki most a miniszterelnök- jelölt lesz, az lesz a választások után a baloldal vezetője is, és ő szervezheti újjá ellenzékből az MSZP-t. A másik álláspont szerint túl kell élni a következő hónapokat személyeskedő konfliktusok nélkül, elkerülve a lengyel baloldal sorsát, amelyben a népszerűtlenség hatására egymásnak estek a politikusok. Ezt a nyugalmi helyzetet valamilyen biztonsági megoldással lehetne létrehozni, például ha Bajnai Gordont jelölnék miniszterelnök-aspiránsnak, mert akkor nem borulna a vérrel-verejtékkel kisakkozott pártbéli status quo, nem indulna be a személyeskedő vitákat gerjesztő önjelölési folyamat.

A Hetek információi szerint viszont a közelmúltban Bajnai Gordon nemcsak interjúkban, hanem személyesen is nyilvánvalóvá tette az MSZP vezérkarának, hogy nem vállalja a jelölést. A miniszterelnökhöz közelálló forrásunk szerint ennek az oka elsősorban magánéleti, de a kikosarazáshoz az is hozzájárult, hogy több szocialista politikus (Simon Gábor választmányi elnök és Szabó Imre környezetvédelmi miniszter) nyilvánosan fejtegette, hogy mennyire jó lenne, ha Bajnai igent mondana. A miniszterelnök mindezt piszkolódásnak, illetve politikai nyomásgyakorlásnak vette, válaszul kereken nyilvánvalóvá tette, hogy nem vállalja a jelölést. „2010 áprilisa után mindenek előtt pihenni szeretnék" - fejtette ki most szeptemberben egy televíziós adásban.

Igaz, nem is ígérte korábban sem, hogy elvállalja. Emlékezetes, hogy beiktatása előtt azt mondta: „Én nem vagyok vetélytársa senkinek sem. Meghatározott időre, meghatározott feladatra vállaltam ezt a munkát!" Egy kormányfő- közeli forrásunk szerint ettől függetlenül még akár el is vállalta volna Bajnai a jelölést, ha megtalálják azt az indokot, amellyel a korábbi döntését felülíró lépését hitelessé tehetnék. „Jelenleg az szólna e döntés mellett, hogy ez a legkényelmesebb az MSZP számára, hiszen semleges atmoszférájú jelöltként elvinné a 2010-es választási vereség felelősségét, és egyetlen más szocialistára sem égne rá a kudarc. Szóval, igazából áldozati báránynak kellene az MSZP-nek Bajnai" - magyarázta a kormányfő egyik munkatársa, aki szerint az lenne a legszerencsésebb, ha az MSZP-vezetők bemennének egy szobába és megegyeznének egy másik jelöltben, összezárnának mögötte, és így vészelnék át ezt az időszakot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!