Kereső toggle

Romagyilkosságok - Összekuszált szálak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.

Az utóbbiak segítségére volt egy olyan „dokumentum”, melyet az internetre tettek ki, s melyre azonnal felhívták a sajtó figyelmét. A titkosszolgálati információkat tartalmazó háromoldalas iromány gyakorlatilag azt sugallja, hogy szocialista politikai érdek is felsejlik a gyilkosságok mögött. Mint arról korábban írtunk, a jobboldali politikusok szerint az MTV székház elfoglalásától kezdve a rendőrpalotára való rálövésig valamiféle „felsőbb” szervezettség áll a háttérben. (Szocialista körökben ennek ellenkezőjéről vannak meggyőződve.) A romagyilkosságokkal kapcsolatban például Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke – még a gyanúsítottak elfogása előtt – titkosszolgálati szálat vélt felfedezni.
Visszatérve a dokumentumra, abban az áll: éveken keresztül megfigyelte a Nemzetbiztonsági Hivatal azt a két férfit, akiket augusztus 21-én a romák elleni támadások első számú gyanúsítottjaiként vettek őrizetbe. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal „titkos kapcsolata” volt. A feljegyzés – bennfentes információkkal rendelkező – szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH leköszönő főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat?
A Népszava NBH-s forrásokra hivatkozva azt írta: csapdahelyzetben van a hivatal, hiszen nem teheti meg, hogy bármely, esetlegesen valós – a közlő által már megsértett – államtitokról szóló információt megerősítsen. Ugyanakkor a valótlan részleteket sem emelheti ki, hiszen azzal a „fennmaradó” információk államtitok voltára tenne utalást, ami ugyancsak bűncselekmény. Az informátor szerint ezzel az irat szerzője is pontosan tisztában volt, amikor valós és valótlan információkat gyúrt össze ilyen szétválaszthatatlanul a levélben.

Olvasson tovább: