hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sok titkot tud, mégis jól alszik
Interjú Rainer M. János történésszel, az 1956-os Intézet igazgatójával

2009. 08. 28.
A rendszerváltás a 20. századi magyar történelem legszerencsésebb, legnagyobb, legpozitívabb fordulata – mondta a Heteknek adott interjújában Rainer M. János, aki augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át.

Ön Fényes Elek álnéven publikált egy tanulmányt a forradalomról a Beszélőben 1986-ban. Hogy került kapcsolatba a demokratikus ellenzékkel?

- 1981-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, utána kerültem a fővárosi levéltárba mint segédlevél­táros. Szabad bejárásom volt a rak­tárba, így apránként megismerve a levél­tárat rájöttem arra, hogy ez egy sokkal érdekesebb anyag, mint azt először elszontyolodva gondoltam. Volt ott több tízezer statisztikai adatlap 1945-től a '60-as évek elejéig a jogerősen elítélt személyekről. Ebből a kazalból válogattam ki először 3000 adatlapot az '56 utáni megtorlás időszakából. Így kezdődött egy kutatómunka, ami aztán sokfelé elágazott.

Nem figyeltek fel arra, hogy miféle iratokat szortíroz és válogat ki hatalmas mennyiségben?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!