Kereső toggle

Eutanáziára készülnek az SZDSZ-ben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár három jelölt is megpróbálja elhódítani a liberális pártelnöki széket, mégis úgy tűnik, hogy súlyos, gyakorlatilag megoldhatatlan vezetési válsággal küzd az SZDSZ.

Fodor Gábor az alig kétszázalékos európai parlamenti választási kudarcot követően mondott le elnöki tisztségéről. A párt operatív irányítását végző tizenkét fős ügyvivő testületből is négyen távoztak. A párt alapszabálya szerint - legalábbis a párt egyik fele így értelmezi - a pártelnök lemondását követően harminc napon belül kell elnököt választani. Igaz, nemcsak az alapszabály miatt, hanem a praktikus működés érdekében is szerencsés lenne egy új vezetőt igazolnia az SZDSZ-nek, már ha valóban ki akarnak lábalni a válságból.

Az elmúlt napokban viszont arról ment a párton belül a vita, hogy a hétvégére tervezett vezetőválasztó kongresszus legálisnak tekinthető-e. Többen ugyanis azt állítják, hogy a helyi szervezeteknél kellett volna új küldötteket választani, akik majd e procedúra után megválasztják az új SZDSZ-vezérkart és az új pártelnököt. E gondolkodás szerint logikusan legkorábban szeptemberre lehetne összehívni azt a gyűlést, ahol a legális küldöttek legitim módon dönthetnek a pártelnökről és a vezetőkről. Azaz hónapokig vezető nélkül működne az SZDSZ, hiszen botorság azt gondolni, hogy a Kóka Jánossal és az öreg szabad demokrata vezetőkkel (Magyar Bálint, Pető Iván és Kuncze Gábor) vívott állandó harcba és veszekedésbe belefáradt, pártelnöki tisztségéről lemondott Fodor Gábor ügyvezetői minőségében bármi érdemit akarna vagy tudna tenni az SZDSZ-ért.

Ráadásul a több tucat kis klikkre hullott pártban többen úgy gondolják: az egész alapszabályosdi mögött az áll, hogy a SZDSZ politikusai közül többen teljesen lemondtak a pártról, „értéktelen terméknek", megújíthatatlan szervezetnek gondolják. Emiatt pedig csak a személyes érdekeik, régi sérelmeik megbosszulása, és nem a közösség érdekei fontosak számukra.

„Kóka János frakcióvezetőnek vélhetően csak a parlamenti funkció fontos, a kormánykörök addig állnak vele szóba, míg ő biztosít némi liberális szavazatot a parlamentben. Ha új pártelnök lenne, az felszólíthatná, hogy mondjon le tisztségéről" - állította egy frakciótag, aki lakonikusan csak annyit mond az SZDSZ-ről, hogy annak úgy, ahogy van: vége. A szavazók nemes egyszerűséggel kivégezték őket. Szerinte most csak annyi lenne a feladat az emberségesebb liberálisok számára, hogy legalább szépen és méltósággal „haljon" meg a párt, és ne úgy járjanak, mint az egymás torkát fojtogató kisgazdák.

A Kóka János köreihez tartozó politikusok szerint egyszerűen arról van szó, hogy törvényesen és legitim módon megválasztott elnökkel van esélye a kilábalásnak. A kókista forrásunk szerint nem Kóka áll a jogi kifogások mögött, szerinte ezt a belső ellenségei terjesztik róla.

Egyébiránt egyetlen olyan liberális képviselővel sem sikerült beszélnünk, akik a pártelnöki tisztségre bejelentkezett jelöltek közül - legális kongresszus ide, vagy oda - bármelyiket is alkalmasnak tartaná arra, hogy  megújulást hozzon az SZDSZ-nek, de még arra sem, hogy minimális békét teremtsen a törpepárton belüli ezer klikk között.

A pártelnöki tisztért ugyanis három, csak a szűkebb helyi politikában ismert, parlamenti mandátummal nem rendelkező politikus indul: Weinek Leonárd, Zugló polgármestere, aki civilben üzletemberként tevékenykedett; Badacsonyi Szabolcs gyerekorvos, aki egy kórház igazgatója; és Retkes Attila, aki zenetörténész, közgazdász és újságíró. A szabad demokraták között általában az a vélekedés, hogy az igaz verseny a Kóka János frakcióvezető által támogatott Badacsonyi Szabolcs és a Demszky Gábor főpolgármester által segített Retkes Attila között alakulhat ki.

Bár szerdán szoros eredménnyel, 6:5 arányban az ügyvivők úgy döntöttek, hogy legálisnak tekintik a hétvégi küldöttgyűlést, az is előfordulhat, hogy a jogi kifogást keresők elérik céljukat, és valamely indokkal elmarad az elnökválasztó tanácskozás, vagy a kevés megjelenő küldött miatt határozatképtelen lesz a gyűlés. Ez azt jelentené, hogy az SZDSZ annyira összeomlott, hogy még egy vezetőt sem képes magának választani.

Olvasson tovább: