hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hideg szobák, meleg szívek
2009. január, Magyarország

2009. 01. 17.
A hideg még a tehetősebbnek tartott nyugati országrészt sem kerülte el. A gázzal fűtők ötezer forintos plusz támogatást kapnak, míg a kandallósok ingyen fát apríthatnak a hideg napokon. A  kihűlés, szélsőséges esetben megfagyás inkább azokat fenyegeti, akik nem kérnek, vagy nem kapnak időben segítséget.

A valóság azonban árnyaltabb, hiszen még a nagyobb városokban, például Szombathelyen is vannak olyanok, akik bizony vacogva, fűtés nélkül szenvednek a januári mínuszokban. Egy rokkantnyugdíjas hölgy egyenesen a megyei napilap SMS rovatában panaszkodott az áldatlan állapotokra. „Átállnék a fafűtésre, de se kályhát, se fát nem tudok venni. Most vagy megfagyok, vagy fűtök gázzal, amit szintén nem tudok fizetni” – írta. Lapunk megkeresésére a hölgy elmondta, hogy 27 ezer forint rokkantnyugdíjból él, így költségvetését már egy 5–10 ezer forintos fűtésszámla is romba döntené, az önkormányzat által kiutalt lakásnak így mindig azon részét fűti, ahol épp tartózkodik. „Ha a konyhában vagyok, a szobákban jéghideg van.” Hogy kitől vár segítséget? „Senkitől. Kitől várjak?” – kérdez vissza az idős asszony, majd megjegyzi, ő már megpróbált mindent, de csak karácsonykor kapott egyszeri fűtéstámogatást. A hideg már az egészségi állapotát is jelentősen megviselte a nyugat-dunántúli néninek. „Állandó köhögés, láz” – sorolja a tüneteket, hozzátéve, van, hogy napokig az ágyból sem tud felkelni.

A hideg főleg az idősek és a magányosan élők körében okoz gondot Békés megyében is. Az egyik legmegdöbbentőbb eset talán Tiszasziget környékén történt. Az ötvenéves asszonynak nem volt a lakásában kályhája. Ezt azonban nem tudták az önkormányzatnál, így karácsony előtt tűzifát ajándékoztak neki, nehogy megfagyjon. A nénivel nem sokkal ezt követően végzett a kihűlés. Bodó Imre polgármester borzasztónak tartja a nő halálát, és a társadalmi odafigyelést hiányolja, amely nélkül hiába segít az önkormányzat.

Szerencsére van ellenpélda is. A megye szélén egy kistelepülésen él a közel nyolcvanéves Virág néni, aki szintén egyedül éli idős napjait. Az egykori pedagógust sokan szeretik a falujában, ezért soha nem szenved hiányt tűzifában, mindennap rányitják az ajtót a szomszédok, hogy megkérdezzék, minden rendben van-e nála. A tanító néni szerint nem egyedi az esete, mert falun még odafigyelnek egymásra a szomszédok. Neki is van egy olyan szomszédja, aki „komolyan italozó ember”, de állítása szerint még erre az „emberi roncsra” is igyekszik odafigyelni a közösség, ha az utcán találják este, hazacipelik, nehogy megfagyjon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!