Kereső toggle

Egymással szórakoznak a szocialisták

BKV: Ki nyeri a Kocsis – Hagyó csatát?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyöntetű vélemény az MSZP-ben, hogy a nyári politikai uborkaszezon egyik botránya, a BKV-s végkielégítések ügye komoly károkat okozott az pártnak. Nyaranként a kormánypártok általában megőrzik a népszerűségüket, hiszen a parlamenti szünet miatt saját intézkedéseikre hivatkozva a kormánypárti politikusok képesek többet szerepelni, kezdeményezőbbnek tűnni. Idén az újra erős forint, a gazdasági helyzet javulása és a kabinet intézkedései helyett a közcég pénzügyei vitték a prímet.

Több szocialista forrásunk szerint a BKV végkielégítéseinek ügye egy belső hatalmi harc következtében került a nyilvánosság elé, melynek az egyik eredője, hogy többen rossz szemmel nézték Hagyó Miklós szocialista polgármester-helyettes tevékenységét. A fiatal politikus elsősorban azzal szerzett ismertséget, hogy vidékről felkerülve harmadik vonalbeli politikusból a fővárosi MSZP „erős emberévé" tudott válni, és egyik katalizátora volt a párton belüli fiatal politikusok összefogásának és politikájuk összehangolásának. Az ifjak kooperációja eleinte a Mozaik csoport megszervezéséből állt (bár ezt a csoportot ma már szervezetileg nem jegyzik a pártban), ami komoly fejfájást okozott az MSZP rangidős vezetőinek.

Mint arról a Hetek beszámolt (Jönnek a fiatalok - Öt szekértábor akarja megmenteni az MSZP-t, 2009 június 26.), Hagyó Miklós vezetésével a párt fiatal generációjának majdnem sikerült gyökeresen felforgatni az MSZP belső viszonyait, részben átvenni a párt vezetését, és az idősebb politikusokat a süllyesztőbe küldeni.

A Gyurcsány Ferenc lemondása után a konszolidációt és a párton belüli megnyugvást akaró úgynevezett idősebb, kipróbált politikusok csak nagy nehezen tudták az ifjak akcióját semlegesíteni, a döntéseket az őszi politikai szezonra elodázni. Úgy tudjuk, az is előfordulhat, hogy ősszel a kampányra való hivatkozással elmarad az alkuk során beígért tisztújítás. Az ügy némely szakaszában paródiába illő nyilatkozatok is napvilágot láttak az amúgy is viharvert szocialisták belső életéről.

Úgy tűnik, a BKV ügye többeknek kapóra jött, hogy a Hagyó Miklós irányítása alá eső terület botrányaival magát a főpolgármester-helyettest hozzák kellemetlen helyzetbe. „A BKV- végkielégítésekről szóló információkat nem lelkes tényfeltáró újságírók nyomozták ki, hanem valakik odaadták azt a sajtónak, és számtalan irányított cikk született az ügyben - fogalmazott egy az ügyet közelről ismerő forrásunk, aki szerint ez azért rossz, mert közben az ellenzék nevet a markába, hogy a szocik a választások előtt kinyírják egymást."

Kocsis István, a BKV vezetője régi kipróbált MSZP-s kádernek számít, aki olyan óriáscégeket vezetett, mint például a Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamos Művek. Ez utóbbi éléről tavaly Gyurcsány Ferenc váratlanul leváltotta, de végül a szakértelmét a BKV-nál tudta tavaly szeptembertől kamatoztatni a szocialista berkekben számos támogatóval, befolyással és belső elismertséggel rendelkező menedzser.

A vitatott végkielégítések egyébként az elődei nevéhez köthetőek, egy belső vizsgálat szerint - amiről lapzártánkkor éppen egy fideszes delegált számol be - nem kapott pontos tájékoztatást ezekben az ügyekben. Kocsist egyébként a fővárosi fideszes politikusok is inkább védik, mint támadják, hiszen számukra kapóra jön a szocialista és liberális városvezetésre rossz fényt vető ügy.

Kocsis egyébként vezérigazgatói kinevezését követően két olyan vezetőtől is megvált, akiket Hagyó Miklós által támogatva neveztek ki. Úgy tudni, hogy ez vezetett el odáig, hogy kialakult a Kocsis-Hagyó párharc, aminek az lett a következménye, hogy a sajtóban az elmúlt hónapokban rendre jelentek meg olyan belső információk, melyek a viaskodó feleket vagy azok szövetségeseinek tartott menedzsereket hozták kellemetlen helyzetbe.

Itt jutunk vissza ahhoz a kérdéshez, hogy Hagyó Miklós a nyár elején még a fiatal politikustársaival együttesen teljesen váratlanul borítani kívánta a status quot az MSZP-ben. A reváns lehetőségére utalhat, hogy baloldali politikusok olykor totálisan eltérő nyilatkozatokat tesznek: míg a fővárosi MSZP-vezetés (élén Burány Sándor budapesti elnökkel) Kocsis távozását sürgeti, addig más szocialista politikusok, mint például Szabó Zoltán, Terézváros egykori polgármestere, országgyűlési képviselő, úgy vélik,

a BKV új vezérigazgatója nem lehet felelős az átlagpolgárokat irritáló végkielégítésekért, hiszen azok elődei időszakához köthetőek. Ugyanez az ellentmondás a baloldali sajtóorgánumok cikkeiben is szembeötlő.

Általános vélekedés az MSZP-ben, hogy ha az elmúlt pár évben Budapesten politikai értelemben „nagyra nőtt" Hagyó Miklós elveszti a Kocsis Istvánnal és támogatóival szembeni BKV-s csatát, akkor az elmúlt években felépített imidzsét érheti kár. Magyarán:  politikai vereséget szenved, és ez esetben az MSZP-n belüli helyzete is gyengülhet.

Olvasson tovább: