hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Portré Bajnai Gordonról
Egy kapus karrierje

2009. 04. 11.
Jó napot, miniszter úr! - egy középiskolai évfolyamtársa elbeszélése szerint a bajai labdarúgóklub ificsapatának edzője ezzel a „zrikálós" megszólítással köszöntötte annak idején az érettségi előtt álló Bajnait, aki a tanulmányai miatt a vártnál riktábban jelent meg az edzéseken. Csongor Jani bácsi - az edző - nem látott a jövőbe, de a neve elhallgatását kérő közeli ismerős szerint jó érzékkel rátapintott Bajnai egyik jellemző tulajdonságára, elképesztő ambiciózusságára.

„A nyolcvanas években nem volt divat angolt tanulni, de ő már a harmadikban  nyelvvizsgázott. Ez a mentalitás egyébként a fociban is megnyilvánult: nem volt tehetséges kapus, de ütötte-vágta magát az eredményekért" - mondta az egykori iskolatárs. Ezt a céltudatosságot szerinte Bajnai a családjából hozta. Édesapja az ország egyik legsikeresebb vállalatát, a Bajai Lakberendező, Építő és Vasipari Szövetkezetet igazgatta, amelyet sokan csak „Bajnailévisz"-nek hívtak. A keresztnevét a Gordon's Dry Gin vagy Gordon Banks egykori híres angol kapus után öröklő fiatalember (a családi emlékezet nem egyértelmű) már a gimnáziumban diákvezető volt, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pedig ő lett az ország első hallgatói önkormányzatának elnöke. Nevéhez fűződik például az országos visszhangot kiváltó egyetemi menzasztrájk megszervezése 1987-ben.

Bajnai egyetemista barátaival részt vett a Közgazdászhallgatók Nemzetközi Szervezete (AIESEC) magyar részlegének a működtetésében. „Akkoriban szűnt meg a KISZ, egy vákuum keletkezett az ifjúsági területen, amibe legügyesebben a Fidesz tudott benyomulni, a KISZ szenvedett, de az AIESEC lehetőséget teremtett a közgazdászoknak utazni, kapcsolatokat építeni, nem annyira politikai, hanem inkább egy karrier-építő szervezet volt" - magyarázta a Heteknek a miniszterelnök-jelölt egy akkori ismerőse, aki szerint Bajnai és baráti köre családi indíttatásból „csont balosak" voltak.

Az AIESEC tagja volt az 1988-ban Pozsgay Imre akkori államminiszter bábáskodásával megalakult Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsának (MISZOT). A szervezet elnökévé Stumpf Istvánt választották, aki ezzel kapcsolatban lapunknak korábban úgy nyilatkozott: „A Fidesz számára én jelentettem a garanciát, hogy nem egy olyan szervezet, amelynek az a célja, hogy őket bedarálják." (Hetek, 2003. november 28. Egy generáció útja a hatalomba)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!