hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terror itthon

2009. 07. 18.
A Központi Nyomozó Főügyészség újabb három embert vett őrizetbe kedden, akik a Magyarok Nyilai  szervezettel hozhatók összefüggésbe. Már biztosnak tűnik, hogy a Budaházy-csoport elleni hatósági nyomozás egyben a hazai terrorizmus csírái elleni küzdelem is.

Az eddig még fantomcsoportként kezelt Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű szervezetről egyre több olyan információt derítenek ki a hatóságok, amelyek nemcsak létezésüket, hanem már végrehajtott terrorcselekményeket is bizonyíthatnak. A szervezettel kapcsolatban mindeddig hat személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, kedden pedig újabb három embert vettek őrizetbe. A hatóságok szűkszavú nyilatkozataiból tudható: utóbbiak között egy nő is van, a két férfi egyike pedig a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katona volt, akit azonnal elbocsátottak munkahelyéről. Mindhármukat terrorcselekménnyel gyanúsítják.

A most őrizetbe vett egyik férfiról annyit közöltek, hogy a gyanú szerint 2007 áprilisától folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében, illetve ő maga is részt vett terrorcselekményekben. A másik férfi is kiképzőként működött: ilyen minőségében 2007 áprilisától tevékenykedett, ennek során tavaly februárban bűntársaival Dunaújvárosban felgyújtották Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakásának bejáratát. A nő számlájára pedig - úgy tűnik - az írható, hogy ő fuvarozta Kóka János épülő házához a Molotov-koktélokkal támadó társait. A nyilvánosságra került információkból arra lehet következtetni, hogy a két férfival ellentétben a nő vallomást tett. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője nyilatkozataiban elmondta: a június 17-én őrizetbe vett Budaházy Györggyel ellentétben nem ismert személyekről van szó.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által még április 8-án Pest megyében elfogott és őrizetbe vett négy gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki - gyanújuk szerint - a százhalombattai lakásán futball-labdába rejtett bombát tárolt, amit egy országgyűlési képviselő házánál akart felrobbantani társaival. Szintén a főügyészség vizsgálódik a tavaly szeptember 3-ára virradóra Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál végrehajtott robbantás ügyében is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!