Kereső toggle

Kiss Péter a Hetek Közéleti Klubban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az MSZP-ben sokaktól hallják, hogy a Fidesznek ágyaznak meg, mert bár a jelenlegi válságkezelő intézkedéssorozat helyreállítja az országot, ám ennek politikai haszna 2010-ben még nem lesz érzékelhető. A tisztességes politika azonban mégsem arról szól, hogy a politikusok, hanem hogy az ország számára hozzon hasznot - jelentette ki a Hetek Közéleti Klub vendégeként Kiss Péter.

A miniszterelnök-helyettes nem számít arra, hogy tovább tudnak kormányozni 2010-ben, de jó lelkiismerettel tudnak elindulni a választásokon, mert hosszú távon a szocialistákat fogja igazolni az idő.

Az ország kockázati felára 600-ról 300 pontra csökkent az utóbbi hónapokban, ami jó visszajelzés a piactól, ugyanakkor „Mari néni", az utca embere mindezt nem igazolja vissza, hiszen talán meg sem érti, mit jelent a kockázati felár - érzékeltette a válságkezelés kommunikációs nehézségeit a politikus.

A tét

Az EP-választás belpolitikai tétjével kapcsolatban Kiss Péter azt monda, a tét az, hogy fenntartható-e a válságkezelő kormány mögötti parlamenti többség, vagyis az, hogy egyenként, az MSZP-ben és az SZDSZ-ben is megmarad-e a belső együttműködés lehetősége, illetve megmarad-e a két párt közötti együttműködés lehetősége. Nagy jelentősége van annak, hogy az SZDSZ bejusson az EP-be - hangsúlyozta a politikus, mert az ország szempontjából az a legfontosabb, hogy a Bajnai-kormány 2010-ig véghez tudja vinni programját.

Az MSZP-ről szólva azt mondta, azzal még szembe tudnak nézni a választóik, hogy 4 vagy 5 jelöltjük jut ki Brüsszelbe, de amikor az eredményt úgy fejezik ki, hogy az MSZP 14-15 százalékon áll, az egy szokatlan jelenség számukra. Kiss ezzel együtt úgy véli, meg lehet őrizni a józanságot a pártban egy ilyen eredmény után is, világossá téve, hogy a kormány támogatásától eleve nem várhatták a népszerűségük emelkedést.

Összefeküdtek

„A Jobbik és a Magyar Gárda azért működhet, mert van egy erős patrónusa: a Fidesz" - állította Kiss Péter, majd ezt igazolandó emlékeztetett rá, hogy több mint 100 önkormányzatban a Fidesz és a Jobbik együtt alkotják a többséget.

„Európában példátlan, hogy egy jobbközép párt együttműködjön egy szélsőjobboldali párttal" - mondta a miniszterelnök-helyettes, a magyar helyzettel kapcsolatban ugyanakkor emlékeztette rá, az nem előzmény nélküli: Amikor hatalmi érdeke azt diktálta, a Fidesz összefeküdt Torgyán Józseffel, amikor kellett, összefeküdt az általa korábban nemzetbiztonsági kockázatként értékelt Patrubány Miklóssal, most pedig Vona Gáborral. Kiss szerint a Fidesz „nem teheti meg, hogy nem tekinti magát felelősnek a Magyar Gárda létéért".

Támogatná Bakát

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor egy kérdésre azt válaszolta, a mai jogszabályok alkalmasak lennének a szélsőségesek visszaszorítására, ám a jogalkalmazók nem teljes mértékben élnek a lehetőségekkel. Ezzel összefüggésben, a jogszolgáltatás stabilitásával kapcsolatban Kiss kijelentette, a maga részéről azt szeretné, ha végre lezárulna a legfőbb bíró jelölési folyamata, vagyis megválasztanák a tisztségre Baka Andrást.

 

Olvasson tovább: