Kereső toggle

Külföldi lapvélemények az 56-os jubileumról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lidové Noviny
Mi, csehek irigyelhetjük a magyarokat az ő posztkommunistáikért. Bár a magyar forradalmárok a kommunistákat és az ÁVH-sokat lámpaoszlopokra akasztották, Gyurcsány nem habozott, hogy az 1956-os forradalmat a „szabadságért vívott forradalomnak” minősítse.

Mladá Fronta Dnes
A világ méltóságteljes megemlékezést várt, de újabb kormányellenes lázadást kapott. A helyzet kissé történelmi paradoxon, mert a magyarok most egy olyan haladó kormány ellen tiltakoztak, amelyik országukat bevezette Európába, és takarékossági reformokat kíván keresztülvinni. (…) A tüntetők között többségben vannak az olyan emberek, akik szinte mindennel elégedetlenek, és egy Orbán Viktor nevu ember vezeti oket, akinek Európában eléggé kétes hírneve van.

Le Figaro
A jobboldali ellenzék azokkal a szocialistákkal vitázik, akiket 50 évvel a forradalom leverése után még mindig a kommunisták hatalomban maradt utódainak tart. A Fidesz, Orbán Viktor jobboldali populista pártja a kereszténydemokrata kispárttal, a KDNP-vel együtt saját gyulést szervezett, amit ok több mint százezer fosre taksáltak.

La Nouvelle République
A megemlékezés napján történt összecsapások azt bizonyítják, hogy Magyarország még mindig nem rendezte számláját sem a régi ultranacionalista szellemekkel, amelyek újjáélednek, utcára visznek manipulált fiatalokat, sem a kommunista múlttal. A kommunizmus mártírvárosának emlékével kettévágott Budapest nem tudja, merre táncoljon.

Le Monde
A zavargásoknak semmi közük nincs az 1956-os felkeléshez, viszont pont akkor világítottak rá az új Európában eddig kivételes helyet élvezo Magyarország törékenységére, amikor az Európai Unió azt remélte, hogy a demokratikus megújulás modelljének stabilizációs pontja lesz belole.

The Times
Ötven évvel azután, hogy tüntetok tankokat foglaltak el, Budapest utcáit tegnap újra véres eroszak öntötte el. Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának egységben történo megünneplésének reményét gumilövedékek, könnygáz, vízágyúk és utcai harcok pusztították el a belvárosban.

Die Welt
A rohamrendorség utolsó rohama elott az idei október 23-a „hosei” már majdnem aludtak. Egy pár tucatnyian üldögéltek az út szélén. Hosszú napjuk volt – sikerült egész nap macska-egér játékot játszaniuk a rendorökkel, és a világ, valamint az ország figyelmét magukra irányítani – és mindezt a magyar forradalom 50. évfordulóján. Olyannyira, hogy késo este még a Nemzetbiztonsági Tanács is ülésezett. Ez a kormány pánikjának volt a jele, mivel újabb forradalom semmi esetre sem állt küszöbön.

Der Standard
A csocselék ugyan nem Orbán Viktor utasítására cselekszik, de a jobboldali-populista ellenzéki vezeto döntoen járult hozzá a politikai, társadalmi légkör elmérgesedéséhez. … Orbán kettos játékot játszik, mint minden populista, aki a feszültség fokozásából él. A Fidesz gesztusokkal és állásfoglalásokkal futi tovább a hangulatot. A kormány reformjai elleni népszavazási bejelentése pedig visszaterelte a konfliktust politikai síkra.

Neue Zürcher Zeitung
Magyarországon hideg polgárháború uralkodik. Európában egyetlen társadalom sem olyannyira megosztott fundamentálisan, mint a magyar. Elképzelhetetlenül maró élességgel bontakozott ki a viszály azzal kapcsolatban, kit „illet” 1956 örökségének eszmei kezelése. Jelenleg úgy tunik, hogy Magyarország úton van az elszomorító és potenciálisan veszélyes balkanizálódás felé.

Gandul
Magyarországon a szélsojobb utcai harcokkal ünnepelte október 23-át.

Ziua
A hivatalos megemlékezést, amelyen több mint ötven külföldi vezeto vett rész, árnyékként fedték be az indulatos tüntetok és a rendorök közötti összecsapások, amelyeknek nagyszámú sérültje van. Az ellenzék pártvezére, Orbán Viktor ismételten arra kérte a volt kommunista Gyurcsány Ferenc kormányfot, jelentse be lemondásának dátumát.

Olvasson tovább: