Kereső toggle

Győzött a feltaláló

Losonczi Áron és Rubik Ernő az unió innovációs nagykövetei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mesébe illő, mégis valóságos történet: Losonczi Áron, a Litracon üvegbeton feltalálója pert nyert a német cementipari multi, a Heidelberg Cement AG ellen. A jogerős ítélet a nagyvállalatot - amely gyakorlatilag ellopta a termék szabadalmát - eltiltotta a további jogsértéstől. A kártérítési per még csak ezután következik.

Az üvegszálak segítségével fényáteresztővé tett betont a Time magazin az év legjelentősebb találmányának nevezte 2004-ben. A Litracon üvegbeton feltalálóját ezután további szakmai elismerések sokaságával halmozták el szerte a világon. A Svédországban bejelentett szabadalom nemzetközi kiterjesztése elkezdődött, és megkezdődtek a tárgyalások a találmány nagy tételben való gyártásáról is.

Így került a képbe két év múlva egy multinacionális nagyvállalat, a Heidelberg Cement (HeCe) AG. A cég képviselője nyolc hónapon át tárgyalt a magyar feltalálóval az üvegbeton gyártásának ügyében, majd - mint arról lapunk is beszámolt - váratlanul visszalépett a szerződés megkötésétől. Egy év múlva a HeCe olyan termékkel állt elő, amely kísértetiesen hasonló technológiával készült, mint a Losonczi által kifejlesztett üvegbeton. (Ellopták az üvegbetont. Hetek, 2007. június 5.)

A döbbenetesen innovatívnak beharangozott termék reklámjára a nagyvállalat becslések szerint legalább 1 millió eurót fordított, „kifejlesztője" pedig ugyanaz a személy volt, akivel a magyar feltaláló háromnegyed éven keresztül tárgyalt. És ha ez még nem volna elég: a nagyvállalat egy partnercégén keresztül megtámadta a magyar feltaláló európai szabadalmi bejelentését is.

„Sokan úgy vélték, hogy naiv voltam a tárgyalások során. Nekem azonban az a véleményem, hogy ha egy profi tolvajbanda el akarja lopni az autódat, akkor teljesen mindegy, hogy bezárod-e az ajtókat, vagy hogy milyen riasztórendszerrel van ellátva a kocsid. Én csupán egészséges bizalommal viszonyultam a céghez, noha ez a bizalom túlzottnak bizonyult - mondta lapunknak Losonczi Áron, akit a történtek nem tettek lelki beteggé. - Amikor akadályokkal szembesülök, nem a probléma mélységén szoktam gondolkodni, hanem rögtön a megoldáson töröm a fejem." Most is így tett: a pofonok után elkezdte megtervezni a védekezés-támadás alapjait. „Győztesen fogok kikerülni ebből a helyzetből" - nyilatkozta 2007-ben a Heteknek.

Ebben az évben kapcsolódott be a folyamatba Lantos Mihály szabadalmi ügyvivő, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető igazgatója, aki először átalakította a szabadalmi bejelentést és igénypontjait, valamint kihasználta azt a helyzetet, hogy 2007 novemberében a feltaláló Németországra is érvényes szabadalmi oltalommal rendelkezett. A bitorlási per elindítása igen sokba került volna, Lantos azonban elintézte, hogy azt egy német jogi iroda vállalja át - sikerdíj fejében.

„Lantos Mihály szaktudása, valamint német partnereink pontossága, precizitása óriási szerepet játszott a számunkra kedvező jogerős ítélet meghozatalában. Tavaly novemberben a müncheni bíróság kimondta a bitorlás tényállását, eltiltotta a Heidelberg Cement AG-t a további jogsértéstől, és kártérítésre kötelezi őket” – tájékoztatta lapunkat Losonczi Áron. Eközben az Európai Szabadalmi Hivatal a benyújtott módosítások alapján elfogadta a megtámadott szabadalmi bejelentést, és szabadalmazhatónak ítélte azt. A mellékszálakkal is bővelkedő történet újabb fordulója a kártérítés mértékének megállapítása lesz. A feltaláló azonban addig sem tétlen: nyáron új termékkel fog megjelenni a piacon. A sikersorozatnak tehát még nincs vége.

A 2009-es évet az EU az innováció és a kreativitás évének jelölte meg, melynek során célul tűzte ki a szellemi tőke minél nagyobb bevonását a gazdasági válságból való kilábalás érdekében. Ennek során létrehoztak egy 27 taggal rendelkező, tiszteletbeli nagykövetekből álló csoportot, melynek egyik tagjává Losonczi Áront is megválasztották. A neves grémiumban még egy magyar található: Rubik Ernő.

„Mivel eddig az innováció gyakorlati megvalósításán dolgoztam, és jelenleg is ezen a területen mozgok, közvetlenül szembesülök azokkal a hiányosságokkal és problémákkal, amelyek a hazai feltalálókra várnak. Egy találmány vagy szabadalom pedig úgy ér valamit, hogyha pénzre lehet fordítani azt, nem pedig a falon lóg bekeretezve. Tiszteletbeli nagyköveti pozícióm felhasználásával ezt a kreatív réteget szeretném segíteni abban, hogy boldoguljanak, és ötleteiket minél inkább meg tudják valósítani, pénzre tudják váltani” – fogalmazott Losonczi Áron.

Olvasson tovább: