hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rosszkor, rossz helyen
Túlszámlázás és emberrablás egy budapesti bárban

2009. 04. 11.
Két FIFA játékosügynök előbb félmilliós számlát kapott egy fővárosi bárban, majd fogva tartották őket, amíg nem fizettek. Az eset újból rávilágít a budapesti szórakozóhelyeken külföldiekre leselkedő csapdákra.

A napokban két FIFA játékos-ügynököt tartottak fogva az egyik fővárosi lokálban. A brit és luxemburgi állampolgárok közel félmilliós számlát kaptak a Milady Night Clubban, amit nem szerettek volna kifizetni. Ekkor léptek közbe a szórakozóhely biztonsági őrei, akik addig nem engedték szabadon őket, amíg a közeli ATM-ből fel nem vették a számlán szereplő összeget. A rendőrség elfogta a gyanúsítottakat, az eset azonban nem új keletű.
Több, Budapesttel foglalkozó külföldi fórumon is megemlítik a fent nevezett szórakozóhelyet, azzal a megjegyzéssel, hogy aki teheti, kerülje el. Van, aki megemlíti, hogy bár a belépés díjtalan, az első ital már 18 ezer forintot kóstál, de előfordult az is, hogy három sörért 54 ezret számoltak fel, sőt volt, akit nem engedtek el addig, amíg ki nem egyenlítette 620 ezres számláját. A rendszer ki van találva: az egyik bulvármagazinnak három hasonló bár tulajdonosa mesélte el, hogy a szórakozni vágyó külföldieket magántaxik viszik el a „listájukon” szereplő night clubokba, amiért fuvaronként akár 25 ezer forintot is kapnak. A bárban rögtön melléjük szegődik néhány táncosnő, akik elkezdik rendelni a méregdrága italokat, melyek az étlapon gyakran csak apró betűvel vannak feltüntetve, ami a homályos világítás miatt nem látható. Az így keletkezett „konzumált” számla természetesen a vendéget terheli. Egy külföldi vendég elmondta, 4800 forintos italt kért a sztriptíztáncosnak, de 48 ezres számlát kapott, amihez azt a magyarázatot fűzték, hogy az árban két óra szex is benne foglaltatik. Hiába próbálta elhagyni ezután a helyiséget, az összesen 240 ezres számlát kifizettették vele. A fórumokon megszólalók szerint esélye sincs a vendégnek a biztonsági őrökkel szemben, akik az alvilág és a rendőrség által is jól ismert körökből kerülnek ki. „Ezek gengszterek, aki teheti, kerülje a helyet” – figyelmeztet egyikük, de van, aki azt is tudni véli, hogy a Milady előző tulajdonosa egy maffiaper miatt 12 év börtönt kapott. Az egyik áldozat pedig arról mesélt, hogy a kihívott rendőrök segítettek behajtani a tartozást.
Biztos nem véletlen tehát, hogy az egyik belvárosi szálloda reklámfilmje arról szól, hogyha külföldi érkezik Budapestre, mindenki megpróbálja átverni. A fiatal férfinak a filmben először közel 20 ezer forintért kínálnak szállodai szobát, majd 12 ezerért akarják taxiba ültetni.
Lapunk megkeresésére a BRFK-nál elmondták, hogy évente 5-6 eset kerül a rendőrség elé, de ők csak azokat vizsgálhatják, ahol bűncselekmény történt. Ez leggyakrabban fenyegetést, zsarolást, néha emberrablást jelent. Gulyás Imre őrnagy szerint nagy a látencia ezen a területen, ugyanis sokan nem merik bevallani, hogy ilyen lokálokban jártak, inkább kifizetik a számlát. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője azt is hozzátette, hogy a rendőrség nem jogosult eldönteni, hogy a számla jogos-e vagy sem. Amennyiben „csak” ez a kérdés, az a fogyasztóvédelem hatásköre.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője szerint ugyanakkor vásárlói megkárosításról csak akkor lehet beszélni, ha olyat fizettetnek ki, amit nem rendelt meg a vendég, illetőleg, ha olyan árat fizet, ami nem volt feltüntetve. Kathy Attila példaként hozzátette: ha egy üveg pezsgő 90 ezer forint, de ez fel van tüntetve, az önmagában nem jogsértő. „Évente 4-5 eset jut el hozzánk, de például a múltheti ügyben emberrablásról volt szó és ilyenkor a rendőrség nyomoz. Nekünk utólagos lehetőségünk van: áttekinthetjük az ártájékoztatást, vagy próbafogyasztást végezhetünk” – fogalmazott. Bár tavaly szeptembertől van rá jogosítványuk, még nem fordult elő, hogy ideiglenesen bezárattak volna egy adott vendéglátóhelyet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!