hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhségsztrájk és kutyawellness
A vádak szerint százmilliókkal húzzák le az államot

2009. 02. 28.
Nem csitul a vihar annak a magyar cégvezetőnek az esete körül, aki éhségsztrájkba kezdett a Gazdasági Minisztériumban, mert - szerinte - projektcégek joghézagokkal nyúlhatnak le pályázati pénzeket. „Kutyawellnessre bezzeg jut pénz" - mondja a Heteknek a Don Quijote szélmalomharcát vívó férfi, miközben a szakemberek jogi hézagokról beszélnek.

Póka István (képünkön) múlt szerdán éhségsztrájkba kezdett a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, majd este bilincsbe verve elvezették a rendőrök. Persze nem ez a történet eleje. A vállalkozó cége tavaly szeptemberben kutatás-fejlesztési tevékenysége meggyorsítására adott be kétszázötven millió forintos pályázatot, amelynek elbírálásakor kiderült, pályázatuk eléri ugyan a támogathatóságot jelentő hatvan pontos határt, mégsem juthat valójában pénzhez. Miért? Azért, mert több másik cég végzett már előtte, így elfogyott a keret.

„Kilencvenkilenc főt alkalmazó, magyar tulajdonú cégről van szó, amely több országba exportálja termékeit" - sorolja az adatokat Póka István, aki szerint „már az ország minden egyes embere tudja, hogy mi folyik a pályázatokkal kapcsolatban, csak az a háromszázötven képviselő nem, aki az Országházban ül". A férfi a Hetek megkeresésére elmondta, konkrétan arra gondol, hogy olyan „projektcégek" nehezítik az igazi pályázók dolgát, amelyeket szándékosan a százmilliós összegek elnyerésére hoznak létre.

Mint mondja, a pályázatoknál általában szigorú bankgaranciát kell adni a vállalkozóknak, egyedül a kutatás-fejlesztés területén nincs erre szükség. Az általa hivatkozott 2006-os kormányrendelet valóban kimondja, hogy kutatás-fejlesztésre irányuló beruházásoknál nem szükséges garanciát adni. Ennek ellenére Varju László kedden kijelentette: „Mindenképpen kérünk fedezetet." Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az államtitkár azt állította, hogy 250 millió forintot nem lehet „csak úgy" projektcégeken keresztül Magyarországon az állami kasszából kivenni, „kötelezettséget kell vállalni mindenfajta értelemben".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!