hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Magyarországon eddig is volt aktív eutanázia ”
Utolsó ölelés

2009. 01. 31.
Boldogabb élet – jó halál címen jelent meg dr. Bitó László nyugalmazott orvos, kutató, író könyve az élet „alternatív” befejezéséről. Az aktív eutanáziát támogató szerző öt héten keresztül lát vendégül közéleti személyiségeket otthonában, akikkel az élet és halál kérdéséről beszélgetnek. Célja, hogy a vitafórumokon keresztül honfitársait is erre vegye rá.

A magyar társadalom jelenleg még megosztott a kérdésben, de a felmérések szerint a lakosság nagy része hajlik az aktív eutanázia bevezetésére. Dr. Bitó László a halált pozitív, egyfajta szeretetélményként fogja fel. Az általa kialakított új fogalom, az „eutelia”, a jó vég. Véleménye szerint „az eutelia fogalmán belül az eutanázia úgy szerepel mint egy szükséges rossz. Az eutelia az önrendelkezési jogot teszi mindenek fölé, elfogadja vagy megengedi az eutanáziát, de csak akkor, ha ez volt a halálos beteg kívánsága”. Bitó László úgy véli, nem elégséges az egészségügyi törvény által engedélyezett „élő végrendelet” intézménye. Ennek értelmében egy közjegyző által hitelesített nyilatkozatban bárki, aki még ilyen döntésre képes állapotban van, úgy rendelkezhet, hogy elutasít minden életfenntartó kezelést, amikor betegsége olyan stádiumba kerül, amely az orvostudomány szerint nem gyógyítható, hónapokon belül halálhoz vezet, és addig is megfoszt az emberhez méltó élet lehetőségétől. „Rendelkezhetem úgy, hogy ha leáll a szívem, ne indítsák újra – mondja Bitó László –, csak akkor lehet, hogy életem legszebb éveitől fosztom meg magam. Vannak ugyanis, akik valójában akkor értik meg, hogy miről szól az élet, miután visszahozták őket a halál küszöbéről. De azt nem írhatjuk be az élő végrendeletbe, hogy ha leáll a szívem, indítsák újra, nézzék meg a következő hetekben, hogy milyen fogyatékosságaim vannak, és ha olyanok, amelyek nem visszafordíthatóak és nem adnak lehetőséget az emberhez méltó életre, akkor adjanak egy injekciót. Azért van szükség az eutanáziára, hogy vállaljuk a haldoklást azzal a tudattal, hogy ha nem bírjuk tovább, akkor kaphatunk segítséget a meghaláshoz” – érvel az orvos, akinek meg­győ­ző­dése, hogy Magyarországon is folyik aktív eutanázia, de nem illik róla beszélni. A technikák között említi, amikor egy betegre direkt nyitják rá télen az ablakot, vagy a nem ritka morfium-túladagolást. Mint mondja, egy kórházi környezetben aligha derül fény a tettes kilétére, sőt általában nem is foglalkoznak vele. 

A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint az az orvos, aki az élet védelmére esküdött fel, nem kötelezhető ezzel ellentétes cselekedet megtételére. Dr. Éger István elnök szerint: „A tradicionális orvoslásban aktív eutanáziát az orvosnak soha nem szabad végeznie. Honnan tudjuk, hogy kinek mennyi van hátra? Hiszen naponta találkozunk reménytelen esetekkel, akik csodás gyógyulás révén felépülnek.”

„A szeretet kizárja, tiltja az emberi élet kioltását, amely a szenvedés, az elkeseredés vagy bármilyen drámai helyzet megoldásának hamis módja. Az emberi élet alapvető, örök érték, nem pusztán személyes, hanem közösségi érték is, amely sérthetetlen és elidegeníthetetlen. Az alany autonómiájának hangsúlyozása nem juthat el az autonómia forrásának, azaz önmaga létének megszüntetéséig” – indokolta a Heteknek az eutanázia elfogadhatatlanságát Dr. Hámori Antal etika- és jogtanár. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja szerint inkább olyan intézmények működését kellene támogatni, melyek tartózkodnak a terápiás túlbuzgóságtól, szakszerű fájdalomcsillapító kezeléseket és teljes egészségügyi ellátást (pl. táplálást, folyadékellátást), együttérző, tisztelet- és szeretetteljes gondoskodást, támogatást nyújtanak, megadva a betegeknek a szükséges emberi segítséget és lelki vezetést. Úgy véli, a beteg embernek kijáró különleges, fokozott figyelem, gondoskodás akkor sem szüntethető meg, ha a halál bekövetkezése várható. A szenvedő ember állapota által jelentkező kihívásra ugyanis soha nem szabad erőszakos eszközökkel válaszolni. „A szeretetteljes, szolidáris gondoskodás, szolgálat nélkül a halál valóban emberhez méltatlan körülmények között következik be, ami megengedhetetlen. A haldokló embereket segíteni kell életük utolsó perceinek méltóságban és békében való megélésében” – tette hozzá Hámori Antal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!