Kereső toggle

Orbán a megoldóember

Véget vet a vadkapitalizmusnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mivel a Fidesz nemzeti konzultáció sorozatán az derült ki, hogy az embereknek leginkább a vadkapitalizmusból van elegük, Orbán Viktor azt ígéri: hatalomra jutása esetén véget vet a vadkapitalizmusnak, és szociális piacgazdaságot épít. 

Székesfehérvár, szerda délután: a Fidesz programalkotó beszélgetése ugyanabban a sportcsarnokban zajlik, mint a négy évvel ezelőtti kampánygyűlés. Sok a hasonlóság: akkor is, most is rövidfilm idézi a Fidesz történetét, akkor is, most is a nézőtéren látjuk Orbán Viktor szüleit, testvéreit, akkor is, most is sokan vannak, akiknek csak a csarnok előtt jut hely. 

A főszereplő is ugyanaz a személy, mégis, micsoda különbség. A négy évvel ezelőtti félistenhez képest egy szimpatikus, földközeli politikus beszél, aki jól ismeri az emberek napi problémáit, kitűnően felkészítették a helyi ügyekből is, ráadásul évtizedes összefüggésekben vázolja a helyzetet. 

Bár sokak szerint a „rosszabbul élünk” kampánnyal a Fidesz a választók irigységére játszik, Orbán beszédét hallgatva ezt nehéz tetten érni: 

– A nyolcvanas évektől kezdve a beteg gazdaság talpra állítása érdekében megengedték a rendes munkaidőn túli gmk-zást, vagyis engedélyezték az önkizsákmányolást. A rendszerváltás ebből a szempontból csak annyi újat hozott, hogy azóta nemcsak engedélyezik, hanem kifejezetten ösztönzik az embereket az önkizsákmányolásra. Ennek azonban fáradság, elidegenedés, feszültség, kiégés az eredménye, ami hosszú távon tönkre teszi a családot, a magánéletet is. Mindeközben az emberek azt látják, hogy becsületes munkával nem lehet előrejutni – mondja a pártelnök, majd a valóságos tömegproblémát szembeállítja a spekulációval szerzett vagyonokkal. 

Az emberek azt várnák, hogy az állam védje meg őket, ezzel szemben azt tapasztalják, hogy az állam a nagytőke és a luxusprofit oldalán áll. Vagyis nem egyszerűen vadkapitalizmusban élünk – magyarellenes vadkapitalizmus nehezíti a létünket. A logikusan felépített gondolatmenet következő láncszeme: véget kell vetni a vadkapitalizmusnak, és el kell indítani a szociális piacgazdaság korszakát. 

Mivel a modern kampányokat bevallottan a médiához igazítják – a fehérvári rendezvényt is azért kezdték délután háromkor, hogy az esti híradókban helyet kapjon – nincs szükség az ígéretek betarthatóságának igazolására, vagy a szükséges pénzfedezet megjelölésére. Orbán Viktor sem vesztegeti ilyesmire az idejét – sőt, a Fidesz kampányemberei nem is ígérnek, ők „javaslatokat tesznek” –, azonban néhány reális, illetve elnagyolt példával kiválóan hitelesíti az elhangzottakat. Azt mondja, miközben lépten-nyomon azt halljuk, „dübörög a gazdaság”, „nagy a jólét”, a Fidesz minden pozitív kezdeményezését azzal söpörték le, hogy nincs rá pénz. A hallgatóság hálás a könynyen érthető ellentmondásokért. 

A jól szerkesztett előadás legfontosabb részei a másfél perces tudósításokba sűríthető ígéretek. A legújabbak: a Fidesz nem engedélyezi sem a kórházak, sem a társadalombiztosítás privatizációját. Be fog avatkozni a gyógyszerárképzésbe, nem hagyja, hogy a külföldi gyártók fék nélkül növeljék a magyar lakosság terheit. Változtat azon a hagyományon, hogy az állami megrendeléseknek mindössze húsz százalékát nyerjék magyar vállalkozók. Megvalósítják a teljes foglalkoztatottságot. 

A – mégiscsak – ígéretcsomag összefoglaló neve: magyar szolidaritás. 

Nehéz lesz vitatkozni vele.

Olvasson tovább: