hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fagyhalál árnyékában

2009. 01. 17.
Az elmúlt két hét alatt több mint negyvenen fagytak meg Magyarországon. Háromnegyedük a saját fűtetlen lakásában halt meg, életük minimális odafigyeléssel megmenthető lett volna. Pozitívum, hogy a megelőzés érdekében komoly médiakampány indult, amelynek nyomán országszerte fel­erősödött az életmentő társadalmi összefogás.

Most jártam a Dunántúlon, a Dél-Alföldön, és azt látom, vidéken elképesztő méretű a nyomorúság – meséli Fodor Éva kérdezőbiztos. – A hideg és a szegénység az időseket, családosokat egyaránt fenyegeti: vidéken, városban gyakran találkozom olyan kisnyugdíjassal, aki egyedül él fűtetlen otthonában, ételosztásokra jár, havi harmincezerből tengődik. Mindenhol kemény gyűjtögetős életet élnek az emberek, de nem is csoda, amikor két­ezer forint egy mázsa tűzifa, ami jó, ha pár napra elég.”

Január első felében eddig negyvennégyen, ősz óta pedig mintegy kilenc­ve­nen fagytak meg Magyarországon, háromnegyedük saját otthonában. Főleg a vidéki, idős, magányos emberek, különösen a férfiak a legkiszolgáltatottabbak. Borsodban eddig tizennyolc áldozatot szedett a hideg, Budapesten tizenkettőt, ugyanannyit, mint Szabolcsban. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa év eleji közleményében fokozott állami és civil felelősségvállalást sürgetett a további fagyhalálok megakadályozása érdekében, és vizsgálatot indított a mulasztások felderítésére. Szavára az ellenzéki pártok is megszólaltak, véleményük szerint jogszabállyal kellene az önkormányzatok kötelező feladatává tenni, hogy felmérjék, kik a veszélyeztetettek. Kormányoldalról Gyurcsány Ferenc olyan rendeletet sürget, miszerint az energiaszolgáltatókat törvényileg köteleznék arra, hogy értesítsék a helyi önkormányzatot, mielőtt kikapcsolják a szolgáltatást.

„Az elmúlt év telén közel háromszáz embertársunk szenvedett kihűlés okozta halált. Köztük jelentős számban magányosan élő idősek, saját lakásukban. Életüket megmenthettük volna kellő odafigyeléssel” – nyilatkozta Szűcs Erika szociális miniszter, kinyilvánítva, hogy a szaktárca is felvállalta a problémát: a hajléktalanná válás meg­­elő­zése érdekében idén megemelték a lakhatási támogatás normatíváját, a szociálisan rászorulóknál és a fogyatékkal élőknél pedig nem engedik az energiaszolgáltatás megszüntetését. Több helyen bevezették a kártyás mérőórákat is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!