Kereső toggle

Halálbrigád járja az országot

Megrendelésre, politikai célból is gyilkolhatnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy volt magas rangú rendőrtiszt szerint politikai megrendelésre követhetik el a roma-gyilkosságokat, hogy így destabilizálják az ország közbiz-tonságát, politikai közéletét. Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter az üggyel kapcsolatban annyit mondott lapunknak, hogy ez „már a legalja lenne”, ezt nem tudja elképzelni.

A szabolcsi Kislétán a falu határában levő házában hétfőre virradóra sörétes vadászfegyverrel megöltek egy negyvenöt éves roma asszonyt, gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. Az áldozatokra a rokonok találtak rá, akik reggel keresték az asszonyt, mert úgy volt, hogy napi ötezer forint napszámért megy dohányt törni. Az ajtó nyitva állt, bent pedig csupa vér volt minden.

Az elmúlt hónapokban több, hasonló támadás ért kistelepüléseken, javarészt a falvak szélén élő romákat, ezért a rendőrség együtt kezeli a támadásokat. Bár a jelenlegi támadás annyiban különbözik a többitől, hogy nem golyós, hanem sörétes fegyverrel követték el (ilyent ezzel az esettel együtt csak háromszor alkalmaztak), illetve hogy a kislány - akinek testéből mintegy negyven ólomdarabot kellett kioperálni - vélhetően túléli a támadást, így lehet, hogy személyleírást tud adni a támadókról.

Sándor István nyugalmazott rendőrtiszt úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy a választások közeledtével politikai megrendelésre követik el a romagyilkosságokat, az ország közbiztonságának és közhangulatának az aláásására. Az egykori főnyomozó többek között arra alapozza az állításait, hogy szerinte a magyar-roma együttélésre soha nem voltak jellemzőek az ilyen jellegű leszámolásos gyilkosságok, azaz rasszizmusból soha nem követtek el ennyire kegyetlen és sorozatjellegű gyilkosságokat. Így a romák azért válhattak célponttá, mert rajtuk keresztül lehet destabilizálni az ország közbiztonságát, s lejáratni az ország nemzetközi hírnevét.

A támadások kapcsán Sándor István volt főnyomozó, aki többek között az 1996-1998 közötti budapesti robbantásokat vizsgálta, párhuzamot vont az 1990-es évek végi állapotokkal. Mint ismeretes, egy szlovák bűnözői kör számlájára ír a rendőrség több, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merényletet. Így többek között a Fidesz volt Lendvai utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán József - lakásánál elkövetett (személyi sérülést nem okozó) robbantásokat is, amelyek a közhangulatot akkoriban jelentősen befolyásolták, bár a mai napig egyetlen ítélet sem született ezen ügyekben. Sőt, a robbantások valódi okai sem ismertek. A BRFK egyik sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a rendőrség a szlovák Jozef Rohácot és körét gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, példának okáért az Aranykéz utcai, több halálos áldozatot követelő merénylettel és egy vállalkozó elleni merényletkísérlettel. A közel egy évtizede bujkáló Rohác tavaly október 27-én egy közúti ellenőrzés során bukott le Prágában, februárban hozták Magyarországra, jelenleg börtönben ül, a tevékenysége feltárási szakaszban van, de úgy tudni: a robbantásokról egy szót sem szólt eddig.

Sándor István úgy véli, hogy a gyilkosságokat gondos terepmunka előzhette meg: földrajzilag egymástól távol eső helyeken csapnak le, szétaprózva ezzel a rendőri készültséget, a falu szélén, ahonnan könnyen el tudnak menekülni, védtelen emberekkel szemben. „Aki gyilkolt, nem először gyilkolt, és nem itt kezdte, ezért nem lehet kizárni azt, hogy külföldről érkeztek, akár fizetett volt katonák az elkövetők" - érvelt Sándor István.

Ficsor Ádám titkosszolgálatokat felügyelő miniszter az üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy a hatóságok nincsenek még áttörésközeli helyzetben. A lehetséges politikai indítékokkal kapcsolatban azt mondta: az már a legalja lenne, ezért nem tudja elképzelni, hogy ez állna az akciók mögött.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a nyomravezetői díjat a magyar bűnüldözés történetében először 100 millió forintra emelte. A rendőrségi szak-értők véleménye megoszlik arról, hogy ez elősegíti-e a tettesek kézre kerítését. „A 100 millió forintos nyomravezetői díj egyelőre nem vezethet eredményre, mert az elkövetőket összetartja az ideológiai indíttatás, ez pedig komoly egyben tartó erő" - mondta Végh József kriminálpszichológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.  A szakértő szerint a támadók profik voltak, mivel tudatosan választottak helyszínt, és igen gyorsan közelítették meg, majd hagyták el a tetthelyet. Ebből fakadóan összességében nagyon nyomszegények az ügyek. Végh József szerint akár egy-két csoport is felelős lehet a bűncselekményekért, egymástól függetlenül. Egyébként szakmai körökben azt is el tudják képzelni, hogy a legutóbbi gyilkosságot az előzőektől eltérő személyek hajtották végre, méghozzá mintakövetésből. Ezt azzal lehet alátámasztani, hogy más típusú fegyvert használtak, illetve hagytak túlélőt, amit a korábbi gyilkosok nem tettek, tehát az is előfordulhat, hogy a kislétai elkövetők tapasztalatlanabbak voltak.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a romagyilkosságok ügyében egy úgynevezett „Vének Tanácsa" felállítását kezdeményezte, amely tapasztalt rendőrökből áll majd a tervek szerint. Egyébiránt az ügyeken százfős nyomozócsoport dolgozik, de így is több hónapba telhet azoknak az információknak az elemzése, amelyeket az eddigi nyolc eset helyszínén összegyűjtöttek. Az ügyben egyébként beindult egyfajta különös beszámoltatósdi: előbb a miniszter, majd a kormányfő is magához rendelte a rendőri vezetőket, de Sólyom László államfő is magához „rendelte" Bajnai Gordont, míg az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke rendkívüli ülésre hívta a grémium tagjait, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert pedig beszámolásra kérte.

Olvasson tovább: