hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Plasztikázás vagy sebészet
Hol a kiút? – lendületben a válságkezelés

2009. 01. 31.
Miközben a piaci folyamatokat jól ismerő közgazdászok folyamatosan kongatják a vészharangot, mondván, az ország még nem kerülte el egészen biztosan azŰösszeomlást, addig a kormány a szakszervezetekkel, a munkaadók szervezeteivel és közgazdászokkal igyekszik egyeztetni, hogy milyen intézkedésekkel orvosolja a gazdaság bajait. A legnagyobb esélye egy „középhaladó” megszorítócsomag bevezetésének van.

A kormány számára a nehézséget két, tőle független tényező okozza: senki sem tudja, hogy az európai gazdasági recesszió milyen méreteket ölt, így azt sem, hogy mennyire esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye. Rosszabbnál rosszabb prognózisok születnek. Másrészt az általános hitelvesztés miatt a piacról képtelen az ország hitelt szerezni, így bennünket ma nem a pénzpiacok, hanem az IMF, a Világbank és az Európai Unió finanszíroz, merőben politikai alapon.

Az IMF pedig – ahogy ennek nyomatékot is adott a Valutaalap vezetőjének, az amúgy szocialista politikus Dominique Strauss-Kahnnak minapi látogatása – azzal a feltétellel támogatja Magyarországot, hogy az államháztartás hiánya nem emelkedik 3 százalék fölé. Ez azt jelenti, hogy a kormány – ellentétben más európai országokkal – nem pumpálhat pénzt a gazdaságba, hiszen nincs erre szabad forrása, alig van eszköze a mesterséges gazdaságélénkítésre. Következésképp a kormánynak a költségvetés jelenlegi keretei között kell átcsoportosítania tételeket, mert egyedül csak így képes forrásokat szerezni a vergődő gazdaság számára. Kormányzati forrásaink és a kormányfővel a héten egyeztető közgazdászok három lehetséges forgatókönyvet említenek:

1. Kozmetikai beavatkozás lesz, ami adóemelést és 1-2 százaléknyi kiadás és bevétel ide-oda tologatását jelentené, de ebből a társadalom semmit sem venne igazából észre.
2. „Középhaladó” megoldás születik, ami akár jelentős, 5 százaléknyi adócsökkentést is tartalmazna, a kozmetikázásnál többet jelentene, de ennek fedezetét elő kell teremteni.
3. Érdemi reform, ami akár 1000-1200 milliárd forintot venne el az „inaktív szférákból”, és adna oda az „aktívaknak” és a gazdaságnak. Bár mindez egyes társadalmi rétegekben felzúdulást okozna, de a legnagyobb biztonsággal ez lendíthetné be az agyonadóztatott, csökkenő teljesítményt nyújtó gazdaságot. Több közgazdász régóta tarthatatlannak gondolja, hogy a személyi jövedelemadó több mint 80 százalékát mindössze 1,2 millió ember fizeti, és – a közszféra adózóit leszámítva – alig 1,8 millió ember vesz részt a 10 milliós ország gazdaságának működtetésében, azaz nagyon kevesen tartanak el sokakat.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!