Kereső toggle

60 év az alagút vége

Kósa és a politikai ellentmondások

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Posztkádári társadalomban élünk - Kádár nélkül. Ezt az állapotot meg kellene haladni, mert megbénítja a nemzetet, és végül szétfoszlunk mint közösség" - mondta a Hetek Közéleti Klub vendégeként Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke. A saját jellemzése szerint standup comedy és politikai szónoklat keverékét nyújtó Kósa a jelenlegi helyzetet értékelve a gazdasági válságnál súlyosabb problémának nevezte az ország morális állapotában beállt zuhanást.

Ennek érzékeltetésére több szimbolikus példát említett: a maga részéről ellentmondásosnak tartja, hogy a demokrácia felett őrködő sajtó egyik legfőbb szervezete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége egy olyan ember - Eötvös Pál - vezetése alatt működik, aki a Népszabadság főszerkesztőjeként a legnagyobb sajtóhamisítási botrányba bukott bele. Szimbolikus az is, hogy az őszödi beszéd kirobbanását követően a társadalom nem küldte el a hatalomból az „éjjel-nappal hazudó" Gyurcsány Ferencet, és szimbolikus jelentéssel bír az is, amikor „fullmilliárdos szocialista politikusok éneklik az internacionálét, a fel, fel, te éhes proletárt". Nem az a baj, hogy Oszkó Péter a pénzügyminiszter, hanem az, hogy az az Oszkó dönt a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről, aki eközben 360 négyzetméteres villát épít magának - említett még egy szimbolikus ellentmondást Kósa.

Rosszabb az ország lelkiállapota, mint a rendszerváltáskor - állapította meg a polgármester. Véleménye szerint ennek egyik oka, hogy a rendszerváltás utáni politikai elit sem akart és nem is tudott újfajta moralitást adni az országnak. Az a legfőbb probléma, hogy legfeljebb 3-4 millió embernek van valamilyen elképzelése az életről, 3-4 millió embernek van komoly tartása, identitása, a többi 6-7 millió viszont nem rendelkezik ezzel. A többség sosem gondolkozik el azon, hogy „egyszer mérlegre lesz téve, egyszer megkérdezik tőle, jó voltál-e, amikor jó lehettél volna?" Kósa szerint a társadalom többsége nem is igényli, hogy rendelkezzen morális tartással.

A politikai pártok nem képesek újjászervezni a társadalmat, ezért a pártoknak az erre alkalmas közösségekkel kell összefognia, és ezek munkáját kell támogatnia - vázolta fel a válságból kivezető utat a politikus. A közösségszervező csoportok sorában elsőként az egyházakat említette a Fidesz alelnöke, és kijelentette: szükség van kis- és nagyegyházakra, akkor is, ha - tapasztalatai szerint - ezek között nem mindig harmonikus a kapcsolat. Kósa Lajos egy kérdésre válaszolva leszögezte: a Hit Gyülekezetét is igazi egyháznak tartja, szemben néhány olyan egyházi státuszú szervezettel, amely valójában gazdasági tevékenységet folytat, és csupán a kedvezőbb adózási szabályok miatt bújik egyházi köntösbe. Ez utóbbiakkal szemben a jelenleginél szigorúbb szabályozásra lenne szükség - vélekedett. Egy sor társadalmi probléma nem kezelhető az evangelizáció komolyan vétele nélkül, így például a cigányság problémája sem megoldható az egyházak kihagyásával, mondta Kósa Lajos, aki beszéde során többször is utalt rá, hogy a Debreceni Hit Gyülekezetével kifejezetten jó kapcsolatot ápol, és nagyra értékeli azt a munkát, ami a szemei előtt zajlik.

A vallás tárgykörében a politikus agyrémnek nevezte, hogy az egyházi fenntartású iskoláktól világnézeti semlegességet várjon el az állam, hiszen egy adott egyház éppen azért működtet iskolát, hogy ott a saját világnézetét is megossza a tanulókkal.

A Fidesz alelnöke újabb fontos problémaként említette a népességfogyást, és az azt elősegítő családellenes törvényeket. A demog-ráfia alfája és ómegája a család, ennek növekedéséhez, sikeréhez pedig nőbarát családpolitika kell - állította a háromgyermekes apa, majd a hallgatóság tapsát kiváltva megjegyezte: a bejegyzett homoszexuális élettársi kapcsolat relativizálja a családi értékeket, vagyis nem helyes.

Az általános morális válságból való kilábalás időtartamát Kósa Lajos hatvan évben határozta meg, mert mint mondta, a negyven év szocalizmus és az azóta eltel húsz év során folyamatosan rossz irányba haladtunk, és ennek korrigálására - jó esetben - ugyanennyi idő kell.

A pártpolitikára térve a Fidesz alelnöke kijelentette, hogy a szélsőjobb sokkal többet árt a Fidesznek, mint amennyit használ, így alaptalanok a vádak, melyek szerint a Fidesz támogatná ezeket a szervezeteket. A MIÉP 2002-ben 340 ezer szavazatot vitt el a Fidesztől, miközben az MSZP csak 40 ezerrel szerzett többet Orbánéknál, 2006-ban pedig a MIÉP-Jobbik-szövetségre leadott voksok bizonyultak elveszettnek, hiszen ha ezeket a Fidesz kapta volna, megnyerhette volna a választást - érvelt a politikus, aki szerint napjainkban a Jobbik erőteljesebben támadja a Fideszt, mint az MSZP-t, mert ugyanarra a szavazóbázisra vadászik, mint a legnagyobb ellenzéki párt. Kósa semmilyen módon nem tud azonosulni a Jobbikkal, a holokauszttagadás pedig „úgy agyrém, ahogy van". „A Jobbik a legnagyobb baromság" - összegezte véleményét a Fidesz alelnöke a feltörekvő szélsőjobbos alakulatról.

A pécsi időközi választáson elért közel kétharmados Fidesz-győzelemre utalva Kósa azt mondta, hogy amennyiben a parlamenti választáson is hasonló eredmény születik, lehetőség lesz az Alkotmány módosítására, amelyet ő személy szerint több területen is szükségesnek tart. Ide sorolta például a parlamenti és az önkormányzati választás időpontjának egymástól két évre eltolását, hogy - mint mondta - akár a győztes, akár a vesztes pártoknak legyen elég ideje saját elitjei kicserélésére. Jelenleg azért nincs, mert a parlamenti választáson vesztes párt a közelgő önkormányzati választásra hivatkozva nem cseréli le vezetését, mondván, hogy egy átalakítás kellős közepén biztosan rosszabb eredményt érne el, mint változtatás nélkül. A győztesnél pedig három hónappal a győzelem után erre nincs igény. Ebből adódóan viszont ma azt látjuk, hogy minden párt azzal az elittel politizál, ami a rendszerváltáskor kiépült. E szabályt erősítő kivételként Medgyessy Péter lecserélését említette.

Az alkotmánymódosítás miatti aggodalommal kapcsolatban Kósa hozzátette: a Fidesz a demokrácia talaján áll, ezért kizártnak tartja, hogy egy kétharmados győzelmet kihasználva a demokrácia kárára változtatná meg az alkotmányt. Ha így lenne, ő volna az első, aki visszavonulna - jelentette ki.

Az ügynökkérdésről szólva az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát tartaná fontosnak. Szita Károly, Kaposvár ügynökmúlttal összefüggésbe hozott fideszes polgármesterével kapcsolatban pedig azt mondta, az ügy kipattanása után Szita nem kapott lehetőséget arra, hogy a párt színeiben elinduljon a parlamenti választáson. Kósa szerint egyébként az ügynökmúlttal a nagyegyházak sem tudtak szembenézni, pedig „különösen rájuk fért volna". A politikus súlyos problémának nevezte a békepapság intézményét, majd saját felfogását illusztrálandó elmondta: amikor meghalt egy debreceni illetőségű, ügynökként is foglalkoztatott egyházi méltóság, a város képviseletében senki nem vett részt a temetésén.

Szintén egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy maga is ellentmondásosnak és morális szempontból hibának tartja, hogy az antikommunista retorikát képviselő Fidesz a 2006-os választásokat megelőzően összefogott Szűrös Mátyással, sőt Orbán Viktor együtt kampányolt Pozsgay Imrével. Kósa szerint mindez ma már nincs napirenden.

A Fidesz alelnöke a politikai science fiction világába sorolta azt a hallgatóságból elhangzó feltételezést, amely szerint az EP-választásokon felsülő MDF vezetését Lezsák Sándorék vennék át Dávid Ibolyától, s így újfajta szövetség jöhet létre ellenzéki oldalon. A fikciónak az is ellentmondani látszik szerinte, hogy jelenlegi ismereteik szerint az MDF szavazóbázisa kétharmad részben baloldali szavazó, akik a Fideszre soha semmilyen körülmények között nem szavaznának. Elismerte ugyanakkor, hogy az EP-választás után át kell majd rajzolni a pártpolitikai térképet.

Bajnai Gordonnal kapcsolatban a Fidesz alelnöke kijelentette: jogi értelemben elfogadják miniszterelnöknek, politikai és morális értelemben azonban nem, mivel az őt jelölő MSZP nem arra a programra kapott felhatalmazást 2006-ban, amelyet most megvalósít. Arra utalva, hogy Bajnai csak egy évre vállalta a kormány vezetését, Kósa azt mondta: senkinek nem ajánlja, hogy olyan kőművessel építtesse a házát, aki előre közli, hogy ez lesz az utolsó munkája.

Olvasson tovább: