Kereső toggle

Összenő, ami összetartozik

Euronácikkal szövetkezik a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szélsőjobb egységfront gründolásával igyekszik kitörni a Jobbik az unión belüli elszigeteltségből. A múlt heti kongresszusukon létrehozott Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége olyan pártokat tömörít, amelyek nyíltan idegengyűlölők és holokauszttagadók.

A Jobbik VI. Országos Kongresszusának egyik fő momentuma egy szélsőjobboldali nemzetközi szövetség megalapítása volt. A megállapodást a magyar testvérszervezet mellett a Francia Nemzeti Front, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták és a Belga Nemzeti Front írta alá. Mint Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője elmondta, rajtuk kívül még a Brit Nemzeti Párt, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint spanyol és portugál nacionalista pártok jelezték csatlakozási szándékukat. Az akció valódi céljára Vona Gábor világított rá, mikor kifejtette, hogy a Jobbik csak így tudott kitörni „abból a karanténból, amelybe politikai ellenségei bezárták". A pártelnök szerint szavazóiknak is segít eligazodni, mivel beilleszti a Jobbikot abba a globalizációellenes, nemzetféltő európai áramlatba, amelyről Magyarországon úgy tűnhetett, hogy egyedül ők képviselik. Közös gyökereik elismerése azért is figyelemre méltó Vona részéről, mert pártja új szövetségesei radikális antiszemitizmusukkal váltak hírhedtté a kontinensen.

Az összefogás fajsúlyát jelzi, hogy öt tagja közül csak a Jobbik és a Francia Nemzeti Front tudott képviselőket delegálni az Európai Parlamentbe. ők viszont nem tartoznak az önálló frakció alapításán fáradozó radikális pártok klubjába, amelyhez amúgy is hét ország 25 nacionalista és euroszkeptikus képviselője szükséges. A szintén képviselettel rendelkező Brit Nemzeti Párt (BNP) ugyan segíthetne Vonáéknak, de mint Novák Előd frissen megválasztott alelnök nyilatkozta: kénytelenek felülvizsgálni az éppen hogy csak virágzásnak indult pártkapcsolatot, mivel a brit nacionalisták vezetője azt találta mondani a BBC-nek, hogy: „A BNP egyedüli politikai pártként teljes mellszélességgel kiállt Izrael azon joga mellett, hogy leszámoljon a hamaszos terroristákkal az Izrael és Gáza közötti összeütközések során."

Közös nevező a gyűlölet

Francia Nemzeti Front
(Front National France)

1972-ben alapította többekkel együtt Jean-Marie Le Pen. Bevándorlás-, globalizáció- és külföldiellenesség jellemzi őket, antikapitalisták, túlszabályozottnak látják az EU-t, és visszaállítanák a halálbüntetést. 1995-ben Marseilleben a front hívei plakátozás közben hátba lőttek egy 17 éves, Comore-szigetekről származó fiút, Ibrahim Alit. Ugyanebben az évben 3 millió Franciaországban élő bevándorlót akartak hazaküldeni. Bezárattak már „franciátlan" eseményeket rendező kulturális központokat, valamint iskolákban követelték a zsidó és muzulmán gyermekek külön étkeztetésének beszüntetését. Le Pen 2002-ben második volt a francia elnökválasztáson, 2007-ben már csak a negyedik, pártja pedig 4,3 százalékot szerzett a parlamenti választáson, így egyetlen képviselőjük sem jutott be a törvényhozásba. Az előző európai parlamenti választásokon hét képviselőt küldhettek az unióba, idén csak hármat. Le Pen idén áprilisban az Európai Parlamentben ismét elmondta, hogy a náci gázkamrák csak a történelem apró részletkérdései. EP-képviselőjüket, Bruno Gollnischt 2007 januárjában három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 55 ezer euró megfizetésére kötelezték, amiért 2004 októberében kijelentette: voltak ugyan náci koncentrációs táborok, de ami a gázkamrákat illeti, arról a történészeknek kell nyilatkozniuk.

Belga Nemzeti Front
(Front National Belgique)

1985-ben alakították a francia nyelvű belgák szélsőségeseinek három kisebb csoportjából Daniel Féret vezetésével. Féret-t 2006-ban 250 óra közmunkára ítélték, és 10 évre eltiltották a közfunkciók gyakorlásától olyan szórólapok terjesztéséért, amelyeken afrikaiakat és muszlimokat gúnyoltak ki. Egyik utóda, Michel Delacroix éppen azért volt kénytelen távozni, mert az egyik tévécsatorna bemutatta, ahogy a holokauszt áldozatain élcelődő dalt énekel. Parlamenti képviselőjük, Patrick Cocriamont tavaly októberben diákokkal beszélve tagadta a náci gázkamrák létét. Egy parlamenti képviselőjük van a belga alsóházban, egy pedig a szenátusban. A párt jelenlegi elnöke, Daniel Huygens 2009-ig volt a vallon parlament tagja. A párt több rendőrt szeretne több fizetéssel, és jelentős különbséget a munkanélküli-juttatások és a rendes fizetések között. Választási programjuk középpontjában a magreb és török bevándorlás megfékezése áll. 2008 novemberében felfüggesztették a párt állami dotációját, és a választási pénzek elköltését felügyelő bizottság a könyvelésekben talált hiányosságok miatt kampánypénzeiket is zár alá vette.

Svéd Nemzeti Demokraták
(Nationaldemokraterna)

A svéd Nemzeti Demokraták 2001-ben szakadtak ki a Svéd Demokraták nevű pártból. Magukat etnopluralistának és nacionalistának tartják.

A 2006-os választásokon alig 3000 ember szavazott rájuk, így parlamenti képviseletük nincs. A párt elnökét, Marc Abramssont 2003-ban négy hónap börtönre ítélték rendbontás miatt, mivel társaival megzavarta a stockholmi melegfesztivált. A Nemzeti Demokraták minden évben részt vesznek a salemi meneten, melynek során egy meggyilkolt társukra emlékeznek, ez a svéd neonácik legjelentősebb megmozdulásának számít. Céljaik között szerepel a svéd etnikum többségben tartása az országban, a bevándorlás drasztikus szigorítása, a multinacionális vállalatok kiszorítása, a protekcionista gazdaságpolitika elfogadtatása, a külföldről jövő kulturális hatások mérséklése, a mecsetek építésének betiltása és az amerikai gettókultúra visszaszorítása. Két éve olyan óvodák megnyitását hirdették meg, ahová csak és kizárólag „fajilag tiszta" svéd gyerekek járhatnak.

Háromszínű láng
(Movimento Sociale Fiamma Tricolore)

A Pino Rauti vezette Olasz Szociális Mozgalom radikális tagjai és több olasz szkinhedszervezet alapította a kilencvenes évek közepén. Nincs képviselőjük az olasz parlamentben, mivel a legutóbbi választásokon 2,43 százalékot szereztek. 2004-ben és 2009-ben Luca Romagnoli pártfőtitkár viszont bejutott az Európai Parlamentbe. „Nincs alapom kijelenteni, hogy a koncentrációs táborok gázkamrái léteztek-e, vagy sem" - mondta 2006-ban az olasz Sky televíziónak, majd utólag azzal magyarázkodott, hogy félreértették a szavait. Példaképüknek a Benito Mussolini vezette, rövid életű, második világháborús náci bábállamot, a salói köztársaságot tekintik. Szuverén, az „amerikai imperializmussal átitatott" NATO-tól és a „maastrichti és brüsszeli kereskedőktől és bankároktól" mentes Olaszországot, valamint a bevándorlás teljes megszüntetését és a bevándorlók azonnali kitiltását követelik. Az olasz nyelv és kultúra megóvása mellett a család és az ifjúság védelmét szorgalmazzák. „Egy jobb holnapért harcolunk, melynek része Alessandro Pavolini feketeingeseinek ideológiája" - hangzik üzenetük az olasz fasiszta kormány tagjaként kegyetlenkedéseiről elhíresült főnácira utalva.

Brit Nemzeti Párt
(British National Party)

Többször is megalakultak, legutóbb 1980-ban John Tyndall vezetésével és elnökletével, aki a Mein Kampfot jelölte meg bibliájaként. A legutóbbi európai parlamenti választásokon 2,26 százalékot értek el, ami esetükben két képviselőt jelent az EP-ben. Programjukban a rasszizmus és az iszlámellenesség mellett a testi fenyíték, valamint a sorkatonaság visszaállítása, az elítélt pedofilok, terroristák és gyilkosok kivégzése foglal el előkelő helyet. Az EP rasszizmus- és idegen-gyűlölet-ellenes bizottsága 1990-ben „nyíltan náci pártnak" minősítette a BNP-t. Amikor a párt második emberét, Richard Edmondsot 2007-ben megkérdezték, hogy pártjuk rasszista-e, azt válaszolta: „100 százalékosan igen", emellett többször „gonosz csalásnak" nevezte a holokausztot. 1999-ban Nick Griffin színrelépésével a párt rasszista szólamai elhalkultak, az új vezető az „etnonacionalizmust" támogatja. (Azóta több zsidó származású tagot vettek be). Ehhez képest három hete még így nyilatkozott: „Ismerem azt a régimódi véleményt, hogy 6 millió zsidót elgázosítottak

és elégettek, vagy szappant és lámpaernyőt csináltak belőlük. Én arra a meggyőződésre jutottam, hogy a népirtásmese csupán egy keveréke a szövetségesek háborús propagandájának és az utóbbi idők boszorkányhisztériájának ami egy nagyon jövedelmező hazugság." 2006-ban a párt elnökhelyettesét, Scott McLeant „Heil Hitler!" karlendítéssel filmezték le egy fehér felsőbbren-dűséget hirdető rendezvényen keresztégetés közben, ahol rasszista dalokat énekeltek, és Auschwitzról szóló vicceket meséltek.

(Forrás: The Guardian, Der Standard, wikipedia.org, atv.hu, hirszerzo.hu, kuruc.info)

Olvasson tovább: