Kereső toggle

Jézus helyett Shrek

Mit nézett az ország karácsonykor?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A karácsonyi televízióműsorok rendszeresen az ország felét is a TV-készülékek elé vonzzák, idén azonban a nézettségi lista első 50 helyezettjébe nem sikerült bekerülnie keresztény tartalmú adásnak. Igaz: nem is nagyon volt miből válogatni.

Az európai kultúra hagyományai szerint karácsonykor ünnepeljük Jézus Krisztus születésnapját. A karácsonyi televíziós kínálat azonban – tisztelet a kivételnek – ennek a hagyománynak inkább a száműzését, mint a megerősítését jelentette. Főműsoridőben (18.30 és 21.30 között) szenteste az ATV-n volt látható keresztény tartalmú film (Királyok királya), míg az MTV inkább hangulatában illeszkedett az ünnephez (Fenyő nélkül nincs karácsony – karácsonyi koncert).

A legnézettebb kereskedelmi csatornának tartott RTL Klubon semmi nem emlékeztetett a fenti hagyományra, míg a TV2-n sugárzott Péter, a kőszikla című olasz film egy-egy része két karácsonyi napon is műsoron volt, de mindkét részét éjjel egy óra utánra száműzték. Az m2-n karácsony másnapján közvetített Jézus az ember fia című táncoratórium a témát ismételten művészeti szempontból érinti.

Jézus Krisztus története helyett viszont a teljes lakosságból 1 millió 260 ezren nézték szenteste a Hal a tortán (TV2) magyar „sztárjait”, majd több mint 1 millió 37 ezren (24,6 százalék) A kis Vukkal (RTL Klub) tölthették az estét. A tévénézők 38,1 százaléka a zöldszemű Shrekkel (TV2) „töltekezett be”. Tom Hanksre az m1-en (A szerelem hullámhosszán) a nézők 15,8 százaléka volt kíváncsi. A Megváltó története helyett láthattak még a nézők Télapu 2-t (RTL Klub), Megasztárokat (TV2), Harry Pottert (HBO), cápatámadásokat, (Discovery) vagy éppen Kutyavárost este 6-tól reggel 5-ig (National Geographic). Ez az arculat folytatódott karácsony egész hetén, mígnem a szilveszter előtti kedden az RTL Klub 38,4 százalékos nézettségi aránnyal Bud Spencerrel vitte el a koronát.

Az MTV Egyházi Műsorok Szerkesztőségétől kapott tájékoztatás szerint hetente 214 perc adásidő áll rendelkezésükre, az adások egy része azonban felekezeti jellegű, jelentős részét pedig a nézettségben nem a legnagyobb csúcsokat döngető m2-n sugározták. Csermák Zoltán szerkesztő lapunknak kifejtette, hogy a hiteles és nézhető bibliai tárgyú filmek beszerzése egyre nehezebb, tehát marad a nézők indirekt módon történő megszólítása a hittel és a Biblia világával kapcsolatban.
Pomezsánszky György, a Duna Televízió alelnöke úgy látja, hogy a karácsony szellemi tartalmát nem feltétlenül Jézus Krisztus születésével kapcsolatos tények felelevenítésével, hanem „az ünnephez kapcsolódó szellemiség megélésével és televíziós eszközökkel történő kifejezésével” lehet képviselni. Ennek jegyében több kontinenst is érintő, élő körkapcsolásokkal kívántak az ünnepről megemlékezni.
Az AGB Nielsen adatai szerint karácsony hetén naponta átlag 6,05 millióan kapcsoltak az RTL Klubra, 5,97 millióan a TV2-re, 4,33 millióan az m1-re, 1,8 millióan a Duna TV-re és 1,7 millióan az ATV-re.
Karácsony hetében főműsoridőben a kereskedelmi szempontból legfontosabb, 18–49 éves lakosság körében 30,3 százalékos közönségaránnyal az RTL Klub lett az első, a TV2 26,3 százalékkal lett a második.
A tévénézési szokásokban változást jelent, hogy amíg régebben a két nagy kereskedelmi csatorna (RTL Klub és a TV2) a tévénézők 70-80 százalékát is „vitte”, addig mára ez közel 50 százalékra esett vissza – vagyis karácsony este a tematikus csatornáknak köszönhetően a tévét nézőknek csak a fele kapcsolt rájuk.

 

Nézettségi toplista 2008. 12. 22–29.

1. A kismenő (amerikai filmvígjáték) RTL Klub
dec. 26. 20.45
2. Madagaszkár (amerikai animációs film) TV2
dec. 25. 20.09
3.ŰHíradóŰRTL Klub
dec. 28. 18.30
4.ŰShrekből az angyal (amerikai animációs film) TV2
dec. 24. 20.07
5.ŰCobra 11 (német akciósorozat) RTL Klub
dec. 28. 19.00
6.ŰDaredevil, a fenegyerek (amerikai kalandfilm RTL Klub) dec. 28. 19.57
7.ŰTúl a sövényen (amerikai animációs vígjáték) TV2
dec. 28. 20.05
8.ŰOviapu (amerikai vígjáték) RTL Klub dec. 25. 19.00
9.ŰMiről álmodik a lány? (amerikai vígjáték) RTL Klub
dec. 25. 20.38
10.ŰHal a tortán (vendégváró valóságshow) TV2
dec 23. 20.17

Olvasson tovább: