Kereső toggle

Alakul a Bokros Lajos Fan Club

Nyugodt erőtlenség helyett karakteres botrány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha bejön Dávid Ibolya húzása, akkor Bokros Lajos bevonásával egészen új dimenzióba kerülhet az eddig vergődő MDF. Igaz, akár meg is szűnhet vagy szét is szakadhat, de az sem kizárt, hogy harmadik erővé válik. Az SZDSZ-ben sajnálják, hogy nem nekik sikerült megszerezniük az ismert közgazdászt, és ezt Fodor Gábor hibájának tartják.

A Magyar Demokrata Fórum az elmúlt években rendre a parlamentbe kerülés öt százalékos küszöbén billegett. Állandóan annak réme fenyegette, hogy megmaradt politikusaik „megélhetési" szándékokból átülnek a Fideszbe, ahol aztán a párt harmadik vonalához sorolódva néha-néha kisebb sajtótájékoztatókat tarthattak volna. Vagy - fideszes kritikák szerint - előbb-utóbb az MSZP teszi szatellit pártjává a Demokrata Fórumot. Az egykor a „nyugodt erő" szlogenjével kampányoló MDF-ből az erő elillant, a nyugalom pedig leginkább az unalomban testesült meg.

A Hetek információi szerint Bokros Lajossal többször tárgyaltak a szabad demokraták is, de érdemi ajánlat nélkül a közgazdászprofesszor végül az MDF-et választotta. Úgy tudni, hogy az SZDSZ- frakcióban több „Bokros-fan" is található, például Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter is. Beszéltünk olyan liberális politikussal, aki szerint lehetséges lenne a két párt közötti együttműködés „ezen a platformon". Persze ehhez az is szükséges, hogy az MDF „túlélje" a pártelnöki manővert.

Bokros helyzetet teremtett

„Az MDF történetében soha nem volt példa arra, hogy a választmány elutasította volna az elnökség javaslatát. Ha pedig megszületik a döntés, a viták lezárulnak, és a párt egységesen felsorakozik a vezetés mögé" - mondta a Heteknek Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum képviselője Bokros Lajos EP-listavezetői jelölésével kapcsolatban a múlt hét közepén.

Pettkónak 50 százalékban lett igaza. A választmány szombaton - 46:44 arányban - valóban elfogadta az elnökség kezdeményezését, és Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét jelölte a párt európai parlamenti listájának első helyére. Az egységes felsorakozást illetően viszont tévedett: a pártot erősen megosztotta a döntés, többen élesen bírálták Dávid Ibolyát, Csáky András frakcióvezető-helyettes pedig hétfőn bejelentette, hogy a következő hétfőn elhagyja a pártot és a parlamenti frakciót is. Egyszersmind tíz napot adott párttársainak, hogy találják meg utódját a frakcióban, mivel távozásával tízről kilencre csökken a létszám, ami viszont a frakció megszűnését jelenti.

Kérdés persze, hogy mit vesztett az MDF Csáky távozásával. Bár a politikus az egyik legtöbbet felszólaló képviselő volt a parlamentben, a népszerűségi listára soha nem sikerült felkerülnie. A karakteresebb Bokros kapcsán néhány nap alatt többet beszéltek az MDF-ről, mint a távozó politikus okán hosszú évek óta.

Herényi Károly kedden az ATV Reggeli Jam című műsorában jelentette be, hogy senkit nem keresnek Csáky helyére, így megszűnik a frakció. Inkább függetlenként dolgoznak tovább, de nem hagyják zsarolni magukat - mondta a párt elnökhelyettese. Úgy tudni, az MDF vezetése mérlegelte, hogy ma már annyira lejáratódott a parlamenti politizálás, hogy inkább nyer, ha a társadalom előtt a bátorságáról lesz újra ismert, nem a megalkuvó „túlélésről".

Az EP-listavezető Bokrosból hétfőre az MDF miniszterelnök-jelöltje lett: Dávid Ibolya pártelnök a parlamentben tudatta, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kívánnak benyújtani Gyurcsány Ferenccel szemben. Ennek lényege, hogy a beterjesztő kezdeményezi a miniszterelnök elmozdítását, egyszersmind megnevezi az új miniszterelnököt. Ha a jelenlévők fele plusz egy fő igennel szavaz, megtörténik a kormányfőcsere - parlamenti választás nélkül.

Dávid Ibolya felvetése azonban nem talált pozitív visszhangra: mind a Fidesz, mind az MSZP komolytalannak nevezte az ötletet. A pártelnök váratlan lépése ahhoz viszont elégséges volt, hogy újra az MDF-ről és Bokros Lajosról szóljon a közélet. Ha igaz Dávid Ibolya és társainak feltételezése, miszerint Bokros Lajos az MSZP-ből és a Fideszből kiábrándult polgárok között rendelkezik a legnagyobb népszerűséggel, akkor akár tömegek is áramolhatnak az MDF-hez. Így az MDF vezetése abban reménykedhet, hogy harmadik erővé válik a fórum.

Érdekes módon ezt a két nagy párt politikusainak Bokros-ellenes nyilatkozatai is elősegíthetik. Mesterházy Attila, az MSZP elnökségi tagja Bokros személyével kapcsolatban úgy fogalmazott: „a válság megoldása nem egyetlen személytől függ, ha így lenne, csak meg kellene találni azt a supermant, akit kinevezünk miniszterelnöknek, és rögtön kivirágzik Magyarország". Szerinte Bokros a „nem eléggé tisztázott" programjában úgy kezeli az országot, mint egy laboratóriumot, ahol nem élnek emberek, és vegytisztán lehet a közgazdaságtanra és a gazdaságpolitikára apellálni.

Orbán Viktor élesebben fogalmazott: azt mondta, pánikba esne, ha Bokros lenne a miniszterelnök, és azonnal kivenné a pénzét a bankból. A Fidesz elnöke egy tévéinterjúban a Bokros-csomaggal magyarázta elutasítását. Mint kifejtette, nem kell újra alkalmazni olyan módszert, amit egyszer már kipróbált az ország, és „szükségtelenül fájt". Orbán arról beszélt, hogy 14 évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) 25 ponton semmisítette meg a csomagot, mert alkotmányellenesnek találta. Ebből kifolyólag Orbán szerint most „életveszélyes lenne Bokros miniszterelnöksége". Orbán egyébként nem a valóságról beszélt: annak idején összesen 3 pontban kritizálta az Ab a Bokros-csomagot, és nem is semmisítette meg az intézkedéseket, hanem csak elhalasztatta a törvény hatályba lépését.

Nincs idő a maszatolásra

Bokros Lajos egy tévéinterjúban kijelentette: számára a legfontosabb, hogy az ország kilábaljon a válságból, és ha feladat adódik ennek a megoldásában, azt szívesen elvállalja, de kizárólag a saját meggyőződése, a saját programja alapján.

„Én nem egyszerűen adómértékek változtatásáról, paraméterek tologatásáról beszélek, hanem úgynevezett paradigmatikus reformokról. Olyan mély szerkezeti változásokról, amelyek úgy változtatják meg az emberek hétköznapi kultúráját, adófizetési készségét, képességét és a közteherviselés arányait, hogy azok jobban megfeleljenek a társadalmi szolidaritás és a társadalmi igazságosság értékeinek." Bokros szerint olyan komoly a baj, hogy szinte csak sokkterápiával lehet helyreállítani a magyar gazdaság versenyképességét annak érdekében, hogy megalapozza a válságból történő „viszonylag gyors" kilábalást.

Sokan persze azzal érvelnek, hogy a drasztikus kiadáscsökkentés - megszorítás - nem azonnal érezteti a pozitív hatását, ugyanakkor a társadalom többsége már nem terhelhető tovább. Bokros ezzel szemben azt mondja, önmagában a program létének az érzékelése felfokozhatja a piacok várakozásait pozitív irányban, és megváltoztathatja a befektetők és megtakarítók hangulatát. A valóságot sokszor az érzékelés irányítja, a szavak többet számítanak adott esetben tőkék mozgatásában, árfolyamok mozgatásában, mint a tettek.

„Ha a belső és külső piac, a hazai és a külföldi befektetők, vállalkozók, megtakarítók, háztartások érzékelnék, hogy ennek az országnak végre nem a vergődés jut osztályrészéül, hanem van egy olyan programja, aminek mentén következetesen, szigorúan végighaladva el lehet fogadtatni ezeket a reformokat, és majdan megindul a gazdasági növekedés, akkor már ma elkezdenének spekulálni a forint mellett, és nem ellene. A magyar államháztartás terheit csökkentendő, a kamatok eshetnének, ami önmagát beteljesítő próféciaként egy pozitív visszacsatolással megkönnyítené a kormány dolgát, és természetesen a társadalomét is" - jelentette ki a szakember.

A csomag társadalomra gyakorolt hatásával kapcsolatban azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben a piacok üdvözlik a programját, annak hatására erősödni kezdhet a forint, ami pedig azonnal érezhető könnyítést jelent a devizában eladósodott és a gyenge forint miatt komoly pénzügyi bajba került családok tömegének.

Bokros egyébként azt is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy saját reformjainak várható rövid és hosszú távú következményeit a jelenlegi helyzettel, illetve a „nem cselekvés" következményeként előálló helyzettel kell összehasonlítani. A „nem cselekvés" eredménye a tehetetlen sodródás, ahol még csak esélyünk sincs arra, hogy középtávon vagy netán hosszú távon javuljon a helyzet - fogalmazott a programja drasztikus hatásait firtató kérdésre a közgazdász.

Az intézkedések között szerepel többek között a személyenkénti havi tízezer forintos egészségügyi hozzájárulás, amely a nyugdíjasokra is kötelező érvényű lenne, ezen felül megszűnne a 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés is.

Bokros nem tagadja, rövid távon nem élnénk jobban. Ugyanakkor 14 évvel ezelőtti csomagjára hivatkozva úgy véli, bár mostani reformjai kezdetben áldozatokkal járnának, a célok szakszerű elmagyarázása révén a társadalom meggyőzhető az áldozatvállalás szükségességéről.

MDF-közeli információink szerint egyébként készült egy kutatás azzal kapcsolatban, miként fogadná a társadalom a jól elmagyarázott Bokros-féle reformokat: meglepően kedvezően.

Kiszámíthatóság kell!

„Az tántorítja el politikusainkat attól, hogy az ország érdekében komoly intézkedéseket hozzanak, hogy állandóan árgus szemekkel nézik a népszerűségi listát. Meg kell tudni magyarázni egyszerű szavakkal, hitelesen a magyar társadalomnak, hogy óriási probléma van, és ebből csak komoly áldozatok árán lehetséges kilábalni. Szerintem ezt a magyar társadalom megérti. 1995-nek is meglett a hozadéka. Igaz, hogy 96-ban növekedett az infláció, némileg lassult a növekedés, de visszaesés nem volt. Növekedett a munkanélküliség, és a reálbérek is csökkentek. De utána, 1996 és 2001 között volt egy mai szemmel nézve aranykorinak tekinthető növekedés, olyan exportvezérelt, egyensúlyőrző növekedés, ahol végre nem került egymással ellentmondásba a pénzügyi egyensúly és a gazdasági növekedés" - emlékeztetett 14 évvel ezelőtti intézkedéseinek hatásaira Bokros.

A forintválsággal kapcsolatban Bokros úgy véli, a mindent eluraló spekuláció és a nemzetközi tőkemozgások kiszámíthatatlansága miatt Magyarország mindaddig tehetetlenül sodródni fog, míg nem kap külföldi segítséget. Külföldi segítségre azonban csak akkor számíthatunk a forint stabilizálásához, ha rendelkezünk olyan hiteles gazdaságpolitikával, ami mellé odaállnak a spekulánsok és a tőkebefektetők.

Kommunisták vs. demokraták

Miközben a Fidesz éles bírálatot fogalmazott meg Bokros Lajossal szemben, Stumpf István politológus az MDF-et támadta meg: Dávid Ibolya régóta egy politikai túlélőshow főszereplője, és most olyan ámokfutásba kezdett, amivel politikai öngyilkosságba kergeti a Magyar Demokrata Fórumot – mondta a politológus az Inforádióban. Stumpf úgy fogalmazott: egy olyan párt elnöke, amely antalli hagyományokat vall magáénak, nem állhat elő azzal, hogy Bokros Lajost javasolja EP-listavezetőnek, majd miniszterelnöknek. Mindezt teszi úgy, hogy áthágja az MDF alapszabályát, és a tervről nem kérdezi meg a választmányt.
Az MDF közleményben reagált: „Az MDF hiteltelennek tartja, hogy éppen az a Stumpf István próbálja kioktatni a konzervativizmusról, aki a nyolcvanas években a senki által meg nem választott MSZMP KB tagjaként, a KB Társadalomtudományi Intézetének munkatársaként tudatosan vett részt a rendszer fenntartásában. Hiteltelen, amikor az antalli örökséget az a Stumpf István »független politológus« kéri számon a húsz éve következetesen konzervatív politikát folytató MDF-en, aki ilyen pártállami múlt után jó időben és jó helyen gyorsan irányt váltott, hogy az úgynevezett »jobboldali« Fidesz ideológusa lehessen.
Hiteltelen egy olyan ember kritikája, aki egy olyan kormány minisztere volt, melynek feje KISZ-vezető volt, melynek több tagja is részt vett a pártállam senki által meg nem választott vezetésében. Az MSZMP-be 1989-ben belépő Martonyi János egy senki által meg nem választott kormányban volt kormánybiztos, Járai Zsigmond miniszterhelyettesi pozícióig vitte. Ebben a kormányban Gógl Árpádtól Boros Imréig, Pintér Sándortól Matolcsy Györgyig sokan jeleskedtek nem éppen demokratikus körülmények között szerzett párttagsággal.
Különösen furcsák Stumpf István kijelentései annak fényében, hogy 2006-ban éppen ő javasolta Bokros Lajost miniszterelnöknek egy szakértői kormány élére.”

Olvasson tovább: