hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rajtaütöttek a drogtanyákon
Heti 400 millió forintot keresett a vietnami bűnszervezet

2009. 04. 25.
„Magyarország területén az Európában előforduló kábítószerek teljes termékskálája fellelhető és beszerezhető, amelyek terítését túlnyomórészt szervezett bűnözői háttérrel rendelkező csoportok végzik" - áll a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) legfrissebb évkönyvében a kábítószer címszó alatt. Röviddel ennek kiadása után került sor az elmúlt évek legnagyobb akciójára, aminek során 20 budapesti helyszínen 15 ezer tő vadkendert foglaltak le a rendőrök, és 17 vietnami állampolgárt helyeztek előzetes letartóztatásba.

A bűnszervezet heti 400 millió forintot kereshetett a hatalmas ültetvénnyel, mely ötszöröse a tavaly egész évben felderített vadkender mennyiségének. A rendőrök a dolgozókon kívül elfogták a szervezet négy veze­tőjét is, valamint felderítettek öt raktárat, ahol 8-10 további ültetvény létesítéséhez szükséges minden berendezés adva volt. Találtak olyan épületeket is, ahol a dolgozó vietnamiak éltek, valamint ahol a kábítószert tárolták, amiből 100 kilogrammnyi már készen is állt a terjesztésre. Ugyanitt megtalálták a beszerzésről szóló számlákat, elszámolásokat, valamint az ültetvények kialakításáról szóló tervrajzokat is.

A rendőrség tájékoztatása szerint a bűnszervezet Csehországon keresztül egész Nyugat-Európáig eljutott, és megkeresésünkre azt is elárulták, hogy a hazai kábítószerpiac jelentős hányadát „uralták". Maga a rendszer úgy működik, hogy a vietnami kolóniából „vállalkozó kedvű" gazdagok elkezdenek kábítószer-termesztéssel foglalkozni, majd saját honfitársaik közül találnak munkaerőt. Sok vietnamit ugyanis megélhetési gondjaik miatt csábítanak európai országokba, majd itt eltűnnek a személyes papírjaikkal, így a pénz és iratok nélkül maradók rákényszerülnek, hogy honfitársaikon keresztül vállaljanak munkát.

Az NBH évkönyve szerint az elmúlt években Magyarország önellátó lett marihuánából, míg a határok lebontásának és az interneten található leírásoknak köszönhetően a kábítószer-csempészet és a -fogyasztás is várhatóan növekedni fog. „Napjainkban az illegálisan előállított és forgalmazott kábítószer kereskedelme, valamint fogyasztása terén - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is a marihuána és származékai, a heroin és egyéb ópiátok, a kokain, illetve a szintetikus, úgynevezett »diszkódrogok« (speed, extasy stb.), valamint ezek újabb mutánsai játszanak főszerepet. Ezek közül ki kell emelni a KNX (GHB) nevű drogot, amely az utóbbi években jelent meg és egyre elterjedtebb" - áll a jelentésben. A szakemberek szerint várható, hogy a következő években a Magyarországra érkező kábítószerek mennyisége nem fog csökkenni, hiszen a diszkó­drogoknak már 13-14 éves kortól folyamatosan bővülő piacot jelentenek a szórakozóhelyeket látogató fiatalok, akik a füves cigi után ezekkel találkoznak (nem véletlenül szokták kapudrogként is nevezni őket). Emellett számítani lehet rá, hogy a hazánkba beáramló kokain mennyisége is megnő, ami csökkenteni fogja az árakat, és növeli a fogyasztók számát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!