Kereső toggle

Kell-e majd a mérleg nyelve?

Demszky és Fodor a reális veszélyekről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Még egy borzasztó állapotban lévő SZDSZ is hasznosabb az ország és a szabadságszerető emberek számára, mintha elszabadulna a szélsőjobb."

Keleti éden című családtörténeti könyve bemutatásával kezdte előadását Demszky Gábor főpolgármester a Hetek Közéleti Klubjának lassan hagyományossá váló rendezvényén. Az EP-választási kampány jegyében zajló sorozat keretében korábban Bokros Lajos, Herényi Károly, Kósa Lajos, valamint gazdasági és pénzügyi szakemberek, politológusok fejtették ki álláspontjukat az ország helyzetével és a szavazás tétjével kapcsolatban.

Csütörtökön a Szabad Demokraták Szövetsége képviseletében Fodor Gábor elnök, Szent-Iványi István EP-listavezető, valamint Demszky Gábor kampányolt pártja mellett.

A családregény-bemutatót követően (a hallgatóság ajándékba kapott a könyvből, igény szerint frissen dedikálva) Demszky Gábor két hírértékű bejelentéssel is szolgált. „A budapestiek és a főváros környékén élők érdekeinek védelme miatt azt javaslom az SZDSZ-nek, hogy ebben a formában ne támogassuk az ingatlanadó bevezetését. Erről levelet is írtam a miniszterelnök úrnak. A 30 millió forintos értékhatár azt jelenti, hogy egy olyan adónemet kíván bevezetni a kormány, amelyet elsősorban a Budapesten és környékén élőknek kellene befizetniük, miközben így is jóval több adót fizetnek az átlagosnál" - érvelt a főpolgármester, aki szerint a budapesti cégek és magánszemélyek fizetik be az összes állami adóbevétel közel 40 százalékát, vagyis az egy lakosra jutó átlagos adóbefizetés Budapesten 3,5-szerese a vidékinek.

Hasonlóan a korábban szintén a klub vendégeként előadó Kósa Lajoshoz, Demszky is úgy vélte, van a gazdasági válságnál is komolyabb baj: hazánk - ha sok nehézség árán is, de - kilábal a krízisből, ám politikailag tragikus mélypont felé sodródik. „Ahhoz, hogy a békés demokráciából ne csússzunk el az etnikai konfliktusok és a tekintélyuralom felé, egyértelmű védelmi stratégiát kell kialakítanunk valamennyi demokratikus erővel összefogva." A főpolgármester a népirtás - így a holokauszt, illetve a romák tömeges legyilkolása - tagadásának visszaszorítása érdekében az alkotmánymódosítást is lehetséges eszköznek tartja.

Meglepően határozott és tömör kortesbeszédet hallhattunk a Demszkyt követő Fodor Gábortól. A szabad demokraták elnöke azt mondta, a jelenlegi kormány az elmúlt egy hónap alatt több mindent vitt végbe, mint a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány nyolc hónap alatt: a forint árfolyama stabilizálódott, a tőzsde-index erősödik, sikerült elkerülni az államcsődöt. Fentiek fényében „minden hazaszerető embernek érdeke, hogy a Bajnai-kormány még sok érdemi döntést meg tudjon hozni", és 2010 tavaszáig vezesse Magyarországot. Amennyiben azonban az SZDSZ nem szerepel jól az európai parlamenti választáson, a párt támogatásával működő válságkezelő kormány is megroppanhat - érvelt Fodor.

Ezen túl az SZDSZ-re az ország állapota miatt is érdemes szavazni: a cigánybűnözés kifejezéssel, illetve a romák általános kriminalizálásával szemben csak az SZDSZ emelte fel és emeli fel a szavát. Fodor azt mondta, fél „az iszonyatos csendtől, az értelmes emberek hallgatásától, a rátermett emberek gyávaságától, attól, hogy hagyjuk, hogy a szélsőjobb átvegye a hatalmat az utcán".

Az MDF-ről szólva elmondta, sokan azt gondolták, talán képes lesz arra, hogy a két ellenséges nagypárt között egy konszolidált jobboldali pártként jelenjen meg, ám úgy tűnik, a kísérlet kudarcot vallott: az MDF szétesett, nincs frakciója, ellentmondások terhelik. Példaként a tizenharmadik havi nyugdíjat említette: Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője javasolta annak eltörlését, miközben a frakció a parlamentben harcolt az eltörlés ellen. „Ez teljes abszurditás" - mondta Fodor, és hozzátette: Lelke mélyén reménykedett egy perspektivikus együttműködésben az MDF-fel, de a jelenlegi Demokrata Fórum nem alkalmas erre.

Ugyanakkor van politikai erő, amely komoly veszélyt jelent, nevezetesen a szélsőjobb. A jelenlegi fejlemények kísérteties hasonlóságot mutatnak a húszas, harmincas évek Németországával, amikor a szélsőjobb beépült az erőszakszervezetekbe - utalt a Jobbik és a Tettrekész rendőrszakszervezet közötti együttműködésre. Az SZDSZ elnöke elképesztőnek nevezte azt is, hogy a Magyar Gárda fegyveres kiképzést ad a tagjainak, noha a magyar Alkotmány tiltja ezt, hiszen az erőszak állami monopólium: „Ez a weimarizálódási folyamat iszonyatos veszedelmet jelent" - jelentette ki Fodor.

Saját pártjáról szólva Fodor azt mondta, senki ne gondolja, hogy az SZDSZ olyan párt, ahol a drogosok és a homoszexuálisok gyülekeznek. Az SZDSZ minden társadalmi réteget felölel, ám ha ennek ellenére a közvélemény elsősorban az említett rétegekkel azonosítja, az azt jelenti, hogy nem működik jól a párt kommunikációja, vagyis jogos a kritika.

A szabad demokrata elnök nyíltan beszélt pártja és a Hit Gyülekezete kapcsolatáról is: sajnálattal állapította meg, hogy a rendszerváltást és az azt követő éveket jellemző jó viszony a kilencvenes évek végére megromlott. Fodor szégyenteljesnek nevezte az általa az ország egyik legjobb jogászának titulált Hack Péter „elüldözését" az SZDSZ-ből, majd arról beszélt, hogy nagyon szeretné, ha helyreállna az egyház, illetve pártja kapcsolata.

Az előadást követő fórum során a hallgatóságból többen is felhívták a liberális politikusok figyelmét a párt és a Hit Gyülekezete közötti értékrendbeli különbözőségekre, jelesül a drogliberalizáció és a homoszexuális együttélés legalizálásának kérdésére. Előbbiről Fodor azt mondta, maga is szörnyű csapásnak tartja, ha egy ember a kábítószerhez nyúl, pártja küzd is ez ellen, csupán azt nem akarja, hogy a megtévedt fiatalokat bűnözővé minősítsék.

A homoszexuális bejegyzett élettársi kapcsolatot bíráló felvetésre azt felelte, nem igaz, hogy ennek törvénybe iktatása volt a Bajnai-kormány támogatásának ára (az új kormány elsőként ezt a javaslatot terjesztette be). A homoszexuális házasság bevezetését ugyanakkor nem tartja realitásnak az SZDSZ elnöke, - legalábbis jelenleg - arról előzetesen társadalmi vitát kellene folytatni. (Arról, hogy az élettársi együttélés kapcsán miért nem kezdeményeztek előzetes társadalmi vitát, nem esett szó.) A pártelnök érvelése röviden úgy összegezhető, hogy még egy „borzasztó állapotban" lévő SZDSZ is hasznosabb az ország és a szabadságszerető emberek számára, mintha elszabadulna a szélsőjobb.

Olvasson tovább: