hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jégesők és vakszerencse
Interjú Kurunczi Ritával, az időkép.hu meteorológusával

2009. 07. 25.
Milyen tényezők együttes hatása szükséges a hétvégihez hasonló erejű vihar kialakulásához?

- Fontos tényező, hogy a magas légkörben milyen folyamatok uralkodnak, mennyi hasznosítható energia gyűlik össze. Az olyan, úgynevezett hosszú életű szupercellákhoz, amelyek most is pusztítottak, hatalmas felhajtó erő, teljesen instabil légköri viszonyok, illetve rengeteg nedvesség szükséges, amikből az óriási zivatarfelhők kialakulnak. Továbbá vertikális szélnyírás, ami azt jelenti, hogy a szél iránya vagy erőssége váratlanul és nagyon markánsan változik. Ha ezek a tényezők együtt érvényesülnek, akkor látjuk megnyilvánulni ilyen módon a természet erejét. Az elmúlt héten afrikai eredetű légtömegek helyezkedtek el a Kárpát-medence fölött, ami egy markáns hidegfronttal találkozott térségünkben. Az így kialakult szupercella mellett a Duna vonalán sorba tudtak rendeződni a zivatarok. Ezt hívjuk zivatarláncnak. A hétvégén gyakorlatilag az egész országon végig tudott söpörni ez a másodfajú hidegfront.

Hogyan keletkeznek ezekben a zivatarokban diónyi jegek?

- A zivatarfelhők akár 10-15 kilométer magasságba is fel tudnak nyúlni, és nagyon heves felfelé áramlás zajlik bennük. A felhőben hosszan tartó körforgás jön létre, így könnyen kialakulhatnak bennük akár tojás méretű jégszemek. Majd eljön az a pont, amikor a jégszemek már olyan nagyok, hogy a felfelé áramló levegő nem képes őket fenntartani, és elkezdenek lefelé esni. Ez a jégeső.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!