hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „melegházasság” akár 2,4 milliárd forintba is kerülhet
Kultúrharcos javaslatok

2009. 03. 20.
Több módosító javaslattal folytatta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a kormány által előterjesztett, az azonos neműek viszonyát legitimizáló jogszabálytervezet napirendjének a tárgyalását. A KDNP által benyújtott indítványok a házasság intézményétől való megkülönböztetésre irányultak, míg Gusztos Péter (SZDSZ) és Donáth László (MSZP) közös módosító javaslatai – a magyar melegszervezeteket tömörítő Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transzszexuális Szövetség módosító indítványait tartalmazó beadványukban – az élettársi kapcsolat házassághoz történő további közelítését szolgálták.

Ennek a jogszabálytervezetnek az elődjét az Alkotmánybíróság (Ab) elsősorban azért semmisítette meg, mert a bejegyzett élettársi közösség jogintézményét a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. Az Ab döntése óta nem telt el két hónap, és a kormány újra benyújtotta e témában a törvényjavaslatát, amely az alkotmányellenesség kiküszöbölésének még a látszatát sem mutatja, deklaráltan családjogi modellt akar felállítani.

Ennek az egyik legnyilvánvalóbb példája, hogy a meleg élettársak a regisztrált kapcsolatukat - ugyanúgy, mint a férfi és nő házastársak a házasságukat - anyakönyvvezető előtt létesíthetnék. A kormány eredeti szándéka szerint nem minden anyakönyvvezetőnél lehetne ezt kérni, hanem 311 helyet jelölnének ki.

Az emberi jogi bizottság ülésén felszólaló Laborcné dr. Balogh Éva, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) Alkotmányjogi Főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy ezt a rendelkezést az indokolta, hogy előre nem lehet pontosan tudni, egy évben hány azonos nemű élettársi kapcsolat regisztrációját kezdeményezik Magyarországon. A számolásnál abból indultak ki, hogy a hazánkéhoz hasonló lélekszámú Írországban ennek a száma évente 110 körül alakult az elmúlt két évben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!