Kereső toggle

A szakszervezeti mutyik és a megmondó emberek

Interjú Szima Judittal, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkárával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A témában elhangzó nyilatkozatokat figyelve úgy tűnik, nem túl meggyőző az érvelésük, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásuk pusztán szakmai együttműködésről szól. Mit gondol erről?

- Az együttműködésbe bele lehet mindenfélét szőni, gyalázkodni is lehet, de tény, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) az Alkotmány által kapott felhatalmazás alapján a munkavállalók érdekeit kívánja képviselni. Közel tíz éve tart az a méltatlan helyzet, hogy a rendőröket szinte éhbérért dolgoztatják azok a vezetők, akiket a politika kiemelten javadalmaz. Emiatt egyébként Strasburgban bepereltük a magyar államot.

Más szakszervezetek - mint a Független Rendőr Szakszervezet - mégis elhatárolódnak önöktől, mondván, a megállapodás nem a rendőrök, hanem egy politikai párt érdekeit szolgálja.

- Pongó Géza, a függetlenek titkára egy hiteltelen szakszervezeti vezető, akinek úton-útfélen az a célja, hogy a TMRSZ-t támadja, hiszen tagsága már alig van, köszönhetően annak, hogy mutyi megállapodásokat köt. A politikai, illetve a szakmai vezetés intésére ő amolyan „megmondó" ember szokott lenni.

A halálbüntetés visszaállítása - ami a megállapodásban is és a Jobbik programjában is szerepel - miként javítaná a rendőrök munkajogi és bérezési helyzetét?

- Az együttműködés a rendőri munkavállalókon túl a magyar állampolgárok érdekeit is szolgálja, hiszen a közrend és közbiztonság fenntartása a magyar államnak, és a kormánynak elsődleges feladata. Ez miért baj? Miután a jelenlegi szabályozók akadályozzák a bűnözők elleni hatékony fellépést, a magyar emberekben félelemérzet alakult ki.

A honlapjukon előforduló, illetve lapjuk szerkesztőjétől, Posta Imrétől származó antiszemita megjegyzésektől miért nem határolódtak el?

- Más fórumokon is előfordulnak ilyen vélemények. Posta úr pedig független magyar állampolgár, és az, hogy ő magánemberként milyen véleményt mond az ő felelőssége, nem a miénk. Viszont Gusztos úr, meg Gulyás úr az SZDSZ részéről állandóan antiszemita jelzőkkel illeti az olyan embereket, mint mi.

Ezt hogy érti?

- Szakszervezetünket folyamatosan kirekesztik, gyűlöletet keltenek ellenünk.

Ha ez így is van, az akkor sem antiszemitizmus, hiszen önök nem zsidók.

- Azért antiszemiták, mert kirekesztenek, gyűlöletet keltenek. Ha én tiszteletben tartom az ő gondolkodásukat, akkor ők miért nem tartják tiszteletben azt, hogy én magyarnak érzem magam, Magyarországon születtem, és én itt is akarok meghalni...

...számomra úgy tűnt, hogy ezt az SZDSZ-es képviselők nem vitatták.

- A lényeg, hogy Gulyás és társai több százezres fizetésük ellenére egyszer sem vették a fáradtságot arra, hogy megismerjék a munkásságunkat, nem ültek le velünk beszélgetni.

Vannak szakszervezetek, amelyek a kormánnyal kötöttek megállapodásokat, az miért nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot? Ne tessék haragudni, ez teljesen ellentmond annak a normális gondolkodásnak, amit mi hiszünk és vallunk. Nem mentünk tüntetni, nem vettünk a fejünkre csörgősipkát, mi dolgoztunk, képviseltük a tagjainkat. Tavaly ezer munkaügyi perünk volt, aminek jelentős részét megnyertük.

Mit szólnak a döntéshez, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége kizárta önöket?

- Miután 2004-ben tagjai lettünk a Fidesz-közeli MOSZ-nak, rövidesen arra derült fény, hogy nagyon sok pénzzel nem tudnak elszámolni. Attól kezdve, hogy ezt szóvá tettük nem kívánatos személlyé lettünk. Most jött el az a pillanat, amikor intettek nekik, hogy ki kell zárni bennünket. Tehát minden mindennel összefügg. A MOSZ tevékenysége kapcsán tudomásunk szerint három helyen is folyik büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és egyéb más bűncselekmények gyanúja miatt.

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke is megszólalt

Szakszervezeti berkekben sem arat osztatlan sikert a TMRSZ tevékenysége. A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a napokban kizárta soraiból Szimáék szakszervezetét. Palkovics Imre, a MOSZ elnöke lapunknak hangsúlyozta, erre nem a Jobbikkal kötött megállapodás miatt került sor, bár ennek kapcsán egyébként is elgondolkoztak volna ezen. A szakítás indokát inkább Szima Judit magatartása adta. „Amióta 4 éve csatlakoztak hozzánk, a TMRSZ nem tekintette magára nézve kötelezőnek a szövetség szabályait, a testületeink döntéseit megkérdőjelezte, úgy is lehetne fogalmazni, hogy bomlasztott. Két év után ennek oka is kiderült: Szima Judit akkor felvetette, hogy átvenné a szövetség irányítását, és szerinte át kellene adnunk a MOSZ vagyonát a tagszervezeteknek, köztük nekik. Ennek ellenére még egy évvel ezelőtt is kiálltunk mellette, amikor bujtogatás miatt indult ellene eljárás a katonai ügyészségen" - mondta Palkovics. Hozzátette: Szima sajátos stílust honosított meg a hazai szakszervezeti érintkezésben azzal, hogy szinte mindenkivel haragban van, és sérelem esetén egyből perel.

A MOSZ elnöke megjegyezte, a szakításhoz az is hozzájárult, hogy a TMRSZ honlapján olyan, a társadalmi normákat durván megsértő kijelentések jelentek meg, mint például az, hogy Magyarországon nem lehetőség, hanem kötelesség antiszemitának lenni. Palkovics szerint az ügyben a gondot nem a politikával való kapcsolat jelenti - hiszen ez szakszervezeti körökben nem meglepő - hanem, hogy egy szélsőséges párttal a kelleténél szorosabban együttműködik egy rendvédelmi szakszervezet.

Olvasson tovább: