Kereső toggle

Magyar változó Fórum

Távoznak a régi arcok az MDF-ből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lehallgatási botrány, sikeres EP-szereplés, kizárások és kilépések. Mindez belefért az MDF elmúlt néhány hónapos történetébe. A kilépők szerint irányváltás történik, a kizártak még mindig MDF-esnek tartják magukat, a párt vezetése szerint most haladnak végre jó úton.

Miután június 7-én a Demokrata Fórum mandátumot szerzett az Európai Parlamentbe, másnap reggel listavezetőjük felszólította Dávid Ibolya belső ellenzékét, hogy lépjen ki a pártból. „Azoknak, akiknek az az érdekük, hogy az MDF előretörését hátráltassák, mi keresnivalójuk van a Demokrata Fórumban?" - tette fel a kérdést az ATV-ben Bokros Lajos, aki szerint a választások után a párt fel kell hogy sorakozzon a Dávid Ibolya vezette program mögött. Még azon a héten megszüntették Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András párttagságát, mondván, hogy nem támogatták a frakcióalakítást, és ez az alapszabály szerint a jogviszony automatikus törlését jelenti. A kizárt tagok próbálkoztak visszakerülni, levelet is írtak, de az Országos Gyűlésre már be sem engedték őket. Erre a döntésre reagálva lépett ki az MDF-ből Boross Péter volt miniszterelnök (kis képünkön lent).

„Kedves Barátaim! Televíziós műsorban kértem a tagságot, hogy ne lépjenek ki, és Benneteket személyesen is, hogy mellőzzétek a kizárásokat. Ez utóbbit sikertelenül. Ezért kapcsolatainkat megszakítottnak tekintem. Jobban meglesztek nélkülem. Az út, amelyen jártok, számomra vállalhatatlan. Nekem az elvek és eszmények többet jelentenek, mint a politikai sodródás a feltételezett siker érdekében" - írta levelében Boross, aki a parlamenti frakcióból már az év elején kilépett.

A belső feszültségek azonban nem oldódtak meg, a párt június 20-ai Országos Gyűlésén pedig tovább bonyolódott a helyzet. A meghívottak nagy többsége ugyan bizalmat szavazott Dávid Ibolya pártelnöknek (182 igen, 72 nem, 20 tartózkodás mellett), de ezt követően több tucat küldött tiltakozásul elhagyta a helyszínt, majd többen is zavarosnak nevezték a zárt ülésen lezajlottakat. Kiderült például, hogy a két új elnökségi tag megválasztása során technikai problémára hivatkozva új szavazást rendeltek el, így választották meg másodjára Herényi Károlyt (kis képünkön). Többek szerint már annak a kérdésnek a feltevése sem volt egyértelmű, melynek segítségével Dávid Ibolyáról szavaztak, sőt az igen szavazatokat állítólag meg sem számolták. Almássy Kornél szerint ráadásul a 379 meghívottból 100-an el sem mentek a gyűlésre. „Dávid Ibolya nem kapta meg az összes küldötti szavazat 50 százalékát. Ha az alapszabályzat szerint ez meg is felel a bizalomnak, morális értelemben Dávid Ibolya gyakorlatilag megbukott az MDF-en belül" - mondta lapunknak a tavaly kizárt képviselő, aki szerint „teljes leszámolás folyik az MDF-ben azokkal, akik jobboldali politikát akarnak folytatni". Mint mondja: a szocialisták érdeke, hogy Dávid üljön az MDF elnöki székében, „hogyha megszorulnának, legyen egy segítő kéz".

„Észrevehetően egy felfogás- és mentalitásváltás zajlik le. Nyilván az érintettek ezt úgy fogalmazzák meg, hogy alkalmazkodás az új körülményekhez - elemezte lapunknak a helyzetet Boross Péter, aki bár tudomásul veszi az új irányt, személyével nem tudja azt támogatni. - A kizárást a magam részéről jelen esetben elítélendő módszernek tartom, mert szellemi értékeket veszít a párt. Nem éreztem elég hajlamot az ellentétek konszolidálására, és ez zavar engem" - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Pettkó András szerint ugyanakkor nem tagkönyv kérdése, hogy ki a demokrata fórumos. A törölt képviselő számára az MDF több mint életcél. Pettkó szerint az EP-választás sikere nem a strapabíró, mindent túlélő helyezkedés eredménye, hanem „a felelős távlatosság és a nemzeti szívósság életjele és minősége". Ennek ellenére szerinte baj, hogy az MDF szakított az elmúlt években felvállalt zöld politikával, mert azzal is el lehetett volna érni 5 százalékot, ha pedig ötvözték volna az új iránnyal, sokkal sikeresebb is lehetett volna a Fórum.

Az irányváltás kérdésére Herényi Károly úgy reagált, hogy a párt egy jottányit sem tért el attól, amit 2007-ben az Országos Gyűlés Konzervatív Fordulat címen elfogadott. „Nyilván van néhány tagtársunk, aki az elmúlt években nem sok időt fordított arra, hogy ezeket az alapdokumentumokat a maguk szakszerűségében tanulmányozza, és ezért őket érték meglepetések, de csak őket. Aki nem csak felszínesen vett részt az MDF életében, annak nem volt meglepetés Bokros Lajos jelölése, vagy az adószabadság programjának az elkészítése, előterjesztése" - mondta lapunknak a frissen megválasztott elnökségi tag. Herényi szerint elérhettek volna lényegesen nagyobb sikert is, ha az MDF-en belül nincsenek konfliktusok, nincsenek olyan helyi szervezetek, megyék, amelyek a kampány ellen dolgoznak, és persze van frakció. „Akkor lehet, hogy akár kettővel több mandátumhoz jutottunk volna, de eggyel többhöz biztosan" - bocsátkozik becslésekbe a volt frakcióvezető, aki szerint az sem véletlen, hogy a lehallgatási botrányt pont az Országos Gyűlés előtti héten melegítették fel. „Van egy párt, amelyik meghirdette, hogy »egy a tábor, egy a zászló«. ők nagy erőket mozgatnak meg annak érdekében, hogy ez az elv megvalósuljon, és az MDF arra a sorsra jusson, amire a kisgazdák, vagy a KDNP jutottak. Papíron talán léteznek, de a társadalomnak nincs róluk semmilyen benyomása" - véli Herényi.

Almássyék szerint azonban nem a Fidesz, hanem Dávid Ibolyáék sodorják a torgyáni úton a pártot, és erre „csak egy választási pofon fogja ráébreszteni a fórumosokat". Az immár a pálya széléről kiabálók ugyanakkor azt is belátják, hogy a választási küszöb átlépését elérő jelenlegi vezetés rövid távon nem tervezi önmaga nyugdíjazását és azok helyzetbe hozását sem, akiknek a számlájára írják a párttagság rohamos erózióját.

Hölgyválasz

Dávid Ibolya az MDF országos gyűlése után a Fidesszel való együttműködésre tett javaslatot. Mint mondta, a fúzió a szélsőjobb további erősödését volna hivatott megakadályozni.
Orbán Viktor egy frakcióülésről jövet e felvetésre a következőképp reagált: „Sosem voltam még ilyen helyzetben, mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni. Ez egy új helyzet. Szoknom kell.”
Viszont válaszában az MDF elnöke több dolog leszögezését is szükségesnek tartotta. Mint Orbánnak írja: „Ön vajon Morvai Krisztinára, vagy rám, a Magyar Demokrata Fórum elnökére céloz akkor, amikor egy női politikussal összefogna? Másfelől szeretném leszögezni, hogy valamit nagyon félreértett, hiszen én politikus és egyébként foglalt is vagyok, továbbá a viccek terén igényes.”

Olvasson tovább: