Kereső toggle

Rémálom egyenes adásban

A hangfelvétel ellenére sem tisztázott a csepeli mészárlás háttere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a történtek részleteit a rendőrség már feltárta, továbbra sem egyértelműek a múlt héten szerdán este a Csepel-sziget Alapítványi Általános és Szakiskolában történt kettős gyilkosság indítékai. A pedellusként dolgozó 52 éves Kun Tamás hidegvérrel kivégezteŰa 62 éves Takács József igazgatót, kerületi MSZP-s politikust és helyettesét, a 32 esztendős Papp Lászlót, majd magát is megsebesítette, hogy félrevezesse a rendőröket. Vele együtt előzetes letartóztatásba helyezték a 36 éves – szintén MSZP-s – Deme Gábort, az iskola általános részlegének korábban felmentett igazgatóját is, aki a mészárlásba torkollott találkozót szervezte, ám a lövések előtt nem sokkal távozott. Vele kapcsolatban a fenntartó alapítvány sikkasztás miatt folytatott vizsgálatot.

A biztonsági kamerák felvételeit tartalmazó szervert még nem találják, ám a történteket a Papp László zsebében elrejtett diktafon is rögzítette. A felvétel még a tapasztalt nyomozókat is megdöbbentette: a higgadt tárgyalás során egyszer csak két lövés dörren, majd az életéért könyörgő igazgató-helyettest egy újabb lövés némítja el.

Ruttner György, Deme Gábor ügyvédje:

Az esetet követően Ön azt nyilatkozta, hogy védence nagyon rosszkor volt nagyon rossz helyen. Részletezné ezt?

–ŰDeme Gábor egy elszámolási vita folytán beszélt meg találkozót az igazgatóval szerda estére. A megjelent hírekkel ellentétben nem sikkasztásról volt szó: az ügy hátterében az állt, hogy a szűkös anyagi keretek között működő alapítványi iskolának – mint ahogy ez Magyarországon máshol is előfordul – voltak fekete kifizetései. Például zsebből finanszírozták azt, hogy a diákok a szomszédos iskola tornatermét használták az ottani tanárok vezetésével. Az igazgató megbízása alapján védencemnek ezeket a kifizetéseket kellett „lepapíroznia”. Ennek kapcsán alakult ki vita közöttük, ami odáig vezetett, hogy Demét megfosztották az alsó tagozatos igazgatói posztjától – de nem rúgták ki.

Vagyis nem igazak azok a hírek, hogy védence milliókat sikkasztott el?

–ŰA vita részleteiről nincsenek pontos információim, de az teljesen életszerűtlen, hogy Deme Gábor azt tervezgette volna, hogy eltegye láb alól az igazgatót, hiszen erről az elszámolási vitáról, kis túlzással, fél Csepel tudott. Vagyis a gyilkosság semmit sem oldott volna meg. A megbeszélt találkozó egyébként csak arról szólt, hogy miként szolgáltatja vissza az általa otthon használt eszközöket, például a mobiltelefont vagy a laptopot.

Hogy került oda a későbbi gyilkos, Kun Tamás?

–ŰDemétől mint kollégájától értesült a találkozóról, és mivel neki is volt megbeszélnivalója az igazgatóval, megvárta a parkolóban, és csatlakozott hozzá. Kun Tamás egyébként segédtanári státuszban egyfajta pedellusként dolgozott az iskolában. A kerületi rendőrkapitány ajánlásával került az intézménybe, hogy a halmozottan hátrányos, „problémás” gyerekek között – ahol mindennaposak voltak a verekedések vagy a drogügyek – rendet tartson. A férfi sikerrel végezte a feladatát: 180 kilós testtömegéhez határozott egyéniség párosult, a rendszerváltás előtt pedig – Deme elmondása szerint – testőrként dolgozott, többek között Losonczi Pál védelmét látta el. Ezen kívül vonzódott a fegyverekhez, volt nyílpuskája, és mindig késsel járt – bár ez ott nem kirívó.

Milyen kapcsolat volt Deme és Kun között?

–ŰBarátok nem voltak, de jó kollegiális viszony alakult ki közöttük, amiben az is közrejátszott, hogy Deme felnézett a diákokat sikeresen kezelő, erős egyéniségű pedellusra.

Védence milyen személyiség? A róla megjelent képek alapján szende, visszahúzódó, sőt félénk férfinak tűnik.

–ŰEz így van. Ezért is tudott rá nagy hatással lenni Kun.

A pedellus mit akart megbeszélni az igazgatóval?

–ŰMinimálbérre volt bejelentve, járandósága mellé feketén kapott „fizetéskiegészítést”. Ez azonban több hónapon keresztül elmaradt, ezért követelte a pénzét. Az irodában Deme az igazgató által szintén elhívott Papp Lászlóval beszélt, Kun pedig Takács Józseffel. Amikor Deme számára nyilvánvalóvá vált, hogy a másik ügy nem rá tartozik, távozott. Miután kilépett az irodából, két lövést hallott, ezért megrémülve szaladt volna ki az épületből, ám az zárva volt. Amikor a kulcsokért visszament, Kun rászegezte a fegyvert, majd – miután Deme könyörgött, hogy ne ölje meg, arra hivatkozva, hogy a kamerák úgyis rögzítenek mindent – arra kényszerítette, hogy szerezze meg a felvételeket tartalmazó szervert. Kulcs híján Kun berúgta a szerverszoba ajtaját, Deme pedig teljesítette a követelést, majd ismét, immár térden állva, könyörgött az életéért. A pedellus, nem tudni miért – talán már nem tudta rendesen kezelni a pisztolyt, hiszen magát is megsebesítette –, nem lőtt, csak ráparancsolt szerencsétlenre, hogy tüntesse el a szervert.

Amivel kapcsolatban védence azt vallotta, hogy a Dunába dobta, de a megjelölt helyszín vastagon be van fagyva…

–ŰEgészen pontosan azt mondta, hogy oda akarta, ám a jég miatt két szemeteskukába dobta be a lakóhelye közelében. Itt a gépházat és a szatyrot meg is találták, a merevlemezt viszont vélhetően kiguberálták.

Miért nem fordult Deme egyből a rendőrséghez?

–ŰPánikba esett. Ne felejtsük el, hogy akkor a gyilkost, aki nem sokkal korábban kis híján őt is kivégezte, még nem fogta el a rendőrség. Deme jelenleg is retteg: attól tart, hogy Kun egyszer utoléri.

Mit gondol, mi volt a gyilkosság indítéka?

–ŰNem tudom. Szerintem Kun agyilag összeomlott. Az ilyen jellegű mészárlásoknál ez előfordul.

Kosik György, az iskolát működtető Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány kuratóriumi tagja:
–ŰEmberben én még így nem csalódtam, mint ahogy a Gáborban. Ismertem a családját, nagyon rendes emberek a szülei. Ő maga is egy dinamikus fiatalember látszatát keltette, aki az informatikában és az oktatási ügyekben is jártas, ezért segítettünk neki, hogy felemelkedjen. Aztán kiderült, hogy mindez csak látszat volt.

Mekkora összegről szólt az a bizonyos elszámolási vita?

–ŰAz iskola pénzéből 4 milliót, az alapítvány pénzéből pedig egymilliót vett ki. Ezeket persze számlával igazolta, ám a teljesítés kérdéses volt. Például 500 ezer forintot költött papíron tisztítószerekre, 900 ezret meg a pedagógusok útiköltségére. Amikor kérdőre vontuk, nekünk is a fekete kifizetésekre hivatkozott – például az általa beajánlott biztonsági őr, Kun Tamás túlórapénzeire –, amelyeket az iskola érdekében tett meg, de mi ezt nem tudtuk elfogadni. Ezenkívül szakmai hibákat is vétett, ami miatt 6,5 millió forintot kell kifizetnie az iskolának. Ezért december közepén felfüggesztettük az állásából. Érdekes, hogy ugyanezen a napon Kun Tamás is összepakolt és távozott. Két nap múlva rácsörögtünk, azt mondta, betegállományban van.
A gyilkosság napja előtti kedden este Takács József igazgató, Deme Gábor és jómagam közösen egyeztettünk. Mondtam Gábornak, nem tudunk visszavenni, de megadjuk a lehetőséget, hogy ne besározva távozz. A végzetes szerda estére ismét egy találkozót beszélt meg az igazgatóval az általa használt eszközök visszaszolgáltatásáról, de hogy Kun miként került oda, azt nem tudom. Lacikán kívül Józsi engem is hívott, de nekem orvoshoz kellett mennem.

Az iskolát miből tartják fenn önkormányzati hozzájárulás nélkül?

–ŰAz állami normatívából, egyszázalékos felajánlásokból, illetve rendkívül takarékosan működünk: itt nincs hat portás, nyolc rendész, meg tíz takarító. 2006-ban én szorgalmaztam a kuratóriumnál, hogy indítsuk be az iskolát, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek – akik között számos roma van – legyen esélyük szakmát tanulni. 120 gyerekkel kezdtünk, most 640 diákunk van. Józsi és én is nyugdíjasként vállaltuk ezt a munkát, mert szerettünk a gyerekekkel foglalkozni.

Nem lehet, hogy Deme tényleg csak rosszkor volt rossz helyen?

–ŰAkkor hadd kérdezzek én is! Az őr a barátaim vérével a lábán berúgta a szerverszoba ajtaját, és kényszerítette Gábort, hogy tüntesse el a szervert. De akkor ő azt miért nem vitte egyből a rendőrségre? Annyira nem lehetett sokkos állapotban, hogy azt higgye, beledobta a Dunába, miközben azon húszcentis jég van! A rendőrök este kilenckor már sejtették, hogy ki volt az elkövető, de Gabi még akkor is tagadott és hazudott. Miért?!

Szóval el tudja képzelni a félénk természetű kollégájáról, hogy ebben részt vett?

–ŰÚgy látszik, vele kapcsolatban az Ön első benyomása is téves volt, mint ahogy a miénk. Az ember nem élhet úgy, hogy senkiben nem bízik, ebben az esetben azonban, beismerem, hibáztunk. Gabi félénknek látszott, de közben nagyon törekvő volt. Kun Tamás mondta róla egy kollégának, hogy nagy ember lesz, mert a Gyurcsánnyal ebédelt. A volt barátnőjét meg azért nem engedte be a lakásába, mert azt állította, hogy ott nemzetbiztonsági iratok vannak. Valóban nagy embernek akart látszani. Ezzel együtt sem tudom, miért tehette, amit tett. A rendőrök azt mondták, sikkasztásért egy-másfél évet kapott volna – emiatt nem gyilkol egy normális ember.

Tóth Mihály, Csepel polgármestere, a helyi MSZP elnöke:
–ŰTakács Józsefet negyven éve ismertem, baráti szálak kötötték össze a két családot, feleségével és két gyermekével is jó volt a kapcsolatunk. Higgadt, nyugodt ember volt, aki a munkájának élt. Nagyon sokat tett ezért az iskoláért, 12-14 órát is dolgozott naponta, gyakran még hétvégén is. Papp Lászlónak inkább csak a nevelőapját ismerem, úgy tudom, ő egyedül élt. Nem tudtam még feldolgozni a történteket, attól tartok, nem is fogom tudni. Megmagyarázhatatlan, hogy miért történhetett meg ez a borzalom. Felfoghatatlan.

Deme Gábort is jól ismerte?

–ŰGábor egy felkészült, nyitott, jól gondolkodó embernek bizonyult előttem mind pártaktivistaként, mind az önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagjaként. Keveset beszélt, úgy tűnt, inkább dolgozni szeret.

A gyilkosság kapcsán megjelentek olyan értelmezések is, amelyek szerint az MSZP-közeli alapítványi iskolát pénzmosásra használták…

–ŰAz alapítvány pénzügyeit nem kívánom kommentálni, nem is tehetem, az iskola az önkormányzattól független intézmény, mi csak az egyik épületünket adtuk oda használatra. Lelketlen gondolkodásmódra vall, ha valaki ezt az ügyet politikai támadásra akarja felhasználni.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője:

Első megközelítésben egy néhány milliós sikkasztási ügy nem tűnik arányosnak két ember brutális kivégzésével. Mire jutottak eddig a nyomozók?

–ŰA motívumok tisztázása a nyomozók feladata, de előfordul, hogy húsz forintért, vagy hasonlóan valószerűtlen okok miatt ölnek meg embereket. Több tanú is beszélt arról, hogy elszámolási vita volt az igazgató és a gazdasági vezető között. A lefoglalt iratok és a diktafonnal felvett hanganyag egyes részletei is erre utalnak. Hogy ez milyen természetű vita volt, azt a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályán sikkasztás miatt, ismeretlen tettes ellen indított másik eljárás hivatott tisztázni.

Kun Tamás korábban valóban testőr volt?

–ŰSemmiféle fegyveres testületnek nem volt tagja Kun Tamás. A rendszerváltás előtt is a kormányőrök védték az állami vezetőket, ha ő is köztük szolgált volna, annak nyoma lenne, de érdeklődésünkre a Kormányőrségnél semmit nem találtak, ami erre utalna.

Elképzelhető, hogy ezt csupán ő állította magáról, többek között Deme Gábornak?

–ŰHogyne, természetesen. A nyomozás egyik lényeges iránya éppen az, hogy milyen kapcsolat fűzte egymáshoz a két férfit. A pedellust egyébként nem a csepeli rendőrkapitány ajánlotta az iskolába, ő csak annyit javasolt, hogy a verekedések, tanárok megfenyegetése miatt alkalmazzanak valakit, aki felügyel a folyosói rendre.

Ügyvédje szerint Deme Gábor könyörgött az életéért kollégájának. A hangfelvétel ezt igazolja?

–ŰA nyomozás érdekei miatt erről nem mondhatok semmit. Hogy pontosan kinek milyen szerep jutott ebben a gyilkosságban, azt a nyomozók ki fogják deríteni.

Deme állítólag csak tervezte, hogy a felvételeket tartalmazó szervert a Dunába dobja, de nem ezt tette…

–Ű…ehhez képest a nyomozókat elvezette oda, ahol állítása szerint beledobta, ám a helyszínen őt magát is meglepte, hogy milyen vastag a jég. Ezután azt állította, hogy kidobta egy szemeteskonténerbe…

…ahol számítógép-alkatrészeket találtak…

–Ű…a szerver viszont nincs meg.

Németh Zsolt ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola kriminológus adjunktusa:

–ŰNyomozó kollégáimmal szemben úgy vélem, nem előre kitervelt gyilkosságról van szó. Ebben az esetben ugyanis ésszerűbb lett volna egy sötét utcasarkon megvárni az igazgatót és ott végezni vele, közben pedig gondoskodni egy sziklaszilárd alibiről. Ha Deme benne volt, nem gondolhatta komolyan, hogy egy ilyen mészárlásnak nem lesznek következményei – mégpedig jóval súlyosabbak, mint egy sikkasztásé. De a ravaszt meghúzó pedellus is primitív módon próbálta magáról elterelni a figyelmet azzal, hogy meglőtte magát, hiszen minden krimiolvasó tudja, hogy egy elsütött pisztoly lőpornyomot hagy a kézen, így könnyen azonosítható az elkövető. Szerintem a helyszínen rögtönzött.

Ugyanakkor a diktafonnal rögzített beszélgetés nyugodt hangnemben zajlott, nyoma sem volt hirtelen felindulásnak.

–ŰEz igaz. Érdekelne, hogy miféle ember lehetett ez a pedellus, illetve milyen kapcsolat fűzte Deme Gáborhoz. Ez lehet a megoldás egyik kulcsa.

Olvasson tovább: