hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A polip-ügy miatt távozik a Cég feje
Végjátszma

2009. 07. 25.
Vereségre áll a kormányoldal a MSZP-Fidesz közötti nemzetbiztonsági csatában. Váratlanul lemondott ugyanis a tisztségéről Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, akinek személye – Szilvássy Györggyel együtt – az elmúlt években a két párt közötti küzdelmet szimbolizálta. Miközben a jobboldali képviselők diadalittas nyilatkozatokat tesznek, és az NBH lezüllesztéséről, pártpolitikai célokra való használatáról beszélnek, addig a baloldalon csak vérszegény válaszok születnek a vádakra.

A háború megértéséhez érdemes figyelembe venni a szocialisták között elterjedt, de nem bizonyított vélekedést, miszerint az Orbán-kormány időszakában Kövér László titokminiszter, a Fidesz egyik erős embere, a pártja céljaira használta a titkosszolgálati szervezeteket. Az tény, hogy Kövér fiatalítást hajtott végre a szervezetnél (például egy belső ügyre hivatkozással ebben az időszakban, 1999-ben nyugdíjazták Laborczot), és jelentős pénzügyi forrásokat tudott kijárni a szféra számára, amiért bizonyos népszerűségnek örvendett e körben.

„Az MSZP-ben ezt a területet ismerők szerint a szocialista kormányzás ellenére is évekig átfolytak az információk a Fideszhez. Tudni lehetett, hogy Laborcz kinevezése fordulatot hozott, elzárja az informális csapokat" - fogalmazott a Heteknek egy kormányközeli politikai tanácsadó. Igaz, az új NBH-s vezetőt a párton és kormányon belül is Szilvásy György, akkori titokminiszter bizalmasának tartották.

A jobboldalról nagyon hamar támadások kereszttűzébe került Laborcz. Kezdetben az ellenzéki elemző műhelyek fogalmaztak meg kritikát, mint például a Budapest Analyses (BA), de idővel a Fidesz és a KDNP is elfogadhatatlannak minősítette az új vezető személyét. A kinevezés miatti tiltakozásból az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában felfüggesztették a munkájukat az ellenzéki képviselők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!