hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Köztünk élő rémek
Nem roma volt Horák Nóra gyilkosa

2009. 07. 04.
Szomszédai csendes, tisztelettudó fiatalemberként ismerték P. Józsefet, aki tavaly no­vemberben Kiskunlacházán megerőszakolta, majd megfojtotta a tizennégy éves Horák Nórát. A gyilkosságot követő demonstráción a település polgármestere kijelentette: elég volt a roma erőszakból. Répás József nem kért bocsánatot kijelentéséért, annak ellenére sem, hogy kiderült, az elkövető nem roma volt. Sőt, meggyőződése, hogy a gyilkosnak társai is lehettek – akár romák is.

Az ominózus éjszakán P. József ismerőseivel Dunavarsányban szórakozott, ahonnan hajnali fél három körül értek haza. Társai számára is furcsának tűnt, hogy nem egyenesen haza ment, hanem sétálni indult. ők nem tudták, hogy P. már akkor elhatározta, akár így, akár úgy, nőt szerez magának. Csak a puszta véletlen műve, hogy éppen a helyi művelődési házban szervezett diszkóból késő éjjel hazafelé tartó Horák Nórával futott össze, akivel látásból ismerték egymást. A férfi először tüzet kért a lánytól, aki pechjére leállt vele beszélgetni, sőt egy darabig önként ment vele a Kiserdő felé. Itt a férfi erőszakoskodni kezdett vele, majd attól tartva, hogy az segítségért kiált, megfojtotta áldozatát.
A brutális esetet követően fáklyás felvonulást rendeztek a településen – a Magyar Gárda tagjainak részvételével –, ahol a polgármester kijelentette: elég volt a roma erőszakból. Mint Csapi Balázs, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság  alezredese lapunknak elmondta, az az előfeltevés, hogy ro­ma volt az elkövető, kezdetben az ő munkájukat is megzavarta: mindenki arról beszélt a nyomozóknak, hogy úgy tudják, egy három-négy fős roma társaság követte el a bestiális tettet. A feltételezett elkövetők állítása mellett azonban hamarosan a hazugságvizsgálat és a DNS-teszt is megerősítette, hogy semmi közük a bűncselekményhez.
Miután a nyomozók az áldozat ismerősei, rokonai között eredménytelenül vizsgálódtak, elkezdték sorra venni az agresszívnak ismert helybeli férfiakat. Így jutottak el egy négyfős baráti társasághoz, köztük P. Józsefhez, aki ellentmondó válaszokat adott a rendőrségi kérdésekre.
Az eredményességben döntő szerepe volt annak, hogy vöröses színű fanszőrszálat találtak a helyszínen.
A rutinkihallgatásokat végző rend­őr­tiszt kis híján leesett a székről, amikor meglátta, hogy P. József vörös hajú. Azzal kapcsolatban, hogy eleve miért nem kerestek vörös hajú elkövetőt, és ez miért nem zárta ki, hogy roma volt a gyilkos, Csapi Balázs azt mondta, hogy szakértők szerint a vörös fan­szőrzet még nem bizonyíték arra, hogy az illető valóban vörös hajú. Ezt követően DNS-mintát vettek P.-től, és lakásában a porszívóba rejtve megtalálták az áldozat személyigazolványát és nyakláncát. Ezután ő maga is beismerte tettét.   
„A Jóska gyerek olyan volt, hogy ha meglátott, illedelmesen köszönt. És rendesen fel volt öltözve” – nyilatkozta az ATV-nek az elkövető egyik ismerőse. A szelíd külső azonban tragikus sorsot takart: P. alkoholista apja, valamint anyja is korán meghalt, testvére pedig felakasztotta magát. Csapi Balázs hozzátette: jellemző, hogy az adatgyűjtés során a környéken lakók részéről nem merült fel a gyilkosság helyszínétől kétszázötven méterre lakó P. József személye mint lehetséges elkövető.
„Kiskunlacházán tartja magát a feltételezés, amit magam is osztok, hogy P. József nem egyedül követte el tettét. Erre az ad alapot, hogy korábban a rendőrség részéről is több olyan kijelentés hangzott el, hogy lehettek bűnsegédek is” – mondta lapunknak Répás József polgármester, aki szerint magyar vagy akár roma társai is lehettek az erőszakoló gyilkosnak. (Csapi Balázs alezredes erre azt mondta, hogy semmi nem igazolja, hogy több elkövetőről lenne szó, és a rendőrség részéről ezt alátámasztó nyilatkozat soha nem hangzott el.) Kérdésünkre a polgármester hozzátette: nem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérnie, amiért az eset kapcsán felszólalt a roma bűnözés ellen. „Akik a beszéd egészét meghallgatták, és ismerik a településen lévő viszonyokat, a gyilkosság előtt történt erőszakos cselekményeket, amelyek a helyi romák egy kisebb csoportjához köthetőek, az nem értette félre a mondataimat” – fogalmazott. A polgármester arról is beszélt, hogy van esély arra, hogy a településen rendeződjön a magyarok és romák közötti viszony. Két roma szervezet is alakult ugyanis, amelyekkel együttműködési szerződést köt az önkormányzat oktatási és kulturális területen.
Végh József kriminálpszichológus szerint nem ellentmondás, hogy visszahúzódó személyiség az elkövető.
„A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy nem volt kivel megbeszélnie a dolgait, nehezen tudott kapcsolatokat teremteni. Az alkoholista szülők és az öngyilkos testvér arra utal, hogy patologikus tünetek voltak jellemzők az egész családra. Ha ennyire terhelt az egész család, akkor nagyon nehéz elképzelni, hogy ott egészséges személyiségű gyerekek nőjenek fel” – mondta a szakértő. Hozzátette: jellemző, hogy az áldozat személyes tárgyait megőrizte. Ezek segítségével ugyanis újból és újból felidézhette és átélhette az erőszakot. Végh József szerint akkor merülhet fel, hogy esetleg voltak segítői P. Józsefnek, ha egyedül nem lett volna elég erős ahhoz, hogy leteperjen egy tizennégy éves lányt.

Husánggal ütötte le áldozatait

A rendőrség negyven nap nyomozás után fogta el az isaszegi rém néven elhíresült férfit, aki a település vasútállomása mellett leütött és megerőszakolt két nőt. Mint Mihály István gödöllői rendőrkapitány az ATV Jam című műsorában elmondta, az alacsony termetű elkövető május 10-én egy tizenhét éves lányt támadott meg, akit leütött, majd megkötözött, végül megerőszakolt.
Tíz napra rá egy harmincnégy éves hölgyet vert eszméletlenre egy husánggal, majd szigetelő­szalaggal megkötözte, és a bokros területen hosszú ideig élte ki rajta aberrált szexuális vágyait. A kapitány elmondta: az eset még tapasztalt kollégáit is megdöbbentette.
Június 21-én újból próbálkozott az isaszegi rém, ám az áldozat segélykiáltását most meghallotta egy rendőrjárőr, így sikerült elfogni a negyvenhárom éves férfit. Trabantjában megtalálták a második sértett személyes iratait. Az elkövető eddig tizenkilencszer volt büntetve, és összesen tizenkét év szabadságvesztésre ítélték vagyon és személy elleni bűncselekmények miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!