Kereső toggle

Ősszel támad a vírus

Szerencsés helyzetben van Magyarország

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A sertésinfluenza néven emlegetett új vírus okozta megbetegedések a leginkább érintett Mexikóban visszaesni látszanak, ezért sokan a járvány lecsengéséről beszélnek. A szakemberek szerint viszont valószínű, hogy a vírus emberekhez való adaptálódása még folyamatban van, és ezért nincs még világjárvány. A vírustörzs a héten hazánkba is megérkezett, de a szükséges oltóanyaggal csak a következő influenzaszezon beköszönte előtt fogunk rendelkezni.

Egy hónapja bukkant fel a sertésinfluenza-vírus emberekre is veszélyes változata Észak-Amerikában, s jóval lassabban terjedve ugyan, de Európában is felütötte a fejét, ám itt még nem volt halálos áldozata. A WHO a hatfokozatú világjárvány-riasztási skálán ötös fokozatúra minősítette a pandémia-veszélyt, miután kiderült, hogy az új vírus nemcsak sertésről emberrre, hanem emberről emberre is képes terjedni. Ugyanakkor a WHO azt is megállapította, hogy az új influenza terjedése nem a járványokra jellemző folyamatos növekedést mutatja. Ennek legfőbb oka az ÁNTSZ egyik vezető munkatársa szerint, hogy a sertés-, madár- és emberi influenzavírus kombinációjából létrejött A típusú H1N1 humán vírus még javában adaptálódik az emberekhez. „A krízishelyzet egyelőre enyhült, de ezt hivatalosan senki nem mondta ki. Arra alapoznak, hogy Mexikóban visszafogottabbá vált az elmúlt napokban a megbetegedések száma, de ez csak hetek múltával válhat bizonyossá" - állította lapunknak az illetékes.

„Bár Magyarországon még egyetlen megbetegedést sem sikerült regisztrálni, nem kerülhető el, hogy nálunk is járványt okozzon az új influenzavírus" - nyilatkozta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Közölte: az sem kerülhető el, hogy halálesetek legyenek. „Sajnos minden influenzavírus és -megbetegedés okoz haláleseteket, mert általában a legyengült szervezetet támadja meg" - magyarázta. A miniszter szerint az új influenzavírus a „normál" influenzaszezonnal egy időben, azaz ősszel érkezik majd meg Magyarországra.

Szerdán megérkezett az új típusú influenza vadvírustörzse az Egyesült Államokból Magyarországra, így megkezdődött az oltóanyag gyártásának előkészítése. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ az új vírustörzs mintáját egyidejűleg küldte el tíz amerikai laboratóriumba, valamint eljuttatta Ausztráliába, Nagy-Britanniába, Magyarországra és Oroszországba. A vakcina tömeges gyártására legkésőbb szeptember elején kerülhet sor.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert élvonalbeli oltóanyag-előállító kapacitással rendelkezik, valamint a vírusok fennmaradásának és terjedésének a nedves, hűvös időjárás kedvez, most pedig száraz, forró nyári időszak jön - erősítette meg kérdésünkre az ÁNTSZ illetékese, valamint Németh Zsolt, az oltóanyagot előállító Omninvest Kft. szóvivője is. „Elgondolkodtató, hogy bár Mexikóban meglehetősen magas a levegő páratartalma, mégiscsak tavasz végén robbant ki ott a járvány, ezért kérdéses, hogy ez az influenza mire képes, de remélhető, hogy a nyár a segítségünkre lesz. Mire nálunk tömegessé válhat a megbetegedés, addigra rendelkezni fogunk a megfelelő oltóanyaggal is. Várhatóan egy komplex vakcinánk lesz, amely egyszerre nyújt majd védelmet a szezonális és a »mexikói« influenza ellen" - fogalmazott Németh.

Az egészségügyi miniszter szerint hazánk felkészült, hiszen korábban kiépítettünk egy megfelelő rendszert. A felkészülés egyik lépése az volt, hogy nemzetközi útmutatások alapján - még a madárinfluenza-veszély nyomán - tavaly kidolgozásra került egy Nemzeti Influenza Pandémiás Terv „új vírusvariáns által okozott influenza-világjárvány esetére". A válságforgatókönyv a WHO útmutatásai alapján tételesen meghatározza azt, hogy milyen intézkedési kötelezettségei vannak az ÁNTSZ-nek a válság különböző stádiumaiban. A rendkívüli helyzetre való tekintettel például mindenhol folytatódik az influenzafigyelő szolgálat, ami normál esetben a téli influenzaszezonnal véget ér. Az egészségügyi intézmények úgyszintén rendelkeznek felkészülési tervvel katasztrófahelyzetekre. Az általános közegészségügy és az állategészségügy jó működését bizonyítja, hogy a madárinfluenza állatok körében történt felbukkanását annak idején jól tudták lokalizálni és blokkolni Magyarország érintett régióiban. A szerdai kormányülésen 300 millió forintot hagytak jóvá a további megelőző intézkedésekre.

„A világ oltóanyagcégeinél jelenleg a 2009-2010-es szezonális influenza elleni oltóanyag gyártása zajlik. Ami az új típusú H1N1-es influenzatörzset illeti, ez már nem sertésinfluenza-törzsként, hanem egy új típusú humán influenzatörzsként van meghatározva. Most minden ország és minden gyártó, ahol van laboratóriumi kapacitás, gőzerővel dolgozik azon, hogy ennek az új vírustörzsnek a tulajdonságait megismerje, és a megfelelő oltóanyag előállításához szükséges lépéseket megtegye. Nekünk kiemelt szerepünk van a világjárványra való nemzetközi felkészülési tervben, mert azon kevés cégek közé tartozunk, amelyek a vadvírusból is képesek oltóanyagot előállítani. Szerződés alapján először kizárólag a magyar piacra fogunk termelni, s ha az itteni igényeket kielégítettük, akkor lehet szó arról, hogy külföldön is értékesítsünk az új oltóanyagból" - tájékoztatott az Omnivest Kft. szóvivője. Németh Zsolt hozzátette: jelen pillanatban nincs világjárvány, de a küszöbén áll az egész világ. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az oltóanyag minél előbb készen álljon, azaz szükség esetén rögtön indulhasson a gyártás. Az oltóanyag kikísérletezésének folyamata a gyártás megindulásáig bezárólag körülbelül 8-12 hetet vesz igénybe. Ha beindul a gyártás, mintegy 500 ezer vakcina előállítása várható hetente. Magyarországon akár 5-6 millió dózisra is szükség lehet egy világjárvány kialakulásakor.

Németh szerint mivel ismert vírustörzsek mutációjáról van szó, a rendszeres évenkénti beoltottság számottevő védelmet nyújthat az új típusú influenzával szemben is, ami a sokkal enyhébb lefolyást, a felülfertőződés megakadályozását vagy a megbetegedés elkerülését jelenti. A „keresztvédettség" a H5N1 törzshöz tartozó madárinfluenza-vírus esetében is egyértelműen bebizonyosodott.

Olvasson tovább: