hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győzött a feltaláló
Losonczi Áron és Rubik Ernő az unió innovációs nagykövetei

2009. 02. 28.
Mesébe illő, mégis valóságos történet: Losonczi Áron, a Litracon üvegbeton feltalálója pert nyert a német cement­ipari multi, a Heidelberg Cement AG ellen. A jogerős ítélet a nagyvállalatot - amely gyakorlatilag ellopta a termék szabadalmát - eltiltotta a további jogsértéstől. A kártérítési per még csak ezután következik.

Az üvegszálak segítségével fényáteresztővé tett betont a Time magazin az év legjelentősebb találmányának nevezte 2004-ben. A Litracon üvegbeton feltalálóját ezután további szakmai elismerések sokaságával halmozták el szerte a világon. A Svédországban bejelentett szabadalom nemzetközi kiterjesztése elkezdődött, és megkezdődtek a tárgyalások a találmány nagy tételben való gyártásáról is.

Így került a képbe két év múlva egy multinacionális nagyvállalat, a Heidelberg Cement (HeCe) AG. A cég képviselője nyolc hónapon át tárgyalt a magyar feltalálóval az üvegbeton gyártásának ügyében, majd - mint arról lapunk is beszámolt - váratlanul visszalépett a szerződés megkötésétől. Egy év múlva a HeCe olyan termékkel állt elő, amely kísértetiesen hasonló technológiával készült, mint a Losonczi által kifejlesztett üvegbeton. (Ellopták az üvegbetont. Hetek, 2007. június 5.)

A döbbenetesen innovatívnak beharangozott termék reklámjára a nagyvállalat becslések szerint legalább 1 millió eurót fordított, „kifejlesztője" pedig ugyanaz a személy volt, akivel a magyar feltaláló háromnegyed éven keresztül tárgyalt. És ha ez még nem volna elég: a nagyvállalat egy partnercégén keresztül megtámadta a magyar feltaláló európai szabadalmi bejelentését is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!