Kereső toggle

50 ezer árnyék

Tovább birkózik a kormány az ügynökkérdéssel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kormány ígérete ellenére még mindig nem látott neki a Kenedi-bizottság jelentéséből adódó teendőinek, azaz 2009-re csúszik át annak eldöntése, hogy bővítik-e a kommunista diktatúra állambiztonsági iratainak megismerhetőségét vagy sem.

Mint arról már korábban írtunk, a Kenedi János kutató által vezetett, az állambiztonsági dokumentumokat vizsgáló bizottság jelentése szerint új, úgynevezett dossziétörvényre van szükség az iratnyilvánosság, a megfigyeltek kárpótlása és a tudományos megismerés biztosítása érdekében. A testület azt is megállapította, léteznek olyan mágnesszalagok, amelyeken az összes, a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködő személy neve szerepel. A mágnesszalag archiválása még nem megoldott, egyébként a listán vélhetően több mint 50 ezer név található.

A bizottság egy éven keresztül tartó kutatásának eredményét még szeptember 11-én adták át Szilvásy György titokminiszternek, de azóta nem sokat lehetett arról hallani, hogy a kormány mit akar az abban foglaltakkal kezdeni. Szilvásy december 8-án Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, hogy a kormány dolgozik az új szabályozáson az információs kárpótlás teljessé tétele érdekében. „Az SZDSZ által beadott országgyűlési határozattervezet jelentősen hozzájárulhat annak a törvénytervezetnek a koncepciójához, amelyet a kormány december 15-éig kíván megfogalmazni, majd azt követően a kodifikációs munkát és a társadalmi vitát is elkezdeni” – fogalmazott a miniszter.

December 15-ét követően a részletekkel kapcsolatban megkerestük a miniszter sajtómunkatársát, aki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz irányította lapunkat. Ott arra a kérdésünkre, hogy készült-e előterjesztés, és mikor tárgyalják, a kommunikációs osztálytól a következő választ kaptuk: „A Kenedi-bizottság jelentésével kapcsolatos megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a végleges koncepció várhatóan 2009 januárjára készül el, melyről a kormány kellő időben részletes tájékoztatást fog adni.”
A karácsonyi ünnepek alatt egyébként a pártállami rendszer iratainak, működésének megismerhetősége érdekében Gulyás József szabad demokrata politikus nyolc kérdést tett fel írásban a miniszterelnöknek. A politikus egyebek között arra kíváncsi, hogy a kormány mikor tárgyal és hoz döntést a titkosszolgálati levéltárakban őrzött állambiztonsági iratok, illetve mágnesszalagok ügyében. A képviselő egyúttal azt is meg szeretné tudni, hogy a kabinet mennyiben veszi figyelembe a Kenedi-bizottság jelentését, illetve kiindulópontként elfogadja-e az SZDSZ által a parlamentnek benyújtott javaslatokat.

Gulyás József a levelében hozzátette, hogy a kormányfő több olyan nyilatkozatott is tett, amelyben kiállt a pártállami múlt kutathatóságának, megismerhetőségének szükségessége mellett. A liberális politikus szerint egyébként is a miniszterelnök az első számú döntéshozó az ügyben, még akkor is, ha azt a kormányon belül hol ide, hol oda delegálják. A miniszterelnöknek január első napjaiban kell megküldenie a válaszait.
Kormányzati körökből úgy értesültünk, hogy a Gyurcsány-kabinet vélhetően a kutatócsoport határozott kérése ellenére sem készít egy új, úgynevezett dossziétörvényt, hanem nagy valószínűséggel a jelenlegi törvényeket módosítja majd. „Egy kicsit nagyobbra tárják majd az ajtót, de a bizottság által kért majdnem teljes nyilvánosságot nem adják majd meg. Az is kérdés, hogy a parlamenten egyáltalán átmegy-e a javaslat” – fogalmazott egy szocialista forrásunk.

Olvasson tovább: