Kereső toggle

Terhes ügy

Hallgat és bizonyítékokat gyűjt a Fidesz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát azért, hogy nyomorék gyereket szüljön” – ezekkel a mondatokkal robbant múlt héten „hírbomba” egyszerre két épületben is: az edelényi városházán és a Parlamentben. Molnár Oszkár távozását több száz tüntető és politikusok is követelik, miközben a polgármester lapunknak már újabb hasonló „értesüléseiről” beszél.

Egy utolsó, zárójeles mondatként vezette be „legfrissebb információit" Edelény város polgármestere egy júniusi testületi ülés végén. A múlt héten nyilvánosságra került felvételen a tízezer fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település vezetőjétől a következők hallatszanak: „Az nyílt titok, hogy a környező, többségében cigányok által lakott településeken, Lakon, Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni. Vagy a terhesség ideje alatt - ez most új információ, utánajártam, és igaz - gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát azért, hogy nyomorék gyereket szüljön."

Molnár Oszkár polgármester (képünkön), fideszes országgyűlési képviselő mondatainak nyilvánosságra kerülése után ötszáz roma demonstrált hétfőn az edelényi városháza előtti téren. Több roma szervezet, továbbá Lak és Szendrőlád község polgármestere is visszautasította Molnár szavait, előbbiek feljelentést is tesznek a városvezető ellen.

Egy helyen teljes a nyugalom: az ellenzéki párt székházában nem robbant a képzeletbeli bomba. Megkeresésünkre „helyi ügyként" definiálták a történteket. „Keressék az edelényi polgármesteri hivatalt" - üzente Cser-Palkovics András helyettes szóvivő a Fidesz nevében. Azt kollégájától sem sikerült megtudnunk, mi a párt álláspontja Molnár mondatairól.

„A reakcióból látható, a Fidesz el akarja fojtani ezt az ügyet, hogy minél hamarabb kikerüljön a közbeszédből. Rövid távon ez akár sikeres taktika is lehet" - válaszolta megkeresésünkre Juhász Attila. A Political Capital elemzője azt mondja, a pártra nézve veszély mindebből akkor válhat, ha a Fidesz kormányzati pozícióba kerül: „nagyon kínosak" lehetnek és támadási felületet jelenthetnek majd, ha a 2003-tól, a pártkapu szélesre nyitásától a Fideszbe áramló politikusok egy része ilyen szalonképtelen kijelentéseket tesz. „Ezek a mondatok alkalmasak az általánosításra, és a Jobbik megerősödése jelzi, hogy a negatív sztereotípiákra lehet eredményes politikát, kampányt építeni" - vélekedik a szakértő, aki szerint az MSZP-ben már akkora erő és választói bizalom sincs, hogy egy elhatárolódást kicsikarjon a Fideszből.

Miközben az edelényi városvezető is feljelentést készül tenni, Gúr Nándor úgy érzi, mintha visszafelé történnének a dolgok. A Molnár Oszkárt személyesen is ismerő szocialista parlamenti képviselő két dolgot tart felettébb érdekesnek: elsőként, hogy a polgármester miért várt majd' három hónapot a feljelentés megtételével. „Mintha most, a botrány kitörésekor ezzel próbálná biztosítani magát" - mondta a Heteknek személyes véleményét Gúr, aki emellett a Fidesz-reakció hiányát is furcsállja. Szerinte a mostaninál sokkal kisebb léptékű múltbeli témák nem maradtak helyi ügyek. „Mikor Edelényben az elmúlt években jelentős károkat okozott a vihar, a kormány segítségéért harcoltunk a polgármesterrel együtt. Ez pedig egy parciális kérdés ahhoz képest, hogy egy társadalmi népcsoport egészén belül tett megállapítást a polgármester úr" - tette egymás mellé a két esetet a képviselő.

„Dehogyis ezt akartam" - így reagált megkeresésünkre Molnár Oszkár. A konkrét kérdésünk az volt, nem fél-e attól, hogy a szélsőjobb minden cigányasszonyra kiterjeszti az általa elmondottakat. A polgármester arról számolt be, ezres nagyságrendű reakciót kapott az ország szinte minden szegletéből, melyekben az általa elmondottakhoz hasonló esetekről értesítik ismerősök és ismeretlenek. A bizonyítékok begyűjtése után Molnár a héten teszi meg a feljelentést ismeretlen tettes ellen. „Ebben benne lesznek azok a dolgok, amik alapján a nyomozóhatóság elindulhat" - ecseteli. A városvezető leszögezi, „alapvetően a szegény magzatok, csecsemők védelmében" fordul bírósághoz, és azt mondja, fenyegetést csak egy helyen kapott. „Az egyik településen ordibáltak, öklüket rázták felém, kiabálták, hogy meg fogsz dögleni, de ezeket nem kell komolyan venni" - számolt be. Lemondani nem szándékozik.

A melegeknek is beszólt

Közben egy másik frontvonalon is a polgármester lemondásáért küzdenek. Egy – valószínűleg ugyanazon az ülésen elmondottakról készült – másik felvételen Molnár Oszkár azt mondja: „majd az olyan emberek, mint a Szetey úr, (…) aki a buziknak, bocsánat, a melegeknek a dolgait intézte a kormányon belül, majd meg fogja tudni, ha bekerül (a börtönbe), és megtudja, hogy mi az, hogy… az egyneműek egymással... házasságot kötnek.” Molnár Oszkár Szetey Gáborra, a Miniszterelnöki Hivatal exállamtitkárára utalt, aki a tavalyelőtti melegfelvonuláson jelentette be, hogy homoszexuális.

Olvasson tovább: